Brewtech bygger automatisert Herms bryggeri

Hei. Vi et to automasjons Ingeniør studenter som skal bygget et herms bryggeri som vår Bacheloroppgave. Prosjektet er allerede startet og en del utstyr er allerede bestilt inn. Bryggeriet er i 100 liters skala, og 3 stk boilermaker på 113l er kjøpt til formålet. Vår tidligere erfaringer med brygging er på et 32liter bratberg, så herms prinsippet er rimelig nytt for oss. Vi ønsker derfor litt tips til hva vi bør tenke på osv. Litt om bryggeriet, da vi er automasjons studenter er ønsket at alt skal være så automatisk som mulig. Anlegget skal overvåkes av en pls, tilkoblet et display hvor vi skal ha oversikt over alt. Pumper er kjøpt inn, og elektriske ventiler, samt flowmeter og temp sensorer. Vi skal designe brukergrensesnittet selv, og bruke regulatorer inni pls for reguleringsdelen osv. En av tingene vi lurer litt på er behovet for en veie celle på mash karet, for og kunne overvåke antall kg malt, og vann mengde til skyllingen. Vi ønsker også kontakt med personer i Tromsø området med herms oppsett, for eventuelt besøk av anlegget og tips.

Setter stor pris på tilbakemeldinger

Hilsen Brewtech
 
Interessant. Veiecelle tror jeg er bortkastet. Dere må likevel veie opp de forskjellige malttypene etter oppskriften på forhånd. For å måle mengde meskevann og skyllevann er det bedre å bruke en vannmengdemåler. Er akkurat igang med det samme på vårt bryggeri. Har også tre tanksystem basert på beredere. Kan brygge opp til 100 liter. Har motorstyrte ventiler, magnetventil for vannpåfylling til vanntanken. Skal også ha nivåvakter på vanntanken både for å hindre overfylling samt for å hindre tørrkoking når vannet kommer under et visst nivå. Vi har pid regulering av temperatur på vanntanken. Planlagt mengdemåling av vannet som overføres til mesketanken. Vi har rims og ikke herms. Styrer temperaturen på rims med pid. Overvåking av temperaturen i meskekaret. Har også pid i kokeren, men det er i utgangspunktet uegnet. I tillegg har vi trinnløs effektregulering av varmen i kokeren. Pulsbreddemodulert med 2 sek periodetid. Mulig vi plukker bort pid funksjonen og kun går for effektregulering uten tilbakekobling.
 
Et annet tips er å designe anlegget med hensyn på rengjøring. En eller annen form for cip bør dere ha. Samt at dere tenker på hvordan dere skal tømme brukt malt. Vi har en quick disconnect i bunnen og vi kan vippe meskegryta rundt for enkel tømming. Et annet tips er å ha maltet i meskegryta og fylle vann inn i bunnen. Det blander seg mye bedre på den måten og man unngår melballer. Slik har vi det.
 
Hvis dere planlegger å brygge 100-liters batcher, blir 113-liters kjeler for små. Særlig siden dere sikkert ikke planlegger å måtte sitte vakt ved kjelen under oppkok og koking.
 
Hvis dere planlegger å brygge 100-liters batcher, blir 113-liters kjeler for små. Særlig siden dere sikkert ikke planlegger å måtte sitte vakt ved kjelen under oppkok og koking.
Ja nei den vil nok ikke takle 100l batcher
Interessant. Veiecelle tror jeg er bortkastet. Dere må likevel veie opp de forskjellige malttypene etter oppskriften på forhånd. For å måle mengde meskevann og skyllevann er det bedre å bruke en vannmengdemåler. Er akkurat igang med det samme på vårt bryggeri. Har også tre tanksystem basert på beredere. Kan brygge opp til 100 liter. Har motorstyrte ventiler, magnetventil for vannpåfylling til vanntanken. Skal også ha nivåvakter på vanntanken både for å hindre overfylling samt for å hindre tørrkoking når vannet kommer under et visst nivå. Vi har pid regulering av temperatur på vanntanken. Planlagt mengdemåling av vannet som overføres til mesketanken. Vi har rims og ikke herms. Styrer temperaturen på rims med pid. Overvåking av temperaturen i meskekaret. Har også pid i kokeren, men det er i utgangspunktet uegnet. I tillegg har vi trinnløs effektregulering av varmen i kokeren. Pulsbreddemodulert med 2 sek periodetid. Mulig vi plukker bort pid funksjonen og kun går for effektregulering uten tilbakekobling.

Takk for svar. Vi har også kjøpt inn nivå vakter, men det med trinnløst pulsbreddemodulert varme i kokeren var ganske lurt. Dette er jo en av de tingene vi må se litt nærmere på når vi får tilbake bryggeriet ifra vårt lokale sveise firma som setter sammen bryggeriet i disse dager.
 
