Brewly W-34/70

Oddvar Demmo

Norbrygg-medlem
Sendte bestilling i dag :rolleyes:

Skal du ha 100 stk får du spesialpris. Send de e-post. Er det mye med 100 stk så bør det fint være mulig å kvitte seg med det du har for mye. 100+ stk tok ca et døgn her og i en lokal bryggegruppe.

100 pk. =1200 gram er mye for meg, kan godt brygge 2x100 liter i vinter så da holder det godt med 20 pk.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Nei, Brewly får sin gjær fra Jästbolaget - det virker i alle fall rimelig sikkert. Dette er ikke en svenskprodusert gjær.
Ser ikke ut som det er jæstbolaget allikevel, fikk en ny mail i dag. I mailen han har sendt til "laben" som han kaller det med en forklaring på forskjellen mellom brewly og fermentis spør han også om han får dele hvem det er som produserer gjæra, så får bare vente på svar.
 
Sist redigert:

beefeater

Norbrygg-medlem
Da er første batch pils med Brewly W34/70 fra @Kloakk og Spalt fra @Vladimir satt.

Brygget 25 liter pils i går med 95% Barke, 4% syremalt og en dash Carafa Special III for litt mindre anemisk farge.
100 g Spalt likt fordelt på FWH (90min kok), 30 og 5 minutter pluss bittelitt Magnum for å justere teoretisk IBU opp til 40.
Fikk litt for høy OG da jeg glemte å ta høyde for lengre koketid enn vanlig og at jeg kokte utendørs i ca null grader, det gav god avdamping!
Planlagt OG var 1.047 og jeg endte på 1.052.
Men det gjør ikke noe, da jeg brygger en batch til i morgen for å toppe opp (Drauflassen). Da sikter jeg på en OG på 1.042 og hvis jeg treffer der blir det 1.047 til sammen. Dropper også fargemaltet da den første ble litt mørkere enn ideen.

Tilsatte fire pakker rehydrert Brewly, oksygenerte og gjærer på 10 grader.

Håper dette blir godt :)
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Da er første batch pils med Brewly W34/70 fra @Kloakk og Spalt fra @Vladimir satt.

Brygget 25 liter pils i går med 95% Barke, 4% syremalt og en dash Carafa Special III for litt mindre anemisk farge.
100 g Spalt likt fordelt på FWH (90min kok), 30 og 5 minutter pluss bittelitt Magnum for å justere teoretisk IBU opp til 40.
Fikk litt for høy OG da jeg glemte å ta høyde for lengre koketid enn vanlig og at jeg kokte utendørs i ca null grader, det gav god avdamping!
Planlagt OG var 1.047 og jeg endte på 1.052.
Men det gjør ikke noe, da jeg brygger en batch til i morgen for å toppe opp (Drauflassen). Da sikter jeg på en OG på 1.042 og hvis jeg treffer der blir det 1.047 til sammen. Dropper også fargemaltet da den første ble litt mørkere enn ideen.

Tilsatte fire pakker rehydrert Brewly, oksygenerte og gjærer på 10 grader.

Håper dette blir godt :)

Jeg satser på å teste pakkene jeg kjøpte av @Kloakk neste helg. Da blir det en moderne lager med Loral. Gleder meg, aldri testet verken gjæren eller humlen før.

 

