Brewly W-34/70

Marius K.

Norbrygg-medlem
OG var 1.050, 3pk pitcha tørt på 26L, satt rett i kjelleren på 10 grader og måler ikke før jeg skal flaske...

Samme OG som meg, og nokså lik temperatur. Blir spennende å se hvor dette ender, og ikke minst - hvor lang tid det tar før FG er nådd.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
En liten statusoppdatering; 1,050 -> 1,040 nå på 2,5 døgn etter at gjæringen kom i gang. I tillegg sto ølet i 2 døgn før SG i det hele tatt begynte å bevege seg. Så går i skikkelig sneglefart dette! :D
5 poeng i døgnet er det jeg er vant til med Brewly :)
 

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Samme OG som meg, og nokså lik temperatur. Blir spennende å se hvor dette ender, og ikke minst - hvor lang tid det tar før FG er nådd.
Hos meg er ikke tiden ett tema siden jeg kjører 3 uker set'n forget etterfulgt av et par dagers diacetylrast... Hender vel ofte at lager får stå 4 uker her og hvis jeg ikke har tid til å flaske etter 3 uker..
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Gjærer som jeg bruker å gjøre med pils på 11 grader. Pitchet 4 pakker på denne, så det skal være godt innenfor. Interessant å se denne jobbe sammenlignet med annen lagergjær jeg har brukt. WLP940 er rene formel 1 bilen til sammenligning. Virker som mange erfarer at denne er treg. Men, om ølet i andre enden blir kanon så er det greit det :)
Om du får spart en gjærslant til å sette en solid starter til neste brygg og du bruker O2 før pitch av ca 600 milliarder celler så skal du se det blir fart på sakene :)
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Min er vel på drøye 4 poeng per døgn nå, så litt bak ditt skjema @Kloakk. Kan godt være den kommer fortere i gang med stor starter og O2, men hele motivasjonen min for å teste ut litt mer brygging med tørrgjær var nettopp for å slippe starter og O2. Da kan jeg like gjerne brygge med WLP940 som jeg vet er en helt utmerket gjær. Super clean og crisp.

Altså, misforstå meg rett; det er ikke noe problem i seg selv at det tar noe lenger tid, det var mer en observasjon av at denne gjæren virker å være tregere enn andre. Normalt sett får mine lagerøl stå tre uker før de fates. To uker gjæring (er som regel gjæret ut en god stund før vi kommer til dag 14), og en uke kaldt hvor jeg og kjører klarning med gelatin. Kommer livet i veien kan de stå lenger og.

Men så klart, dersom denne bruker veldig mye lenger tid enn annen lagergjær så vil det jo kunne påvirke beslutningen om fremtidig bruk, så sant ikke resultatet her er helt overlegent andre tørre alternativer.

Som sagt, jeg er spent på resultatet!
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Min er vel på drøye 4 poeng per døgn nå, så litt bak ditt skjema @Kloakk. Kan godt være den kommer fortere i gang med stor starter og O2, men hele motivasjonen min for å teste ut litt mer brygging med tørrgjær var nettopp for å slippe starter og O2. Da kan jeg like gjerne brygge med WLP940 som jeg vet er en helt utmerket gjær. Super clean og crisp.

Altså, misforstå meg rett; det er ikke noe problem i seg selv at det tar noe lenger tid, det var mer en observasjon av at denne gjæren virker å være tregere enn andre. Normalt sett får mine lagerøl stå tre uker før de fates. To uker gjæring (er som regel gjæret ut en god stund før vi kommer til dag 14), og en uke kaldt hvor jeg og kjører klarning med gelatin. Kommer livet i veien kan de stå lenger og.

Men så klart, dersom denne bruker veldig mye lenger tid enn annen lagergjær så vil det jo kunne påvirke beslutningen om fremtidig bruk, så sant ikke resultatet her er helt overlegent andre tørre alternativer.

Som sagt, jeg er spent på resultatet!
WLP940 er en hyggelig gjær som lager nydelig, rent øl.

