1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Brød og knekkebrød oppskrifter

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Åsmund_, 9 Nov 2013.

  1. Åsmund_

    Åsmund_
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Hei, satte mitt første brygg forleden og hadde planer om å bruke litt av maltrestene til å lage brød og knekkebrød. Prøvde meg på både brød og knekkebrød men det ser ut til at jeg var litt gnien på mel i begge og litt vel generøs på vann i brødene så det ble ikke annet enn god lukt, de ville rett og slett ikke henge sammen. Regner med at min bedre halvdel lettere vil akseptere den nye hobbien min om jeg setter brød på bordet :)

    Så om noen hadde en oppskrift eller 2 å dele så hadde det vært supert.
     
  2. Frode_aa

    Frode_aa
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    http://humlefest.blogspot.no/2013/0...ekebrett og tørke litt i ovnen på svak varme.
     
  3. Åsmund_

    Åsmund_
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
     
  4. amatøren

    amatøren
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    For å få brød som både heng saman, og hevar godt, må du ha relativt lite malt i brøda. Eg brukte 1 del malt, 3 delar kveitemjøl og 2 delar vatn i går, noko som gav tradisjonelle grovbrød. Om du knar brøda for hand, justerar du med kveitemjøl til deiga vert handterbar. 1 pk levande gjær per 2 kg mjøl, eller 1 tørrgjær per 1 kg mjøl.
     
  5. Åsmund_

    Åsmund_
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    amatøren, kanon bra da prøver jeg det ved neste brygging (i morrgen). Frode skal prøve å tørke litt malt og, men blir det bra brød med:
    1 x malt (våt)
    3 x mel
    1 x vann
    litt salt
    gjær

    , så kommer jeg nok til å fryse ned pakker med utvaska malt slik at jeg har nok malt frem til neste bryggedag :)
     
  6. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Kalles mask ;)
     
  7. Åsmund_

    Åsmund_
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Takker  ;D
     
  8. Nilsern

    Nilsern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Slumpet meg frem til en oppskrift jeg syntes ble veldig bra. Ikke no mer kjøpe brød på meg på en stund.

    3dl mask
    3dl sammalt rug eller hvete (ble best med rug)
    7dl hvetemel
    1pakke gjær
    3 gode klatter med smør
    5dl melk
    2dl vann
    klype salt

    Hev 30 min, så hiv i former for heving 30 min til. 50 min lavt i ovnen på 200grader.

    Server med rømme og sukker :D
     
  9. Petter F

    Petter F
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
  10. Åsmund_

    Åsmund_
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Dette høres us som supergode brød! Takker for oppskrift!

    og denne... Ser nesten ut til at den nye hobbyen min er baking :) Takker!
     
  11. Jeppes1

    Jeppes1
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg er veldig glad i å lage brød, og baker med egenprodusert surdeig for gjæring. Å lage toast med dette brødet etter tre til fire dager er bare helt himmelsk.

    Grunnoppskrift og metode for surdeigsstarter:

    1. Dag 1: Bland like deler mel og vann i en tett beholder. La oss si 2 dl mel og 2 dl vann og en spiseskje med salt. Jeg benytter som oftest hvetemel.

    2. Dag 2-4: Tilsett 0.5 dl mel og 0.5 dl vann.

    3. Du skal nå begynne å se bobler og gjæring i blandingen.

    4. Dag 6-8: Ta vekk halvparten av surdeigen og tilsett like mye nytt mel og vann.

    Du kan nå sette den i kjøleskapet. Når du skal et brød bruker du ca. halvparten av surdeigen og tilsetter nytt mel og vann slik som i step 4.

    Det holder å mate surdeigen en gang i uken når gjæringen først har startet.

    Jeg vet at det høres ut som mye jobb, men det krever ikke særlig mye tid og innsats. Belønningen er himmelsk.
     
  12. belzon

    belzon
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bakte dette i dag, smakte supert :) byttet ut rømme og sukker med brunost da :p
     
  13. oysts

    oysts
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Ålesund
    Bakte dette i går med utmerket resultat. Den store testen blir først når jeg sjekker matboksene til ungene etter skolen :D Jeg måtte heve en god del lenger enn det som er oppgitt i oppskiften men det hadde nok med kjølig kjøkken å gjøre.

    Øystein
     
  14. Mylar

    Mylar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tørket dere masken noe før dere bakte brødet? Isf hvor lenge/hvor varmt?
     
  15. oysts

    oysts
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Ålesund
    Jeg tørket den ikke. Tok den rett fra maltrøret ca en time etter endt mesking. Selv med ekstra fuktighet fra malten så måtte jeg øke antall dl vann litt i forhold til oppskriften for å få passelig konsistens på deigen.

    Øystein
     
  16. Nilsern

    Nilsern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har masken bare i lukkede plastposer å oppbevarer den kun i kjøleskapet. Lengste den har liggi der er ca 3 uker. Lenger vet jeg ikke om er no særlig
     
  17. MartinHH

    MartinHH
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondhjem
    I teorien er jo masken tømt for absolutt alt som heter næringsstoffer, så det er ingen grunn til å tynne ut brødet ditt med den. Kanskje du får med noe fiber. Du kan like gjerne bake barkebrød.
     
  18. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Han har faktisk et poeng der
     
  19. amatøren

    amatøren
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Heilt tømt for næringsstoff er det naturlegvis ikkje, normalt utbytte ligg vel på 70-80%. Som fibererstatning og justering av grovheit er dette heilt optimalt, for ikkje å snakke om å kvitte seg med litt av masken på anna vis enn kompostdunken. Avhengig av kor grove brød ein ynskjer er det uansett berre 1/4 til 1/5 av kornmengda i brodet som utgjerast av mask. Eg har ikkje byrja og ete fleire brødskiver etter at eg putta mask i brødet.
     
  20. oyvindt

    oyvindt
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nesttun, Bergen

Del denne siden