Har brukt BeerSmith for beregning av maltmengder og humle en stund. Synes likevel at jeg ikke har full kontroll på resultatet. 20-literen er jo utformet slik at 1 cm utgjør 1 liter, samt at øverste merkestrek visstnok skal tilsi 25 liter. Som de fleste Speidel-eiere har registrert, gir oppfylling til øverste merkestrek ikke 25 l men 27 l. Da blir første spørsmål: Hvilket volum skal brukes i beregningene, både hva gjelder maltmengde og humle mengde?
Jeg er nok litt lat og har ikke satt meg godt nok inn i formlene som brukes i BeerSmith, men innbiller meg jo at det ikke er så vanskelig å regne dette ut for hånd, eventuelt i et enkelt regneark. Har også litt problemer med å se hvilken effektivitet som skal benyttes. Med den malingsgraden jeg bruker på mølla mi (ca 1,3 mm), kan det virke som om ca 75% - 76% er "luggum" dersom jeg mesker inn med 24 - 25 liter (+ de 2 som er nevnt over/Boilvolum)) og 23 liter (+ de samme 2) som Batchsize.
Så vidt jeg har registrert, finnes formlene for "håndregning" i bl.a. "Designing Great Beers", men spørsmålet koker vel ned til om det er bryet verd å gå over til manuell utregning??
Er det noen av dere Speidel-brukere som har gjort seg noen tanker om dette??
Jeg er nok litt lat og har ikke satt meg godt nok inn i formlene som brukes i BeerSmith, men innbiller meg jo at det ikke er så vanskelig å regne dette ut for hånd, eventuelt i et enkelt regneark. Har også litt problemer med å se hvilken effektivitet som skal benyttes. Med den malingsgraden jeg bruker på mølla mi (ca 1,3 mm), kan det virke som om ca 75% - 76% er "luggum" dersom jeg mesker inn med 24 - 25 liter (+ de 2 som er nevnt over/Boilvolum)) og 23 liter (+ de samme 2) som Batchsize.
Så vidt jeg har registrert, finnes formlene for "håndregning" i bl.a. "Designing Great Beers", men spørsmålet koker vel ned til om det er bryet verd å gå over til manuell utregning??
Er det noen av dere Speidel-brukere som har gjort seg noen tanker om dette??