Jeg leser denne tråden med stor interesse. Ut av det jeg leser virker det som at Brewly er en god gjær, men at den er produsert av noen som ikke har den samme kompetansen som Lallemand og Fermetis. At den tilsynelatende trenger rehydrering, gjærnæring og oksygen kan tyde på det. For meg ser det ut som en ”førstegenerasjons” tørrgjær, slik de var for mange år siden. (Dette er selvsagt bare spekulasjoner fra min side – har ikke testet den selv.) Hvis du vil ha en lettvint gjær som det bare er å drysse, kan jeg anbefale både Lallemand Diamond og Fermentis W-34/70. De lager kanskje ikke bedre øl enn WLP940, men er uten tvil enklere å jobbe med.
 
Sist redigert:

erikraude

Norbrygg-medlem
WLP940 er en hyggelig gjær som lager nydelig, rent øl.

Jeg leser denne tråden med stor interesse. Ut av det jeg leser virker det som at Brewly er en god gjær, men at den er produsert av noen som ikke har den samme kompetansen som Lallemand og Fermetis. At den tilsynelatende trenger rehydrering, gjærnæring og oksygen kan tyde på det. For meg ser det ut som en tørket versjon av en fersk gjær, slik som de første tørrgjærene som var på markedet for mange år siden. Dette er selvsagt bare spekulasjoner fra min side. (Har ikke testet den selv.) Hvis du vil ha en lettvint gjær som det bare er å drysse, kan jeg anbefale både Lallemand Diamond og Fermentis W-34/70. De lager kanskje ikke bedre øl enn WLP940, men er uten tvil enklere å jobbe med.
940 hadde jeg nesten glemt. Den syns jeg lager veldig god pils. Finnes det noen tilsvarende tørrgjær, tro? Det hadde vært kjekt.
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
WLP940 er en hyggelig gjær som lager nydelig, rent øl.

Jeg leser denne tråden med stor interesse. Ut av det jeg leser virker det som at Brewly er en god gjær, men at den er produsert av noen som ikke har den samme kompetansen som Lallemand og Fermetis. At den tilsynelatende trenger rehydrering, gjærnæring og oksygen kan tyde på det. For meg ser det ut som en tørket versjon av en fersk gjær, slik som de første tørrgjærene som var på markedet for mange år siden. Dette er selvsagt bare spekulasjoner fra min side. (Har ikke testet den selv.) Hvis du vil ha en lettvint gjær som det bare er å drysse, kan jeg anbefale både Lallemand Diamond og Fermentis W-34/70. De lager kanskje ikke bedre øl enn WLP940, men er uten tvil enklere å jobbe med.

WLP940 er helt kanon.

Både Diamond og Fermentis sin W-34/70 står høyt på listen over tørrgjær jeg skal prøve meg på. Jeg kommer nok fortsatt til å bruke en del fersk gjær, men dersom det er mulig med enklere metoder (sprinkle tørrgjær rett i karet) å lage like godt øl som ved bruk av fersk gjær, så er jo det både artig og kjekt med enda en mulighet man kan variere med i bryggingen.

Angående Brewly sin versjon så ville nok tilsetting av oksygen i hvert fall redusert lag time betydelig, vil jeg tro. Så blir det spennende å se om fravær av oksygenering også resulterer i uønskede smaker, eller ikke. Krysser fingrene for det siste. Nå var valget mitt med å droppe oksygenering helt bevisst, så om usmakene kommer så har jeg ingen andre enn meg selv å skylde på! :D
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Min er vel på drøye 4 poeng per døgn nå, så litt bak ditt skjema @Kloakk. Kan godt være den kommer fortere i gang med stor starter og O2, men hele motivasjonen min for å teste ut litt mer brygging med tørrgjær var nettopp for å slippe starter og O2. Da kan jeg like gjerne brygge med WLP940 som jeg vet er en helt utmerket gjær. Super clean og crisp.

Altså, misforstå meg rett; det er ikke noe problem i seg selv at det tar noe lenger tid, det var mer en observasjon av at denne gjæren virker å være tregere enn andre. Normalt sett får mine lagerøl stå tre uker før de fates. To uker gjæring (er som regel gjæret ut en god stund før vi kommer til dag 14), og en uke kaldt hvor jeg og kjører klarning med gelatin. Kommer livet i veien kan de stå lenger og.

Men så klart, dersom denne bruker veldig mye lenger tid enn annen lagergjær så vil det jo kunne påvirke beslutningen om fremtidig bruk, så sant ikke resultatet her er helt overlegent andre tørre alternativer.