En annen ting vi lurer litt på er temperatur regulering av gjærings karret. Det er kjøpt inn en speidel rustfritt gjæringskar på 95l, målene på den er Høyde: 68 cm (uten gjærlås. Diameter: 44 cm (uten håndtak). Vekt: 9kg. Er det noen som har noen tips til hvordan vi kan gjøre dette? Eller er det rett og slett kjøp av et kjøleskap med plass til karret som er den beste løsningene.
 
Kan jeg spørre hvilken studieretning dere studerer? Virker ut som drømme oppgaven :)
 
Kan jeg spørre hvilken studieretning dere studerer? Virker ut som drømme oppgaven :)
Hei. Vi studerer Automasjon ved universitet i Tromsø. Via Y-vei opptaket slik at vi har begge to ca 7år arbeidserfaring som automatikk mekanikere fra tidligere. Noe som gjør at vi slapp og ta forkurs, slik at vårt studie varer 3 år. Prosjektet med ølbryggeriet startet som oppgave ifra universitet i Tromsø allerede i fjord, så to andre studenter har allerede jobbet endel med det, og kjøpt inn utsyr. Eier av bryggeriet er universitet, og vi har derfor endel midler til rådighet. Da bryggeriet nok vil bli brukt i undervisnings sammenheng og type show off på åpen dag i fremtiden.
 
Hei. Vi studerer Automasjon ved universitet i Tromsø. Via Y-vei opptaket slik at vi har begge to ca 7år arbeidserfaring som automatikk mekanikere fra tidligere. Noe som gjør at vi slapp og ta forkurs, slik at vårt studie varer 3 år. Prosjektet med ølbryggeriet startet som oppgave ifra universitet i Tromsø allerede i fjord, så to andre studenter har allerede jobbet endel med det, og kjøpt inn utsyr. Eier av bryggeriet er universitet, og vi har derfor endel midler til rådighet. Da bryggeriet nok vil bli brukt i undervisnings sammenheng og type show off på åpen dag i fremtiden.
Fantastisk. Går selv mekatronikk ved UiA, men føler et bryggeri ikke er helt innafor hos oss, selv om studiet går ut på reguleringsteknikk og dimensjonering av maskiner.

Legg gjerne ut så mange bilder dere klarer!
 
En annen ting vi lurer litt på er temperatur regulering av gjærings karret. Det er kjøpt inn en speidel rustfritt gjæringskar på 95l, målene på den er Høyde: 68 cm (uten gjærlås. Diameter: 44 cm (uten håndtak). Vekt: 9kg. Er det noen som har noen tips til hvordan vi kan gjøre dette? Eller er det rett og slett kjøp av et kjøleskap med plass til karret som er den beste løsningene.
Det er ihverfall det enkleste og ekstern termostatstyring.
 
I de fleste tilfeller blir mengder tilmålt før det når blandere. Uansett applikasjoner. Vil tro dette er bevist og ikke tilfeldige valg man gjør når produksjonsprosessen blir planlagt uten at jeg har tenkt hardt og lenge på det. Altså veieceller ligger på hvert tilskudd som blir kontrollert/justert før de slippes ned
 
Fantastisk. Går selv mekatronikk ved UiA, men føler et bryggeri ikke er helt innafor hos oss, selv om studiet går ut på reguleringsteknikk og dimensjonering av maskiner.

Legg gjerne ut så mange bilder dere klarer!
Skal legge ut bilder ja :)
 
Hvor kjøper dere automatventiler og flowmetere? (nysgjerrig)
Flowmeter er ifra autek.no og heter mut500 i tillegg bruker disse hver sin transmitter, så prisen er deretter nesten 10 000kr. Automatventilene er ikkje helt spikret enda, og vi har i disse dager et lokalt firma på saken for og finne passende ventiler, men kan kommer tilbake på dette etterhvert.
 
Noen med forslag på regulator for temperatur regulator av gjærings kjøleskap? Vi hadde i utgangspunkte tenkt og bruke vår pls, med program hvor vi kunne sette forskjellige temperaturer etter de forskjellige dagen. Men da det med tid og stunder kan bli aktuelt med flere batch, så må vi ha mulighet til og flytte gjærings stasjonen ifra brygge riggen, og da må denne være en uavhengig enhet.
 
Fantastisk. Går selv mekatronikk ved UiA, men føler et bryggeri ikke er helt innafor hos oss, selv om studiet går ut på reguleringsteknikk og dimensjonering av maskiner.

Legg gjerne ut så mange bilder dere klarer!

Da har du jo å andre siden mulighet å gjøre som en studiekamerat til meg og bygge en segway fra scratch :), det er innenfor mekatronikk.
 
Da har du jo å andre siden mulighet å gjøre som en studiekamerat til meg og bygge en segway fra scratch :), det er innenfor mekatronikk.
Det er gjort en gang eller to allerede på Universitetet her, greit å lage noe nytt heller :p Men det er mye kult man kan lage, uten tvil!
 
Tilbake
Topp