Bygge såinnhus, komme i gang med melting og tørking

Heisann og takk for det. Det var mange spørsmål her ja. Kan svare (veldig) kort på noen, men det enkleste er kanskje å begynne med å lese denne: http://www.amazon.com/Malt-Practical-Brewhouse-Brewing-Elements/dp/1938469127
Hvis du skal malte på våren, så bruk fjorårets avling. Byggen bør ha en vinter/høstpause for å spire, men ikke lagre korn til malting over flere år. Spireprosenten går ned ganske mye hvis du lagrer over flere sesonger.
Å bruke en lakkovn går sikkert bra. Jeg bruker kun vedfyring til både malting og brygging. Du må nesten prøve deg fram angående tykkelse under tørking, men alt opp til 15 cm er nok uproblematisk. Du bør bløtlegge i ca. 48 timer. Du bør ha luftepauser og skifte vann et par ganger. Norske byggsorter tåler lave temperaturer, men prøv holde over 10 grader på vannet. Du bør påregne en grotid på 4-5 døgn ved 15-20 grader. Tørketemperatur hvis du skal lage basemalt er ikke avgjørende, men prøv mellom 40 og 50 grader. Da bør du komme langt etter drøye 20 timer.
Er det ikke lurt å starte tørkingen litt forsiktig, enzymene kan lett ødelegges ved for høye temperaturer i vått korn. Men tåler mye mere når fukt % synker. Viss mulig ville jeg tørket malten med sakte stigende temperatur, si opp till 25*C det første døgnet og så sakte opp mot ca 80*C ettervert som malten tørker. 80 = PALE 105= MÜNCHENER sånn ca....
 
Dette gjør seg faktisk litt selv når du tørker på såinn, dvs litt lavere temperatur i starten. Fukten avkjøler karmbunn slik at du på tross av frisk fyring i starten vil oppleve relativt lave temperaturer når du måler på oversiden av karmbunn. Dette har ført til at enkelte fyrer for tøft i starten og undersiden av bunn tar fyr etter et par timer. I denne fasen vil det være stor forskjell mellom temperatur på undersiden og oversiden av karmbunn. Senere i prosessen, når maltet snart er tørt vil temperaturen på over og undersiden være mer lik, og man kan dermed tåle drøye 60 grader på oversiden. Enkelte korn, som blir liggende direkte over en av de mange hullene i karmbunn vil oppleve litt høyere temperaturer i hele prosessen. På denne måten blir ikke hele partiet jevnt, men det skapes maltkorn med litt ulik karakter. Dette gjør enkelte maltøl mer kompleks en hva enn hva bruk av en malttype skulle tilsi. Malteren avgjør selvsagt også hvordan det ferdige produktet skal bli. Hvor ofte man snur kornet på såinn og hvordan man fyrer vil være ganske avgjørende. 70 til 80 grader kan man imidlertid glemme i tradisjonelle såinnhus, da går det gæli :)
 
Kjempe bra info, det gir god mening. Har jo hørt om brann i såinhus, og ca 60 grader gir vel grei pilsner malt. Samtidig som fuktig trevirke motvirker for høye temperaturer i starten av tørkingen. Desuten kan vel tradisjons malten både være variabel på farge og utbytte.
Veldig interessang tråd helt fra start til nå.
 
Kjempe bra info, det gir god mening. Har jo hørt om brann i såinhus, og ca 60 grader gir vel grei pilsner malt. Samtidig som fuktig trevirke motvirker for høye temperaturer i starten av tørkingen. Desuten kan vel tradisjons malten både være variabel på farge og utbytte.
Veldig interessang tråd helt fra start til nå.

Takk for det :)
 
Roar, har du noe filmer og bilder av prosessen din i bua?

Filmer er det litt dårlig med, men det er en del bilder i denne tråden. Det er dessuten mye stoff på facebooksiden til Alstadberg tradisjonsbryggeri. Her oppdaterer jeg stadig vekk med bilder og omtaler fra diverse media. Det ryktes også at det står en del om maltøl i aprilutgaven av Beer Advocate faktisk ;-)
 
Tilbake
Topp