Som sagt, jeg er spent på resultatet!
Det har jeg stor forståelse for, og det var derfor jeg skrev i åpningsposten at denne gjæra er vel det motsatte av "tut&kjør" gjær, men at jeg absolutt syns det er verdt bryet og jeg tenkte bare nevne starter og O2 for å se potensiale av hva denne gjæra kan gjøre. Om konklusjonen din til syvende og sist ender opp med at Fermentis sin versjon gir like godt øl uten alt styret så er det jo kun prisen til Brewly som vil appellere :)

Jeg har brukt Fermentis sin 34/70 i alle fall 20 ganger, jeg har brukt WLP940 2 ganger og jeg har brukt WLP830 4-5, og jeg syns Brewly skiller seg klart ut.

Det at den gjærer tregere tror jeg er en positiv egenskap, som @PetterL sier så har man det ikke travelt med lagerølene sine :)

Jeg er uansett veldig spent på å se hva dere alle kommer frem til og jeg syns det er moro at det er mye forskjellige fremgangsmåter, det gjør jo det hele enda mer fascinerende.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
WLP940 er en hyggelig gjær som lager nydelig, rent øl.

Jeg leser denne tråden med stor interesse. Ut av det jeg leser virker det som at Brewly er en god gjær, men at den er produsert av noen som ikke har den samme kompetansen som Lallemand og Fermetis. At den tilsynelatende trenger rehydrering, gjærnæring og oksygen kan tyde på det. For meg ser det ut som en ”førstegenerasjons” tørrgjær, slik de var for mange år siden. (Dette er selvsagt bare spekulasjoner fra min side – har ikke testet den selv.) Hvis du vil ha en lettvint gjær som det bare er å drysse, kan jeg anbefale både Lallemand Diamond og Fermentis W-34/70. De lager kanskje ikke bedre øl enn WLP940, men er uten tvil enklere å jobbe med.
Kan det være mulig at de som produserer den har gjort det bevisst selv om de skulle ha samme utstyr og kompetanse som andre? Jeg tror ikke den må rehydreres, jeg tror det hjelper på lagtid, det har kanskje innleggene i denne tråden også bekreftet :)

At den trenger oksygen ved pitch ser det jo heller ikke ut som den gjør, men mine få erfaringer tilsier at man kan redusere mengde gjær og få kortere lagtid.

Vel, uansett om produsenten gjør det av valg eller mangel på utstyr så kan jeg i alle fall si at jeg tror metodene som Fermentis bruker for å produserer sin 34/70 går ut over smaken. Jeg vet jeg gjentar meg selv nok en gang, men for meg tar den for stor del av smaksbildet i en lys lager.
 
Sist redigert:

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Vet ikke om jeg er helt enig i at det er mere styr med Brewly enn Fermentis...

Jeg har så langt gjort alt likt med den huspilsen jeg vanligvis brygger med Fermentis... Samme vørter med samme OG, samme gjæringstemp og omtrent samme lag-time som jeg får når jeg pitcher Fermentis tørt. Null O2, men lufter vørteren ved plasking fra bryggekjele og ned i gjæringskar.

Fulgte Brewly sin anbefaling om å pitche 3pk pga planlagt gjæringstemp og eneste forskjellen jeg har notert så langt er at stormgjæringa er mindre voldsom enn med Fermentis sin... Hva er det engelskmennene sier? "The proof of the pudding is in the eating"... Vi får se når den tiden kommer..
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Det har jeg stor forståelse for, og det var derfor jeg skrev i åpningsposten at denne gjæra er vel det motsatte av "tut&kjør" gjær, men at jeg absolutt syns det er verdt bryet og jeg tenkte bare nevne starter og O2 for å se potensiale av hva denne gjæra kan gjøre. Om konklusjonen din til syvende og sist ender opp med at Fermentis sin versjon gir like godt øl uten alt styret så er det jo kun prisen til Brewly som vil appellere :)

Jeg har brukt Fermentis sin 34/70 i alle fall 20 ganger, jeg har brukt WLP940 2 ganger og jeg har brukt WLP830 4-5, og jeg syns Brewly skiller seg klart ut.

