Brewly W-34/70

Det har jeg aldri opplevd med Brewly så vil tro det skyldes noe annet. Og for all del kan godt hende det er flere steg i prosessen min som gjør at H2S problemet mitt er borte, men det var et seriøst problem her i gården og såvidt jeg kan huske så er det bare 2 store forandringer og det er fosforsyre istedenfor syremalt og melkesyre og det faktumet at jeg bruker fermaid O :)

Men vi får se, kanskje gjøre et splittbrygg igjen etterhvert hvor begge får Brewly, men en av de uten fermaid O, kanskje det ikke er så relevant som jeg føler.

Forøvrig så har gjæra sunket til bunn i Viennaen som ble brygget i dag. Foreløpig er det stort sett bare trub man ser, men den ligger nå så og si nøyaktig på 2 liters merke.
Vis vedlegget 60274

Tar et nytt bildet hvert døgn også et siste når første plåpp dupper ut av blow off.
Jeg har veldig vondt for å tru at det var gjæren sin skyld, ja. Nå var dette en split batch mellom Diamond og Brewly, og Diamond-ølet er blitt ganske godt - jeg sitter faktisk med et glass nå:). Jeg behandla vel begge likt, bortsett fra at Diamond'en blei satt på en starter med én pose som utgangspunkt, og fikk oksygen da jeg pitcha, mens jeg pitcha tre poser Brewly rett i dunken. Diamonden tok av som et skudd, mens Brewly'en var treig.

Bildet ditt vekker et gammelt spørsmål til live: Hva driver gjæren med der nede? Er det sånn at det bare er den som er i suspensjon, og altså svømmer rundt i ølet, som jobber - eller ... ? Hva skjer, egentlig?
 
Stusselitt her jeg.... Brygga en haug lagere med Brewly... Aldri brukt mere enn 2pk på 25L. Greit...en liberal dose Wyeast pr batch, men Fermaid vet jeg ennå ikke hva er. Trur faktisk jeg må brygger en Tjekker til helga for å se om gjæra har endra seg siden siste fellesinnkjøp...
 
Stusselitt her jeg.... Brygga en haug lagere med Brewly... Aldri brukt mere enn 2pk på 25L. Greit...en liberal dose Wyeast pr batch, men Fermaid vet jeg ennå ikke hva er. Trur faktisk jeg må brygger en Tjekker til helga for å se om gjæra har endra seg siden siste fellesinnkjøp...
Fylte nettopp glasset med en Ris-lager, er ikke mye å gjømme seg bak der og den smaker helt fortreffelig, så ingenting i veien med mine pakker, vel så langt :)
IMG_20230112_210406_copy_1459x1945.jpg
 
Reflekterer litt her.... Kloakk har jo smakt og vet hva jeg brygger... Lager er min spesialitet...Belgiere er noe jeg ikke orker sjøl med naboens smaksløker, Jeg har en følelse av at folk overtenker lagerbrygging... Det er faktisk ikke veldig komplisert...Lav temperatur og tid er faktisk de viktigste parametrene...i min erfaring..
 
Reflekterer litt her.... Kloakk har jo smakt og vet hva jeg brygger... Lager er min spesialitet...Belgiere er noe jeg ikke orker sjøl med naboens smaksløker, Jeg har en følelse av at folk overtenker lagerbrygging... Det er faktisk ikke veldig komplisert...Lav temperatur og tid er faktisk de viktigste parametrene...i min erfaring..
+ nok gjær
 
Bildet ditt vekker et gammelt spørsmål til live: Hva driver gjæren med der nede? Er det sånn at det bare er den som er i suspensjon, og altså svømmer rundt i ølet, som jobber - eller ... ? Hva skjer, egentlig?
Det lurer jeg på også. Kanskje de bare er nedom og hviler litt .

I mitt sinn så gjør de nesten ingenting. Dersom et bryggeri bunnhøster gjær for ett nytt brygg så er det vel de de får?
 
