Bryggertabber

40 l kölch i kjelleren som har stått til gjæring en stund. Det var tydelig stormgjæring, men null respons i gjærlåsen, så tydelig det var en lekkasje et sted. Så jeg kikker alle mulige og et par umulige steder for å se at det er tett og konkluderer til slutt med at pakningen på gjærlåsen er problemet. Så jeg vrir litt på gjærlåsen for å se om det hjelper (regner med at noen aner hvordan dette ender) og står plutselig med hele gjærlåspakningen på innsiden av lokket... Hadde jeg pustet dypt en gang og tenkt "hva nå?" ville jeg vel ha tatt av lokket og fikset gjærlåsen, men neida, jeg skulle prøve å lirke den tilbake... "Plask" sa det plutselig og der var pakningen borte... Da pustet jeg dypt og tenkte "hva nå?" Pakningen var desinfisert før jeg satte den på og jeg stoler ikke på at hud kan desinfisers. Dersom jeg skal fiske opp noe fra en øltank (eller som det har hendt, oppdager litt for sent at kranen ikke er helt riktig skrudd til) bruker jeg en brødpose på hånden og desinfiserer utsiden av den, men jeg har ingen poser store nok til å kunne nå bunnen av 40-literen. Konklusjonen ble at pakningen fikk ligge der den lå. Nå er ølet tappeklart, fornuftig FG og ingen usmaker, så ser ut som om jeg slapp med skrekken.
 
40 l kölch i kjelleren som har stått til gjæring en stund. Det var tydelig stormgjæring, men null respons i gjærlåsen, så tydelig det var en lekkasje et sted. Så jeg kikker alle mulige og et par umulige steder for å se at det er tett og konkluderer til slutt med at pakningen på gjærlåsen er problemet. Så jeg vrir litt på gjærlåsen for å se om det hjelper (regner med at noen aner hvordan dette ender) og står plutselig med hele gjærlåspakningen på innsiden av lokket... Hadde jeg pustet dypt en gang og tenkt "hva nå?" ville jeg vel ha tatt av lokket og fikset gjærlåsen, men neida, jeg skulle prøve å lirke den tilbake... "Plask" sa det plutselig og der var pakningen borte... Da pustet jeg dypt og tenkte "hva nå?" Pakningen var desinfisert før jeg satte den på og jeg stoler ikke på at hud kan desinfisers. Dersom jeg skal fiske opp noe fra en øltank (eller som det har hendt, oppdager litt for sent at kranen ikke er helt riktig skrudd til) bruker jeg en brødpose på hånden og desinfiserer utsiden av den, men jeg har ingen poser store nok til å kunne nå bunnen av 40-literen. Konklusjonen ble at pakningen fikk ligge der den lå. Nå er ølet tappeklart, fornuftig FG og ingen usmaker, så ser ut som om jeg slapp med skrekken.
Lista over ting som har vært gjæra med godt resultat er ganske lang. Gjærlåspakninger er neppe av det verste. Ellers er vel magneter fra startere det vanligste.
 
Brygget en lager på torsdag. Hadde valget mellom å sette den til gjæring i et litt for kaldt rom, dvs bod på 7-8C eller litt for varmt rom 15-17C. Valgte det første, hadde i en pose ekstra gjær og dro på hytta. I mellomtiden kom det kulde og temperaturen i boden sank. Da jeg kom hjem i ettermiddag var det 3-4C i dunken. Det hadde beveget seg ned fra 1.050 til 1.040, så litt aktivitet har det vært. Har satt dunken litt varmere, satser på at de riktige cellene våkner til liv. Det kan jo hende at det går riktig så bra
 
Brygget en lager på torsdag. Hadde valget mellom å sette den til gjæring i et litt for kaldt rom, dvs bod på 7-8C eller litt for varmt rom 15-17C. Valgte det første, hadde i en pose ekstra gjær og dro på hytta. I mellomtiden kom det kulde og temperaturen i boden sank. Da jeg kom hjem i ettermiddag var det 3-4C i dunken. Det hadde beveget seg ned fra 1.050 til 1.040, så litt aktivitet har det vært. Har satt dunken litt varmere, satser på at de riktige cellene våkner til liv. Det kan jo hende at det går riktig så bra
Det kan kanskje bli en spesielt god øl; som du aldri klarer å gjenskape ;)
 
Høres jo ut som om du har nok gjær der. Hvordan har det gått?
Ser ut som det har gått bra. Det begynte å ploppe i gjærlåsen etter hvert som temperaturen steg. Gjæringa har flatet ut på ca 76% utgjæring. Litt høy temperatur i rommet karet har stått i, 17-18C i vørteren nå. Ble en slags ekstremversjon av hurtigmetoden. Målte og smakte i morges, kan ikke kjenne noen usmaker.
 
Ser ut som det har gått bra. Det begynte å ploppe i gjærlåsen etter hvert som temperaturen steg. Gjæringa har flatet ut på ca 76% utgjæring. Litt høy temperatur i rommet karet har stått i, 17-18C i vørteren nå. Ble en slags ekstremversjon av hurtigmetoden. Målte og smakte i morges, kan ikke kjenne noen usmaker.
Når det gjelder temperatur, så spiller det mindre rolle hvor den ligger mot slutten, trur jeg. Og dessuten trur jeg ikke 17-18 grader er noen katastrofe uansett.
 