Det at den gjærer tregere tror jeg er en positiv egenskap, som @PetterL sier så har man det ikke travelt med lagerølene sine :)

Jeg er uansett veldig spent på å se hva dere alle kommer frem til og jeg syns det er moro at det er mye forskjellige fremgangsmåter, det gjør jo det hele enda mer fascinerende.

Hvordan vil du beskrive Brewly sammenlignet med WLP940? Slik jeg opplever 940 så er den super clean og crisp. Det er den reneste lagergjæren jeg har benyttet i hvert fall. Opplever den litt sånn som du beskriver Brewly sin gjær. Når det gjelder Fermentis sin versjon så har jeg aldri testet den selv, men smakte en pils brygget av en kompis for noen uker siden med den gjæren (tror jeg skrev det tidligere i tråden), og jeg ble overrasket over hvor rent og pent den smakte. Synes knapt den tok noe av smaksbildet i det hele tatt. Men igjen, har jo på den andre siden lest flere som mener W-34/70 fra Fermentis smaker litt "hjemmebrygg". Men da kan det jo være gjærbehandlingen/pitch rater/temperaturstyring osv. som har vært problemet. Hva vet jeg, jeg har ikke smakt de ølene :)

Edit: Mitt "mission" på tørrgjærfronten er å se om jeg kan få like god pils med tørrgjær som med ferskgjær, uten å måtte ty til rehydrering og oksygenering. Om svaret på det er ja, så er det jo fantastisk. Om svaret ender opp med å bli nei, så har jeg ingen problemer med å gå tilbake til fersk + starter + O2. Jeg vil ha så godt øl som mulig. Men om jeg må begynne med hybridløsninger med tørrgjæren for å oppnå best mulig resultat så kan jeg like gjerne bruke fersk. Men jeg har trua på at både Brewly, Fermentis og Lallemand kan lage kanon øl også på den enkle måten. Som @Ravneklo sier, vi får se når den er klar :)
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Hvordan vil du beskrive Brewly sammenlignet med WLP940? Slik jeg opplever 940 så er den super clean og crisp. Det er den reneste lagergjæren jeg har benyttet i hvert fall. Opplever den litt sånn som du beskriver Brewly sin gjær. Når det gjelder Fermentis sin versjon så har jeg aldri testet den selv, men smakte en pils brygget av en kompis for noen uker siden med den gjæren (tror jeg skrev det tidligere i tråden), og jeg ble overrasket over hvor rent og pent den smakte. Synes knapt den tok noe av smaksbildet i det hele tatt. Men igjen, har jo på den andre siden lest flere som mener W-34/70 fra Fermentis smaker litt "hjemmebrygg". Men da kan det jo være gjærbehandlingen/pitch rater/temperaturstyring osv. som har vært problemet. Hva vet jeg, jeg har ikke smakt de ølene :)
Jeg har svært begrenset erfaring med WLP940 og det var tidlig i "bryggekarrieren", men jeg opplevde den som følsom. Med det mener jeg at den ble ekstremt trist av å snurre i romtemperatur på røreren når jeg satt en starter, den hadde vel ca samme aroma som bleiene til minstemann her i huset :p

Jeg hadde lest at det er ikke så uvanlig at en lager gjær i romtemperatur kan lukte litt i en starter så jeg brygget med den uansett, men samme "kloakk" (pun intended) smaken kom i det ferdige ølet.

Jeg har gjort ganske mange forandring i både utstyr og metode siden den gang så det kan for all del være bryggeren som var/er problemet hehe.

Jeg skal som sagt, etter nyttår, gjøre flere split batcher og prøve de forskjellige gjær typene på nytt for det er ikke å koste under teppet at hva en øl smaker med 3 måneders mellomrom kan ha mange andre grunner enn gjær valg.

Hva Fermentis angår så kan jeg si meg enig i "hjemmebryggsmak" any day.
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Jeg har svært begrenset erfaring med WLP940 og det var tidlig i "bryggekarrieren", men jeg opplevde den som følsom. Med det mener jeg at den ble ekstremt trist av å snurre i romtemperatur på røreren når jeg satt en starter, den hadde vel ca samme aroma som bleiene til minstemann her i huset :p

Jeg hadde lest at det er ikke så uvanlig at en lager gjær i romtemperatur kan lukte litt i en starter så jeg brygget med den uansett, men samme "kloakk" (pun intended) smaken kom i det ferdige ølet.