Sist redigert:
- og gjær som er godt rusta til oppgaven. Og det betyr først og fremst gjær med gode energilagre.

Nå har jeg akkurat bomma kraftig der. 36 timer uten tegn til liv sida jeg satte 28 liter pils til gjæring. Så da blir det ny gjær. Litt tynn vørter i en stor kjele står til kjøling , og den skal jeg strø tre poser Brewly i. Forsiktig rehydrering, altså.

Dermed får jeg testa Brewly'en igjen litt fortere enn jeg hadde regna med:).
Det lurer jeg på også. Kanskje de bare er nedom og hviler litt .

I mitt sinn så gjør de nesten ingenting. Dersom et bryggeri bunnhøster gjær for ett nytt brygg så er det vel de de får?
Den gjæren de høster, har jo vært gjennom et gjæringsforløp. Har den vært stelt pent med, kan den vel for en stor del være ganske sunn. Mens gjær med maks lagre av glykogen faktisk består av 40% glykogen (tørrvekt), er den oppe igjen på 30% ved slutten av et gjæringsforløp - etter at den har vært helt nede på 10% etter at toppen av stormgjæringa er passert. Vi kan kanskje si at den er på 75% av maks sunnhet, da:)?

Men den vi ser på bildet over, hva driver den med der nede?
 
Slapp heldighvis unna denne gang, var liv når jeg sto opp i morrest.

@Finn Berger, jeg tok et nytt bilde før senga i går og da hadde det komprimert seg endel, og det var allerede liv i blow off når jeg sto opp, så kan vel si at bildebevisene mine ikke kan brukes i retten, men her er de nå uansett :)

Vis vedlegget 60286
Vis vedlegget 60287
Interessant. Det kan jo tolkes som komprimering, men i og med at aktiviteten nå tar seg opp, vil jeg heller tru at det betyr at gjæren som lå der, har tatt veien opp i ølet. Den er altså i suspensjon, om det stemmer. Det passer i alle fall med kurven over gjær i suspensjon i gjæringsforløpet som Whitelabs viser. Den økningen den viser, henger sjølsagt først og fremst sammen med at gjæren formerer seg, men det er vel ikke urimelig om gjær som ligger på bunnen, hever seg når det blir anledning til å haike med CO2 som nå dannes. (Kan være et artig skuespill å følge med på, det der. Fullt på høyde med Hurtigruta minutt for minutt:).)
 
Interessant. Det kan jo tolkes som komprimering, men i og med at aktiviteten nå tar seg opp, vil jeg heller tru at det betyr at gjæren som lå der, har tatt veien opp i ølet. Den er altså i suspensjon, om det stemmer. Det passer i alle fall med kurven over gjær i suspensjon i gjæringsforløpet som Whitelabs viser. Den økningen den viser, henger sjølsagt først og fremst sammen med at gjæren formerer seg, men det er vel ikke urimelig om gjær som ligger på bunnen, hever seg når det blir anledning til å haike med CO2 som nå dannes. (Kan være et artig skuespill å følge med på, det der. Fullt på høyde med Hurtigruta minutt for minutt:).)
Ja altså at tettheten på laget med gjærceller ikke er den samme? At det ikke nødvendigvis er så mange flere celler enda, men at de som blei pitcha har vokst og at de ikke ligger like tett som en ferdiggått starter etter en uke i kjøleskapet? Men ja det gir jo forsåvidt mening, men vørteren over kaken i bunn er enda rimelig klar.

