1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Bygge såinnhus, komme i gang med melting og tørking

En tråd i 'Utstyr' startet av Roarsa, 26 Sep 2011.

 1. hole

  hole
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Sandefjord
  Er det ikke lurt å starte tørkingen litt forsiktig, enzymene kan lett ødelegges ved for høye temperaturer i vått korn. Men tåler mye mere når fukt % synker. Viss mulig ville jeg tørket malten med sakte stigende temperatur, si opp till 25*C det første døgnet og så sakte opp mot ca 80*C ettervert som malten tørker. 80 = PALE 105= MÜNCHENER sånn ca....
   
 2. Roarsa

  Roarsa
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Dette gjør seg faktisk litt selv når du tørker på såinn, dvs litt lavere temperatur i starten. Fukten avkjøler karmbunn slik at du på tross av frisk fyring i starten vil oppleve relativt lave temperaturer når du måler på oversiden av karmbunn. Dette har ført til at enkelte fyrer for tøft i starten og undersiden av bunn tar fyr etter et par timer. I denne fasen vil det være stor forskjell mellom temperatur på undersiden og oversiden av karmbunn. Senere i prosessen, når maltet snart er tørt vil temperaturen på over og undersiden være mer lik, og man kan dermed tåle drøye 60 grader på oversiden. Enkelte korn, som blir liggende direkte over en av de mange hullene i karmbunn vil oppleve litt høyere temperaturer i hele prosessen. På denne måten blir ikke hele partiet jevnt, men det skapes maltkorn med litt ulik karakter. Dette gjør enkelte maltøl mer kompleks en hva enn hva bruk av en malttype skulle tilsi. Malteren avgjør selvsagt også hvordan det ferdige produktet skal bli. Hvor ofte man snur kornet på såinn og hvordan man fyrer vil være ganske avgjørende. 70 til 80 grader kan man imidlertid glemme i tradisjonelle såinnhus, da går det gæli :)
   
 3. hole

  hole
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Sandefjord
  Kjempe bra info, det gir god mening. Har jo hørt om brann i såinhus, og ca 60 grader gir vel grei pilsner malt. Samtidig som fuktig trevirke motvirker for høye temperaturer i starten av tørkingen. Desuten kan vel tradisjons malten både være variabel på farge og utbytte.
  Veldig interessang tråd helt fra start til nå.
   
 4. RETBergen

  RETBergen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Roar, har du noe filmer og bilder av prosessen din i bua?
   
 5. Roarsa

  Roarsa
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Takk for det :)
   
 6. Roarsa

  Roarsa
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Filmer er det litt dårlig med, men det er en del bilder i denne tråden. Det er dessuten mye stoff på facebooksiden til Alstadberg tradisjonsbryggeri. Her oppdaterer jeg stadig vekk med bilder og omtaler fra diverse media. Det ryktes også at det står en del om maltøl i aprilutgaven av Beer Advocate faktisk ;-)
   

Del denne siden