Skal brygge til helgen, så nå står en erlenmeyer med gjærstarter på baderomsgulvet og bygger opp US-05 til 36 l Strong Jack. Synes det så ut som om det var litt lite fart i den da jeg kom hjem fra jobb, så jeg svingte den litt for å få inn litt luft (bruker ikke magnetrører) Det viste seg da at gjæren hadde jobbet mye men CO2-en hadde forblitt i løsning, så gjærstarteren bortimot eksploderte da jeg ristet litt på den. Heldigvis hadde jeg på en aluminiumsfolietopp, så spruten gikk i gulvet og ikke utover hele badet...
 
Skal brygge til helgen, så nå står en erlenmeyer med gjærstarter på baderomsgulvet og bygger opp US-05 til 36 l Strong Jack. Synes det så ut som om det var litt lite fart i den da jeg kom hjem fra jobb, så jeg svingte den litt for å få inn litt luft (bruker ikke magnetrører) Det viste seg da at gjæren hadde jobbet mye men CO2-en hadde forblitt i løsning, så gjærstarteren bortimot eksploderte da jeg ristet litt på den. Heldigvis hadde jeg på en aluminiumsfolietopp, så spruten gikk i gulvet og ikke utover hele badet...
Moralen er slutt å jobb! Overlat denslags trivialiteter til gjæren.
 
Ikke tabbe, men definitivt en dobbeluheldig hendelse. Og ikke minst en dramatisk start på vårens humlejuice!

Jeg var idag ferdig med skylling. Stor mask og lang koking ga mye væske. 29L før kok i GF 30 betyr full kjele. Maltrøret stod på toppen og var praktisk talt ferdig med å renne av seg og kokefunksjonen slått på. Jeg skulle til å løfte det av etter en perfekt mesk og perfekt skylling.

Da ringer min kone og er svært, svært fortvilet. Hun har vært utsatt for en en hjemmeulykke og trenger øyeblikkelig hjelp. Jeg slipper naturligvis alt jeg har i hendene og løper fra bryggeriet. Jeg finner henne i kjøkkenet med kraftig blødning fra begge armene. Full førstehjelp med sjokk forebygging og blodstansing. Heldigvis ikke en livstruende situasjon. Blod som smøres utover får likevel ting til å se ille ut.

Uansett, fraværet tok tid og med konen i trygghet og balanse, returnerte jeg til bryggeriet til en massiv overkokt. Koken hadde naturligvis kokt inn nedre del av maltrøret og mask fløt i kokekaret og nedover hele maskinen og utover hele gulvet. Satt ut av situasjonen greide jeg til og med å bomme på humlen og tilsatte smakshumlen på 60 minutter. Griseriet kan selvfølgelig rettes opp. Det var ikke det værste. Min egen humlefeil derimot, var verre å korrigere.
 
En humletabbe jeg har gjort litt for mange ganger til at det er gøy: Rydder opp når jeg avslutter og finner aromahumlen på benken .... :-( - Problemet har nok med å gjøre at jeg brygger på vaskerommet og har litt for mange andre ting på benken. Vørteren er kjølt ned til 19 grader og står og bunnfeller. Jeg gidder ikke varme den opp igjen, så denne gangen prøver jeg en ny løsning: Koker opp ca en liter med vann, skrur av, har i humlen der, lar det stå og kjøle ned under lokk en stund og så heller jeg den humleteen i vørteren. Har endt opp med litt sterkere vørter enn det skulle vært, så noe ekstra vann skader neppe. Det blir jo en litt annen temperaturprofil enn når hele vørteren kjøles, selv om jeg tenker at en liten kjele med luftkjøling neppe blir så annerledes enn meskegryta med kjølespiral. Den største forskjellen blir at stoffene fra humlen får en mye høyere konsentrasjon siden de løses ut i et mye mindre volum, bare 15g, så verdt forsøket. Vurderte et øyeblikk å tørrhumle, men tenker dette blir riktigere.
 
En humletabbe jeg har gjort litt for mange ganger til at det er gøy: Rydder opp når jeg avslutter og finner aromahumlen på benken .... :-( - Problemet har nok med å gjøre at jeg brygger på vaskerommet og har litt for mange andre ting på benken. Vørteren er kjølt ned til 19 grader og står og bunnfeller. Jeg gidder ikke varme den opp igjen, så denne gangen prøver jeg en ny løsning: Koker opp ca en liter med vann, skrur av, har i humlen der, lar det stå og kjøle ned under lokk en stund og så heller jeg den humleteen i vørteren. Har endt opp med litt sterkere vørter enn det skulle vært, så noe ekstra vann skader neppe. Det blir jo en litt annen temperaturprofil enn når hele vørteren kjøles, selv om jeg tenker at en liten kjele med luftkjøling neppe blir så annerledes enn meskegryta med kjølespiral. Den største forskjellen blir at stoffene fra humlen får en mye høyere konsentrasjon siden de løses ut i et mye mindre volum, bare 15g, så verdt forsøket. Vurderte et øyeblikk å tørrhumle, men tenker dette blir riktigere.
Også blir det en annen pH og ionestyrke og Ægir vet hva... hadde jeg tenkt en runde til, så hadde jeg tappet av vørter og varmet for å trekke humlen i...
 
Tilbake
Topp