Glad den kom greit i gang i alle fall, så nå som kidsa er levert, må jeg få kastet meg rundt å lage en fermaid O slurry :D
 
Interessant. Det kan jo tolkes som komprimering, men i og med at aktiviteten nå tar seg opp, vil jeg heller tru at det betyr at gjæren som lå der, har tatt veien opp i ølet. Den er altså i suspensjon, om det stemmer. Det passer i alle fall med kurven over gjær i suspensjon i gjæringsforløpet som Whitelabs viser. Den økningen den viser, henger sjølsagt først og fremst sammen med at gjæren formerer seg, men det er vel ikke urimelig om gjær som ligger på bunnen, hever seg når det blir anledning til å haike med CO2 som nå dannes. (Kan være et artig skuespill å følge med på, det der. Fullt på høyde med Hurtigruta minutt for minutt:).)
Absolutt moro å følge med på, selv om det er aktivitet i blow off så syns jeg det var verdt å nevne at den har enda ikke spist et eneste SG poeng, skulle tro den formerer seg nå? Vørteren er enda temmelig klar og jeg kan ikke se, med det blotte øye, at det er noe særlig med gjær i suspensjon. Tanker?
IMG_20230114_084827_copy_1573x2097.jpg
 
Absolutt moro å følge med på, selv om det er aktivitet i blow off så syns jeg det var verdt å nevne at den har enda ikke spist et eneste SG poeng, skulle tro den formerer seg nå? Vørteren er enda temmelig klar og jeg kan ikke se, med det blotte øye, at det er noe særlig med gjær i suspensjon. Tanker?
Vis vedlegget 60313
Dersom du tilsetter oksygen vil den bare fortsette å formere seg?
 
Dersom du tilsetter oksygen vil den bare fortsette å formere seg?
Såvidt jeg har forstått så går spising og formering hånd i hånd, så en skulle jo sett en drop i SG vel, ja så lenge den formerer seg? Er forøvrig ikke tilsatt noe O2 i dette brygget.
 
Absolutt moro å følge med på, selv om det er aktivitet i blow off så syns jeg det var verdt å nevne at den har enda ikke spist et eneste SG poeng, skulle tro den formerer seg nå? Vørteren er enda temmelig klar og jeg kan ikke se, med det blotte øye, at det er noe særlig med gjær i suspensjon. Tanker?
Vis vedlegget 60313
Oj, det var voldsomt.

Pilsdunken som fikk ny gjær i går, klukker nå riktig vakkert, og det er et fint tjukt skumlag på toppen. Den fikk alstå tre poser rehydrert Brewly i tynn vørter, og det var helt dødt i dunken da jeg tilsatte den, så jeg regner med at det er Brewly'en aleine som holder på nå. Kan ikke se at den har bygd noe ekstra gjærlag på bunnen. Men jeg har vært borte, så jeg har ikke kunnet følge med på hva som har skjedd.
 
Oj, det var voldsomt.

Pilsdunken som fikk ny gjær i går, klukker nå riktig vakkert, og det er et fint tjukt skumlag på toppen. Den fikk alstå tre poser rehydrert Brewly i tynn vørter, og det var helt dødt i dunken da jeg tilsatte den, så jeg regner med at det er Brewly'en aleine som holder på nå. Kan ikke se at den har bygd noe ekstra gjærlag på bunnen. Men jeg har vært borte, så jeg har ikke kunnet følge med på hva som har skjedd.
Her har den spist 1 SG poeng, knapt noe skum på toppen og ytterligere mer gjær på bunn, og passe futt i blow off :)
IMG_20230114_160136_copy_1390x1852.jpg
IMG_20230114_160158_copy_1464x1951.jpg
IMG_20230114_160204_copy_1465x1954.jpg
 
Dersom du tilsetter oksygen vil den bare fortsette å formere seg?
Du vil få kraftigere gjærvekst, og risikerer mer fusel. Men hva som skjer, kommer an på hvor gjæren befinner seg. Er den allerede ferdig med første runde med formering, vil den bruke oksygenet til å fylle opp lagrene av steroler og lipider. Det er et knep som kan brukes om du har pitcha litt lite gjær. På en måte dobler du gjærmengden på den måten - eller du gir rettere sagt gjæren ressurser til en ekstra runde med celledeling.
 
Tilbake
Topp