Brygger surøl for første gang

kjetilj

Norbrygg-medlem
Hei, jeg har tenkt å brygge surøl for første gang. Planen er å lage en maltbase bestående av 65% pale malt og 35% umaltet hvete. IBU til rundt 7-8 og med WB06-gjær til primærgjæring.

Etter primærgjæring tilsetter jeg et rør WLP650. Er mulig jeg også tilsetter rundt 5 kg bringebær.

Jeg har fått noen tips om at det kan være bra å få ned pH-en med melkesyre ifb mesking. Er det noen som har noen tanker eller erfaringer om dette?
 
Poenget med å redusere pH i mesken har ingenting med surøl å gjøre - bare med meskeeffektivitet. Hvis du skal gjøre "kettle sour" ("reisesyketablett-øl" - som enkelte omtaler det som) så er det et poeng å senke pH under surning til omtrent 4,5. Poenget med dette er å unngå at lactobacillus tar livet av stoffene som gir skumfasthet.

Det ølet du snakker om her er ikke "surt". Det blir først og fremst et bringebærøl. Brett brux er moderat funky. Hvis jeg skulle gjort noe slikt så hadde jeg gjort følgende endringer.

  • Erstatt pale med pils. De klare pils-tonene gjør seg bedre i slikt øl. Det er vel en slags blonde eller noe.
  • Dropp WB06. Sett starter på WLP650 og kjør hele gjæringen med denne. Det er god gjær å gjøre 100% brett med.
  • 35% umaltet hvete er mye. Kanskje jeg ville redusert det til 15-20% og tatt 20% maltet hvete i tillegg. Alså en hveterik saison-malt.
  • Dra opp IBU til blonde- eller saison-nivå. Du har ikke lactobacillus her så det er ingen grunn til å redusere IBU-tallet. Du vil få en del restsødme.
  • Redusert mengden bringebær. Personlig synes jeg rundt 1kg bringebær på 25l vørter er passe. 5kg er vanvittig mye bringebær. Bringebær er også temmelig surt - så mye bringebær blir litt saft/sider-aktig.
 
Poenget med å redusere pH i mesken har ingenting med surøl å gjøre - bare med meskeeffektivitet. Hvis du skal gjøre "kettle sour" ("reisesyketablett-øl" - som enkelte omtaler det som) så er det et poeng å senke pH under surning til omtrent 4,5. Poenget med dette er å unngå at lactobacillus tar livet av stoffene som gir skumfasthet.

Det ølet du snakker om her er ikke "surt". Det blir først og fremst et bringebærøl. Brett brux er moderat funky. Hvis jeg skulle gjort noe slikt så hadde jeg gjort følgende endringer.

  • Erstatt pale med pils. De klare pils-tonene gjør seg bedre i slikt øl. Det er vel en slags blonde eller noe.
  • Dropp WB06. Sett starter på WLP650 og kjør hele gjæringen med denne. Det er god gjær å gjøre 100% brett med.
  • 35% umaltet hvete er mye. Kanskje jeg ville redusert det til 15-20% og tatt 20% maltet hvete i tillegg. Alså en hveterik saison-malt.
  • Dra opp IBU til blonde- eller saison-nivå. Du har ikke lactobacillus her så det er ingen grunn til å redusere IBU-tallet. Du vil få en del restsødme.
  • Redusert mengden bringebær. Personlig synes jeg rundt 1kg bringebær på 25l vørter er passe. 5kg er vanvittig mye bringebær. Bringebær er også temmelig surt - så mye bringebær blir litt saft/sider-aktig.
Takker så mye for svar. Da kjører jeg på det. Holder deg oppdatert! :)
 
Tilbake
Topp