Bruk av gelatin/isinglass og påvirkning på smak/aroma

Marius K.

Norbrygg-medlem
I forlengelse av at jeg har tenkt å teste ut isinglass rett i fatet for et klarere øl lurer jeg på hva deres erfaring er med dette i forhold til smak og aroma. Jeg ser det har vært diskutert litt på brulosophy.com blant annet uten at man der har kunnet konkludere med noen signifikant forskjell, men hva er deres erfaring? Påvirker det smak/aroma? Bruker dere klarningsmiddel (gelatin/isinglass o.l) på alle ølstiler, eller kun på noen, og i så fall hvilke og hvorfor? Jeg er spesielt nysgjerrig på hva dere tenker om godt humlete ølstiler som gjerne også er tørrhumlet.
 
Testet gelatin på en batch med pils, den ble meget fin og klart øl. Ingen påvirkning på smak.

Når ølet nesten var tomt i fatet så kom det med noen småe hvite partikler i glasset og dette såg ikke akkurat så bra ut med små ubåter i glasset. Men hvis en dropper å servere ølet når en ser første partiklene så er det ikke så mye i tap.

Etterhvert som jeg har laget øl så fant jeg ut at det var mer effektivt med en coldcrash av ølet og ølet blir da alltid klart. De ølene som ikke har blitt klart med engang hadde godt av litt tid og da blir det klart.

Selv prøver jeg nå å ha minst mulig annet i ølet enn det jeg må ha. Godt humlet øl så hadde jeg droppet det, disse er som regel ikke helt klar uansett og hadde nok vært redd for at den gode humlete smaken hadde forsvunnet..

Easybrew
 
Tilbake
Topp