Jeg har gjort ganske mange forandring i både utstyr og metode siden den gang så det kan for all del være bryggeren som var/er problemet hehe.

Jeg skal som sagt, etter nyttår, gjøre flere split batcher og prøve de forskjellige gjær typene på nytt for det er ikke å koste under teppet at hva en øl smaker med 3 måneders mellomrom kan ha mange andre grunner enn gjær valg.

Hva Fermentis angår så kan jeg si meg enig i "hjemmebryggsmak" any day.

Da har du nok vært uheldig, for WLP940 er super ren på smak. Sure bleier og kloakk er den ikke viden kjent for ;) Kan absolutt anbefale et nytt forsøk med den.

Både @Holmentoppen og @roedskjegg78 brukte Fermentis sin versjon i sine NM-øl, og tviler på de hadde det "hjemmebrygg" preget andre har nevnt om den gjæren. Så jeg tenker det må være andre årsaker enn gjæren. Ølet jeg smakte med den gjæren nylig var som sagt også meget rent og pent. Gleder meg til å prøve Fermentis sin versjon også. Og ikke minst gleder jeg meg veldig til jeg kan smake Brewly ølet. Får bare håpe at ikke all humlen tar overhånd i denne :D
 
Sist redigert:

Kloakk

Norbrygg-medlem
Da har du nok vært uheldig, for WLP940 er super ren på smak. Sure bleier og kloakk er den ikke viden kjent for ;) Kan absolutt anbefale et nytt forsøk med den.

Både @Holmentoppen og @roedskjegg78 brukte Fermentis sin versjon i sine NM-øl, og tviler på de hadde det "hjemmebrygg" preget andre har nevnt om den gjæren. Så jeg tenker det må være andre årsaker enn gjæren. Ølet jeg smakte med den gjæren nylig var som sagt også meget rent og pent. Gleder meg til å prøve Fermentis sin versjon også. Og ikke minst gleder jeg meg veldig til jeg kan smake Brewly ølet. Får bare håpe at ikke all humlen tar overhånd i denne :D
Morsomt at du sier det, hadde vært veldig spennende å høre @Holmentoppen om det var Fermentis sin 34/70 som ble brukt den gang Nøgne brygget Holmens utepils, for det ville ikke overrasket meg.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
WLP940 kaster ut en del svovel under gjæring som ikke lukter noe videre godt men jeg har ikke funnet det igjen i ferdig øl (heldigvis!)
Svovel har jo vært en gjentagende problem hos meg, nå skal det sies at jeg har borehullsvann som jeg er overbevist om at går rett ned til selveste djevelen. Og etter at jeg fikk meg pH-meter fant jeg ut at syremalt og melkesyre ikke kan brukes for det må så store mengder til at jeg syns det satt smak.

En god egenskap (når man brygger med vann direkte fra svovelpølens dyp) er at fosforsyre, i tillegg til å senke pH, feller ut kalsium. Jeg har lest endel om gjær og jeg lurer på om den mengden tunge metaller som finnes i vannet mitt stresser gjæra, for det har uten tvil skjedd noe med ølene mine etter at jeg gikk over til fosforsyre.

Såvidt jeg har klart å lese meg til, så er den eneste grunnen til H2S stress eller mangler. Noen gjærtyper er mer hardføre enn andre så det vil variere, men etter å ha brygget endel cider, hvor svovel er mer vanlig så har jeg funnet ut at med riktig timing og midler så kan man eliminere svovel også der.

Så skal gi WLP940 en ny sjanse på nyåret :)
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Morsomt at du sier det, hadde vært veldig spennende å høre @Holmentoppen om det var Fermentis sin 34/70 som ble brukt den gang Nøgne brygget Holmens utepils, for det ville ikke overrasket meg.
Nei, 2019-vinneren ble brygget med WLP830 – og det var også den NØ brukte. De skalerte oppskriften slik at den ble så lik som mulig. WLP830 er jo ikke akkurat husgjær hos NØ, så for å holde kostnadene på et akseptabelt nivå laget de en pilotbatch på 7-800 liter 2 dager før hovedbatchen.
 
Topp