beefeater

Norbrygg-medlem
På fredag brygget jeg andre batch vørter til pilsen nevnt tre poster opp med Brewly.
Planlagt OG for denne var 1.042 men endte litt høyere denne gangen også; 1.047.
Så til sammen ble det ca 50 liter med OG 1.049.
Da jeg skulle overføre andre ladning med oksygenert vørter til fatet som første batch allerede hadde stått 48 timer i ble jeg litt skuffet over hvor lite aktivitet det var. Den var kommet i gang men bare litt spredte flak med skum på overflaten. Hadde brukt fire pakker rehydrert tørrgjær her. Det kan hende dette er normalt. Dette er første gangen jeg brygger lager med tørrgjær. Men i går, 48 timer etter andre brygg var det mye mer aktivitet så det går seg nok til!
Men tror nok at jeg lager en stor starter neste gang. Da holder det jo med en pakke tørrgjær også :)
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
På fredag brygget jeg andre batch vørter til pilsen nevnt tre poster opp med Brewly.
Planlagt OG for denne var 1.042 men endte litt høyere denne gangen også; 1.047.
Så til sammen ble det ca 50 liter med OG 1.049.
Da jeg skulle overføre andre ladning med oksygenert vørter til fatet som første batch allerede hadde stått 48 timer i ble jeg litt skuffet over hvor lite aktivitet det var. Den var kommet i gang men bare litt spredte flak med skum på overflaten. Hadde brukt fire pakker rehydrert tørrgjær her. Det kan hende dette er normalt. Dette er første gangen jeg brygger lager med tørrgjær. Men i går, 48 timer etter andre brygg var det mye mer aktivitet så det går seg nok til!
Men tror nok at jeg lager en stor starter neste gang. Da holder det jo med en pakke tørrgjær også :)
Det er helt normalt for Brewly ja, Den er veldig rolig i starten, jeg forteller meg selv at det er en av grunnene til at brewly sin 34/70 er så mye renere enn det fermentis sin versjon er, Brewly tar det hele med ro, holder seg stødig og spiser ca 5 SG poeng pr. døgn. Ingen overivrig storm og ingen treg avslutning. Tenker at det blir et godt øl.

Jeg syns uansett at det er gen. 1 til 3 som gir de beste ølene og når man pitcher(mye) slurry, så starter den som regel opp raskere, men er fortsatt like rolig :)
 
Sist redigert:

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Brygget en 25L batch pils i går og pitchet 3 poser tørt. Vanlig "plaskelufting" fra kjelen og ned i gjæringskaret, OG: 1.050.
Pitchet ved vørtertemp 13-14 grader og satte karet i kjelleren på 10 grader. Krausen er i gang og de første ploppene kom nettopp fra gjærlåsen.

Spennende :)
 

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Pilsen over er nå 4 dager uti gjæringsforløpet og så langt kan jeg bare bekrefte at denne gjæren oppfører seg mer kultivert under "stormgjæring" enn Fermentis sin...

Blir ikke tatt noen underveismålinger, ymse I-pay løsninger er jeg også allergisk mot, så vi får se hvilken utgjæring jeg oppnår når 3 uker er gått.
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Da blir det test av Brewly i morgen!

Erfaringen min med tørrgjør er svært liten. Hva slags praksis benytter dere her? Jeg kommer ikke til å rehydrere, tenkte bare sprinkle pakkene rett i gjæringskaret. Mener å ha lest (tror det var @Finn Berger som skrev det en plass) at man bør overføre litt vørter til gjæringskaret. Strø over gjæren og la stå 10-15 minutter. Så tappe over resten av vørteren. Det var den metoden jeg fulgte sist jeg brukte tørrgjør, men all den tid jeg pumper vørteren over fra brygger til gjæringskar ganske sakte så ble det ikke så mye bevegelse i vørteren - og mye av gjæren lå fortsatt på toppen å fløt når jeg hadde tappet opp gjæringskaret. Men det er gjerne ikke noe problem?

Jeg ser Vestbrygg på sine sider skriver at man skal strø over, la stå i 30 minutter, og så røre forsiktig f.eks. ved oksygenering. All den tid jeg skal oksygenere denne gang, så er dette kanskje metoden å gjøre det på? Eller bør jeg gjøre som beskrevet over; tappe over noen liter, pitche, tappe over resten (kanskje agitere gjærkaret litt), vente 30 min - så oksygenere?
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Da blir det test av Brewly i morgen!

