Nå fikk jeg jaggu hente-sms! Takk, AKAN!
Miniatur bokser eller store hender?
Miniatur bokser eller store hender?
Jeg vet ikke hva som eventuelt har skjedd med din boks, men dette ølet har definitivt et svært tydelig preg av bitterhet og humle når det er slik det skal være også, noe som skyldes en meget stor humletilstelning ved kokeslutt. Det burde ikke være oksydert.Av nyskjerrighet bestilte jeg et par bokser av dette ølet på polet, siden jeg brygger en del tysk og tsjekkisk pilsner. Er alltids morro å sammenligne med kommersiell vare. Synest de fleste mikrobryggeri her til lands sliter med å produsere gode pilsnere. Kan hende det er lagringen i butikk/romtemperatur som tar knekken på spesielt pilsa?
I så måte har trolig dette skjedd med denne pilsneren også. Dau smak og med ubehagelig dominerende bitterhet er min vurdering av ølet jeg akkurat fikk fra polet nå. Minner om lett oksidert øl, men er mulig at det har vært bedre når det var ferskere. Tenkte jeg måtte dele min erfaring. Kanskje er det noen som har flere synspunkter på hva som kan være årsaken?
Jeg vet ikke hva som kan være årsaken, men din erfaring virker litt motsatt av min med de totalt 6 boksene jeg har prøvd av dette ølet. Den første rundt midten av mai synes jeg var ganske frisk med akkurat på grensen til for mye bitterhet, den foreløpig siste forrige uke synes jeg var blitt litt mer balansert, dvs. litt renere og noe mindre bitter. Samtidig har jeg sett andre rapportere at de synes den var for bitter.Av nyskjerrighet bestilte jeg et par bokser av dette ølet på polet, siden jeg brygger en del tysk og tsjekkisk pilsner. Er alltids morro å sammenligne med kommersiell vare. Synest de fleste mikrobryggeri her til lands sliter med å produsere gode pilsnere. Kan hende det er lagringen i butikk/romtemperatur som tar knekken på spesielt pilsa?
I så måte har trolig dette skjedd med denne pilsneren også. Dau smak og med ubehagelig dominerende bitterhet er min vurdering av ølet jeg akkurat fikk fra polet nå. Minner om lett oksidert øl, men er mulig at det har vært bedre når det var ferskere. Tenkte jeg måtte dele min erfaring. Kanskje er det noen som har flere synspunkter på hva som kan være årsaken?
Jeg tror det du kjenner er 15 kg Perle ved flameout på en 5000-liter batch.Boksene jeg fikk var bestilt direkte til mitt lokale vinmonopol. Nå har jeg ikke brygget lagere med så høy bitterhet fra perle alene før, men jeg har brukt magnum og perle som bitterhumle sammen med saaz og hallertauer og beregnet ibu til totalt 35-40. Dette er ikke i nærheten av så bittert som denne. Kan hende det er humlens endrede karakter fra lagring i romtemperatur jeg reagerer på. Synest det minner om smaken av gammelt butikkøl, bare mer dominerende pga relativt høy ibu?
Jeg er enig, jeg har mine meninger om bitterheten i dette ølet, men oksidert, nei langt der ifra. Jeg er veldig følsom for bitterhet og dermed så ble ikke dette ølet en "homerun" for meg, men oksidert, neppe. Det er egentlig kun 1 feil ved dette ølet og det er at bitterheten henger igjen lenge etter at man har svelget ned en slurk...Hadde det ikke vært for det så hadde det vært et fantastisk øl.Jeg tror det du kjenner er 15 kg Perle ved flameout på en 5000-liter batch.
… og nå vet jeg; 40 IBU er passe når jeg skal skal brygge pils til eget forbruk .La handleturen innom Lambertseter Senter, der de hadde ca 20 Smashing Pilsner. Raska med meg ca halvparten av beholdningen.
Vis vedlegget 52775
Når jeg beregner bitterheta med kalkulator (Tinseth) til 40, blir det ikke på langt nær så bittert som den der. Jeg har brygga noe med 55 IBU, og det ligner mer.… og nå vet jeg; 40 IBU er passe når jeg skal skal brygge pils til eget forbruk .
Det var en god pils, Jørgen. En slags tøff storebror til Haandverkerpils (som allerede er en favoritt for meg).
Har brygget Tjekkisk med IBU på 47, men det er jo ikke sammenliknbart, (pga gristen).
Og det har nok igjen å gjøre med at Tinseth, som er brukt også i bryggingen av dette ølet, om jeg ikke tar feil vel ikke tar høyde for at humle tilsatt fra og med 0 minutter også bidrar med bitterhet. Og som kjent var det 0-minutterstilsetningen som var størst på dette ølet. Den hadde nok ikke trengt å være større, men du får i alle fall showcaset både humlen i seg selv og en godt humlet pils på en god måte.Når jeg beregner bitterheta med kalkulator (Tinseth) til 40, blir det ikke på langt nær så bittert som den der. Jeg har brygga noe med 55 IBU, og det ligner mer.
Det har nok mye for seg, ja.Og det har nok igjen å gjøre med at Tinseth, som er brukt også i bryggingen av dette ølet, om jeg ikke tar feil vel ikke tar høyde for at humle tilsatt fra og med 0 minutter også bidrar med bitterhet. Og som kjent var det 0-minutterstilsetningen som var størst på dette ølet. Den hadde nok ikke trengt å være større, men du får i alle fall showcaset både humlen i seg selv og en godt humlet pils på en god måte.
Når jeg beregner bitterheta med kalkulator (Tinseth) til 40, blir det ikke på langt nær så bittert som den der. Jeg har brygga noe med 55 IBU, og det ligner mer.
Jeg bruker Tinseth i Brewfather, og den oppgir IBU både på og etter 0, (WP). Så kan det jo diskuteres om det blir beregnet riktig, (nok bidrag).Og det har nok igjen å gjøre med at Tinseth, som er brukt også i bryggingen av dette ølet, om jeg ikke tar feil vel ikke tar høyde for at humle tilsatt fra og med 0 minutter også bidrar med bitterhet. Og som kjent var det 0-minutterstilsetningen som var størst på dette ølet. Den hadde nok ikke trengt å være større, men du får i alle fall showcaset både humlen i seg selv og en godt humlet pils på en god måte.
Det jeg mener er at 0 og WP bidrar med opplevd bitterhet selv om formelen sier at IBU-bidraget er null.Jeg bruker Tinseth i Brewfather, og den oppgir IBU både på og etter 0, (WP). Så kan det jo diskuteres om det blir beregnet riktig, (nok bidrag).
Brewfather viser jo ikke utregningen, men det kommer opp i oversikten.
(Eller misforsto jeg hva du mente?)
Dårlig formulert spørsmål fra min sideDet jeg mener er at 0 og WP bidrar med opplevd bitterhet selv om formelen sier at IBU-bidraget er null.