Brygge pils på Fermentasarus

Asbj

 
Hei bryggeri
Skal bryggeen utepils på Fermentasarus. Har ikke brygget undergjæret øl før.Noen som har forslag til gjæringsforløp? Har skjønt at temperaturen kan økes, når det gjæres under trykk.
 
Fermentering under trykk - hva innebærer dette? og hva skal man egentlig velge mtp temperatur osv?

I følge en kontrollert test utført av Chris White / John Blichmann hvor de laget en Munich Helles batch og kjørte 4 forskjellige utgjæringsmetoder på Wlp833 så viser det seg å være noen fordeler ved å gjære under trykk. De sier samtidig at man skal være forsiktig med trykket, og sørge for å ha en god ventil som slipper ut overtrykk.

Forsøket ble gjort på følgende måte.

1. Normalt gjæringsforløp - 10c, 3 uker.
2. 18,5c - 0 bar (normal gjærlås)
3. 18.5c - 1 bar (bruk av ventil for å holde trykk jevnt)
4. 18.5c - 2 bar (bruk av ventil for å holde trykk jevnt)

Alle fikk lik mengde gjær, lik mengde o2 - fra o2 flaske
Alle fire gjærkar nådde samme FG = Helt lik utgjæring.

Ølen var ferdig og trykksatt på fat etter 14 dager for de som ble gjæret ut på 18,5c. Den som gjæret kaldt, ble trykksatt på fat etter 3 uker.

Ølen ble testet under en konferanse, hvor de fremste dommerne i USA var til stede. I tillegg så ble ølen testet i lab hos White Labs.

Konklusjonen var at ølen som stod på 1 og 2 bars trykk hadde mindre estere, mindre fusel og mindre diacetyl enn den som gjæret ut på lav temperatur. 1, 3 og 4 var imidlertid alle under 50 ppb grensen (som er antatt å være terskelnivået hvor folk plukker opp unoter)

Hva så med gjæren? Endret den egenskap og tenderte mot "Ale"? Forskjellen på Ale og lagergjær er mer temperatur avhengig i følge White. Forsøket viste at den beholdt egenskapene fra kaldgjæring på begge de som ble gjæret under trykk. Den som ble gjæret varmt uten trykk, ble veldig Ale preget.

Så har du en Fermentosaurus - har god kontroll på temperatur. Har en spunding valve - og ønsker å brygge pils raskt - bruk 1 bars trykk (det var denne de anbefalte) gjær på 18,5c - og du vil få ren, krisp og perfekt lager på 14 dager. Ølen vil da trenge 3-4 uker på å samle seg helt i etterkant, så her kan man virkelig kutte uker.

Jeg har testet litt rundt dette, men har ikke gått så høyt i temperatur - det skjer ved neste "korsvei" for min del.

Ha en god dag, bruk det for hva det er. Ønsker du kilden? Lytt til Beersmith sin Podcast hvor han har med White og Blichmann.

*Kopierte dette innlegget av Stig Berntsen fra Facebook, men neste gang eg skal gjære en pils/lager blir det på 18,5 grader og 1 bars trykk i 14 dager*
 
Fermentering under trykk - hva innebærer dette? og hva skal man egentlig velge mtp temperatur osv?

I følge en kontrollert test utført av Chris White / John Blichmann hvor de laget en Munich Helles batch og kjørte 4 forskjellige utgjæringsmetoder på Wlp833 så viser det seg å være noen fordeler ved å gjære under trykk. De sier samtidig at man skal være forsiktig med trykket, og sørge for å ha en god ventil som slipper ut overtrykk.

Forsøket ble gjort på følgende måte.

1. Normalt gjæringsforløp - 10c, 3 uker.
2. 18,5c - 0 bar (normal gjærlås)
3. 18.5c - 1 bar (bruk av ventil for å holde trykk jevnt)
4. 18.5c - 2 bar (bruk av ventil for å holde trykk jevnt)

Alle fikk lik mengde gjær, lik mengde o2 - fra o2 flaske
Alle fire gjærkar nådde samme FG = Helt lik utgjæring.

Ølen var ferdig og trykksatt på fat etter 14 dager for de som ble gjæret ut på 18,5c. Den som gjæret kaldt, ble trykksatt på fat etter 3 uker.

Ølen ble testet under en konferanse, hvor de fremste dommerne i USA var til stede. I tillegg så ble ølen testet i lab hos White Labs.

Konklusjonen var at ølen som stod på 1 og 2 bars trykk hadde mindre estere, mindre fusel og mindre diacetyl enn den som gjæret ut på lav temperatur. 1, 3 og 4 var imidlertid alle under 50 ppb grensen (som er antatt å være terskelnivået hvor folk plukker opp unoter)

Hva så med gjæren? Endret den egenskap og tenderte mot "Ale"? Forskjellen på Ale og lagergjær er mer temperatur avhengig i følge White. Forsøket viste at den beholdt egenskapene fra kaldgjæring på begge de som ble gjæret under trykk. Den som ble gjæret varmt uten trykk, ble veldig Ale preget.

Så har du en Fermentosaurus - har god kontroll på temperatur. Har en spunding valve - og ønsker å brygge pils raskt - bruk 1 bars trykk (det var denne de anbefalte) gjær på 18,5c - og du vil få ren, krisp og perfekt lager på 14 dager. Ølen vil da trenge 3-4 uker på å samle seg helt i etterkant, så her kan man virkelig kutte uker.

Jeg har testet litt rundt dette, men har ikke gått så høyt i temperatur - det skjer ved neste "korsvei" for min del.

Ha en god dag, bruk det for hva det er. Ønsker du kilden? Lytt til Beersmith sin Podcast hvor han har med White og Blichmann.

*Kopierte dette innlegget av Stig Berntsen fra Facebook, men neste gang eg skal gjære en pils/lager blir det på 18,5 grader og 1 bars trykk i 14 dager*

Takk da prøver jeg 18,5c og 1bar.


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Tilbake
Topp