Erfaringen min med tørrgjør er svært liten. Hva slags praksis benytter dere her? Jeg kommer ikke til å rehydrere, tenkte bare sprinkle pakkene rett i gjæringskaret. Mener å ha lest (tror det var @Finn Berger som skrev det en plass) at man bør overføre litt vørter til gjæringskaret. Strø over gjæren og la stå 10-15 minutter. Så tappe over resten av vørteren. Det var den metoden jeg fulgte sist jeg brukte tørrgjør, men all den tid jeg pumper vørteren over fra brygger til gjæringskar ganske sakte så ble det ikke så mye bevegelse i vørteren - og mye av gjæren lå fortsatt på toppen å fløt når jeg hadde tappet opp gjæringskaret. Men det er gjerne ikke noe problem?

Jeg ser Vestbrygg på sine sider skriver at man skal strø over, la stå i 30 minutter, og så røre forsiktig f.eks. ved oksygenering. All den tid jeg skal oksygenere denne gang, så er dette kanskje metoden å gjøre det på? Eller bør jeg gjøre som beskrevet over; tappe over noen liter, pitche, tappe over resten (kanskje agitere gjærkaret litt), vente 30 min - så oksygenere?
Tørrgjær har vært gjennom en svært brutal behandling på fabrikken. Derfor er det mindre utvalg av tørrgjær enn ferskgjær – mange stammer egner seg ikke til tørking. Den er svært sårbar i den første halvtimen etter rehydrering. Om man drysser og lar den stå – eller tilsetter underveis i vørteroverføringen tror jeg ikke gjør noe forskjell. Men røring, risting eller (grøss) mørterblander rett etter tilsetting bør unngås. Da risikerer man å avlive en stor del av populasjonen. Den samme praksisen gjelder for rehydrering i vann. Tørrgjær skal ikke tilsettes oksygen. Her er Q&A fra Fermentis.
 
Sist redigert:

Marius K.

Norbrygg-medlem
Tørrgjær har vært gjennom en svært brutal behandling på fabrikken. Derfor er det mindre utvalg av tørrgjær enn ferskgjær – mange stammer egner seg ikke til tørking. Den er svært sårbar i den første halvtimen etter rehydrering. Om man drysser og lar den stå – eller tilsetter underveis i vørteroverføringen tror jeg ikke gjør noe forskjell. Men røring, risting eller (grøss) mørterblander rett etter tilsetting bør unngås. Da risikerer man å avlive en stor del av populasjonen. Den samme praksisen gjelder for rehydrering i vann. Tørrgjær skal ikke tilsettes oksygen.

På pakkene med Brewly sin 34/70 står det at man skal oksygenere. Jeg har fått med meg praksisen nå til dags hvor flere produsenter sier man ikke skal, og det er jo knall - en mindre ting å tenke på, men synes det er vanskelig å ikke følge produsenten sitt råd her?

Men jeg bør altså la den stå en halv times tid etter at jeg har tilsatt gjæren før jeg foretar meg noe annet.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
På pakkene med Brewly sin 34/70 står det at man skal oksygenere. Jeg har fått med meg praksisen nå til dags hvor flere produsenter sier man ikke skal, og det er jo knall - en mindre ting å tenke på, men synes det er vanskelig å ikke følge produsenten sitt råd her?

Men jeg bør altså la den stå en halv times tid etter at jeg har tilsatt gjæren før jeg foretar meg noe annet.
Jeg rehydrere, alltid. Hovedgrunnen til det er at det tar 2 minutter å gjøre det klart rett før jeg starter kjøling og at når jeg overfører vørter til gjæringskar så skummer det alltid mye, om jeg skulle strødd gjæra i karet hadde den blitt liggende på skummet.

Jeg kjøper billigste flaskevannet jeg kan og lar det stå i romtemperatur, da slipper jeg koke vann og nedkjøle eller bruke direkte fra huskrana.

Når det gjelder oksygenering så står det at vørteren skal "aerate" før man pitcher, nå kan man sikkert diskutere hva det ordet innebærer, men i min erfaring så er Brewly 34/70 ikke en gang i nærheten av å ligne på Fermentis sin versjon og Brewly ser ut til å trives med ren O2 før pitch så ser ingen grunn til å la vær :)
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
På pakkene med Brewly sin 34/70 står det at man skal oksygenere. Jeg har fått med meg praksisen nå til dags hvor flere produsenter sier man ikke skal, og det er jo knall - en mindre ting å tenke på, men synes det er vanskelig å ikke følge produsenten sitt råd her?

