+1
Det må være greit å fastslå at det er en usunn praksis å høste fra sekundær, ja.
I
Yeast av White og Zainasheff anbefales det, når man høster fra en cylindro-konisk tank og kan tappe gjæren fra bunnen, å hive den første delen, og så ta den midtre delen: "As you continue draining the yeast, the slurry will lighten in color and, depending on the strain, it may take on a creamy consistency. This is generally the second third of the yeast mass and is the portion considered the best for repitching. This is yeast with fewer bud scars, yeast with average attenuation, and yeast with few mutations. Once you collect the yeast for re-use, the remaining third can be discarded. This last portion of the yeast are the slower performers, and they may be low-flocculating, excessively dusty, and excessively attenuative." (s.154-155)
Dette er vel også, om jeg ikke husker feil, hva Gahr S-G sier i gjærepisoden til Vestkast at de gjør på 7 Fjell, også, når de høster gjær fra tankene sine der.
Altså,
@Birhanen , det du anbefaler folk å gjøre, er å kvitte seg med den gode gjæren for å høste en mindreverdig gjær. Men det motsatte kunne jo gi mening: Stikke om for å
unngå å få med den dårlige siste delen av gjæren, hvilket er vanskelig i ei vanlig gjæringsbøtte. Der må du nesten ta med alt.
@Alien I quite agree that top cropping is the best way to go. But few strains allow you to do that. If you try to top crop one that does not, you end up with a small quantum thin soup. Would you still use that? You'd have to grow more in a starter from it, of course, but would that still be better than taking the same yest from the bottom of the fermentor?