Men jeg bør altså la den stå en halv times tid etter at jeg har tilsatt gjæren før jeg foretar meg noe annet.
Ok, jeg kjenner jo ikke den. Men tørrgjær fra alle større produsenter har i alle år vært tilsatt en ”matpakke” fra fabrikken. Derfor trenger de ikke verken oksygen eller gjærnæring ved første gangs bruk. Om Brewly sin gjær ikke er behandlet på samme måte, er det litt spesielt.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Ja
Ok, jeg kjenner jo ikke den. Men tørrgjær fra alle større produsenter har i alle år vært tilsatt en ”matpakke” fra fabrikken. Derfor trenger de ikke verken oksygen eller gjærnæring ved første gangs bruk. Om Brewly sin gjær ikke er behandlet på samme måte, er det litt spesielt.
Jeg hadde kontakt med forhandler og han sa han hadde sendt mail til produsent for å høre om hvordan de gjør det og i tillegg spørre om han fikk dele med meg hvem det er som produserer Brewly, det har vært stille en stund fra forhandler, desverre.

En ting er i alle fall sikkert og det er at det som er i Fermentis sine 34/70 pakker og det som er i Brewly sine 34/70 pakker er 2 verdener fra hverandre. Både utseende, lukt og ikke minst oppførsel er så ulike at jeg nesten ser på Fermentis sin 34/70 som en ale gjær på dette tidspunktet.

Det var også mye av grunnen til at jeg startet denne tråden, jeg er utrolig spent på å se om andre vil få samme erfaring med denne gjæra som jeg har. Og jeg vil tro at noen vil rehydrere, noen vil oksygenere, noen pitcher mye og noen gjærer på 14 og jeg er veldig spent på å se hva de forskjellige brukerne her inne blir å dele etterhvert som de brygger med den.

Og joda, den har sikkert fått en matpakke denne gjæra også, men sånn som jeg ser det så gjør det jo ingenting at lagerene av lipider og steroler er fulle selv etter at celledeling er over, og selvfølgelig det faktumet at mine erfaringer med nettopp denne gjæra, sier at O2 før pitch gjør en forskjell :)
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Ok, jeg kjenner jo ikke den. Men tørrgjær fra alle større produsenter har i alle år vært tilsatt en ”matpakke” fra fabrikken. Derfor trenger de ikke verken oksygen eller gjærnæring ved første gangs bruk. Om Brewly sin gjær ikke er behandlet på samme måte, er det litt spesielt.

Er ikke uenig i det. Men heller mot å gjøre som produsenten anbefaler her, og det virker som Kloakk har hatt gode resultater med det.

@Kloakk; du pitcher altså før du sprinkler i gjæren. Også lar du det bare stå uten videre seremoni? Med fersk gjær har jeg alltid gjort motsatt. Pitchet, og så oksygenert.
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Jeg rehydrere, alltid. Hovedgrunnen til det er at det tar 2 minutter å gjøre det klart rett før jeg starter kjøling og at når jeg overfører vørter til gjæringskar så skummer det alltid mye, om jeg skulle strødd gjæra i karet hadde den blitt liggende på skummet.

Jeg kjøper billigste flaskevannet jeg kan og lar det stå i romtemperatur, da slipper jeg koke vann og nedkjøle eller bruke direkte fra huskrana.

Når det gjelder oksygenering så står det at vørteren skal "aerate" før man pitcher, nå kan man sikkert diskutere hva det ordet innebærer, men i min erfaring så er Brewly 34/70 ikke en gang i nærheten av å ligne på Fermentis sin versjon og Brewly ser ut til å trives med ren O2 før pitch så ser ingen grunn til å la vær :)

Så ikke denne før nå. Har ikke lest på pakkene på en stund, men man kan sikkert diskutere hva som ligger i "aerate", ja. Har hele tiden tenkt ren O2, men det er jo så klart ikke det som står på pakken.

Hmmm... det er jo fristende å forsøke uten å tilsette oksygen - det er ett steg ekstra man kan stå over. Ble litt i tvil nå, hehe.

Angående rehydrering så har ikke jeg utfordringen med skum ved overføring til gjærkar. Pumper sakte fra bryggeren og slangen ligger under overflaten, så blir så og si ikke skum.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Er ikke uenig i det. Men heller mot å gjøre som produsenten anbefaler her, og det virker som Kloakk har hatt gode resultater med det.

@Kloakk; du pitcher altså før du sprinkler i gjæren. Også lar du det bare stå uten videre seremoni? Med fersk gjær har jeg alltid gjort motsatt. Pitchet, og så oksygenert.
Jeg oksygenerer vørteren for så å pitche den rehydrert gjæra ja :)

Så ikke denne før nå. Har ikke lest på pakkene på en stund, men man kan sikkert diskutere hva som ligger i "aerate", ja. Har hele tiden tenkt ren O2, men det er jo så klart ikke det som står på pakken.

Hmmm... det er jo fristende å forsøke uten å tilsette oksygen - det er ett steg ekstra man kan stå over. Ble litt i tvil nå, hehe.

Angående rehydrering så har ikke jeg utfordringen med skum ved overføring til gjærkar. Pumper sakte fra bryggeren og slangen ligger under overflaten, så blir så og si ikke skum.
Jeg leser aerate som å lufte vørteren, foreslår de lufting så hvorfor ikke lufte på den beste og mest effektive måten, så ja jeg bruker ren O2.

Jeg tror ikke du vil få noen problemer eller usmaker ved å skippe O2, med det sagt så har jeg startet med å gjenbruke gjær, spesielt lagergjær, og da tenker jeg at, jo mindre stress gjæra utsettes for jo større sjanse er det for at både 3. og 4. generasjons slurry ikke opplever problemer eller mangler :)

Og klart, det er ikke noe problem å overføre vørteren så den ikke skummer, men det er jo gratis O2 :p
 
Sist redigert:

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Ja

Jeg hadde kontakt med forhandler og han sa han hadde sendt mail til produsent for å høre om hvordan de gjør det og i tillegg spørre om han fikk dele med meg hvem det er som produserer Brewly, det har vært stille en stund fra forhandler, desverre.

En ting er i alle fall sikkert og det er at det som er i Fermentis sine 34/70 pakker og det som er i Brewly sine 34/70 pakker er 2 verdener fra hverandre. Både utseende, lukt og ikke minst oppførsel er så ulike at jeg nesten ser på Fermentis sin 34/70 som en ale gjær på dette tidspunktet.

Det var også mye av grunnen til at jeg startet denne tråden, jeg er utrolig spent på å se om andre vil få samme erfaring med denne gjæra som jeg har. Og jeg vil tro at noen vil rehydrere, noen vil oksygenere, noen pitcher mye og noen gjærer på 14 og jeg er veldig spent på å se hva de forskjellige brukerne her inne blir å dele etterhvert som de brygger med den.

Og joda, den har sikkert fått en matpakke denne gjæra også, men sånn som jeg ser det så gjør det jo ingenting at lagerene av lipider og steroler er fulle selv etter at celledeling er over, og selvfølgelig det faktumet at mine erfaringer med nettopp denne gjæra, sier at O2 før pitch gjør en forskjell :)
Jeg følger tråden med stor interesse :) Har jo en hobbybutikk, og det passerer hundrevis av 11,5 tørrgjærpakker gjennom her hver måned. Et billig og godt alternativ hadde selvsagt vært gull. Men siden W-34/70 er industristandarden – og den lagergjæren alle kjenner – sitter det langt inne å selge en ukjent utfordrer. At den oppfører seg annerledes enn W-34/70 er dessverre ikke et pluss i min bok. (Men det er selvsagt resultatet i det ferdige ølet som teller.) Fermentis-gjæren har noen helt unike egenskaper, og man kan nok kalle den en hybridgjær. W-34/70 ble forresten brukt i både gull- og sølvvinneren under NM, begge gjæret på lav temperatur.
 
Topp