1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Bygge såinnhus, komme i gang med melting og tørking

En tråd i 'Utstyr' startet av Roarsa, 26 Sep 2011.

  1. Kjetil K

    Kjetil K
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det må da være mulig i få inn NRK for å lage en dokumentar om det her? :)
     
  2. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hva som er ideell temperatur under groingen er jeg usikker på og vil avhenge av kornsorten du velger. Det tradisjonelle har nok vært såkalt kaldgroing i diverse hus uten varme - gjerne i kjellere i den kalde årstiden. Slik groing kan ta en uke. Selv bruker jeg å sette på termostatstyrt varme under groingen. Jeg prøver å ligge på 16-18 grader i rommet. Det utvikles sterk varme i kornet under groingen, så temperaturen der vil tidvis ligge noe høyere. Blant annet på grunn av dette er det viktig å snu og vende kornet ofte. Viktig også at det ligger luftig og ikke for tykt. Da vil det fort bli ujevn temperatur og dermed ujevn groing. Jeg bruker å la det ligge i ca 4 døgn, men man må være forberedt slik at man kan ta det når det er ferdig.
     
  3. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    En liten testfyring i dag. God trekk og tilsynelatende god spredning på varmen. Dette tror jeg blir bra
     
  4. Bernts

    Bernts
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Hvor varmt kan/ bør det bli?.
     
  5. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det kan bli varmt. Alt for varmt. Det er en grunn til at såinnhus tradisjonelt bygges på god avstand til resten av bygningsmassen. Jeg har tørket i mange såinnhus, men aldri gjort systematiske målinger. Dette vil jeg start med nå som jeg har eget hus. Jeg bruker fingrene. Så lenge du kan grave fingrene ned i kornet og hvile de på karmen er du på sikker side. Når det begynner å knitre og smelle i karmen bør du roe ned. God å effektiv tørking handler mer om god trekk enn høy varme og
     
  6. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Da har to av fire støtter til takutstikk kommet på plass. Inne i såinnhuset ligger 180 kg, snart ferdiggrodd Tiril på grokarmen. Blir tørking fra i morgen kveld eller onsdag morgen
     
  7. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Da er vi endelig i mål og i gang med melting og tørking. Dette blir til batch 4. med Alstadberger som brygges på mandag. Dette var stas!
     
  8. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tørkinga ble avsluttet i dag formiddag. En hjemmebrygget brown ale og belgisk blond sammen med storfint besøk var en verdig avrunding. To ølskribenter fra Canada la turen innom. Martin Thibault skriver blant annet for Beer Connoisseur Magazine. Med var også ølblogger Lars Marius Garshol og Jørn Anderssen fra Klostergården håndbryggeri. Vi besøkte også et såinnhus hos en nabo som ble bygd i 1830 og som fortsatt er i bruk
     
  9. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Da var batch 4. av Alstadberger trygt forvart på gjæringstanken. Flott dag på klostergården
     
  10. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    mms_20140613_224239.jpg I går føler vi at vi fikk litt betalt for hardt arbeid. Alastadberger fikk som første norske øl tildelt matmerk sitt spesialitetmerke
     
    labbeleif, ponsen, Idar og 8 andre liker dette.
  11. vegarpl

    vegarpl
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Har du erfaring med Tyra?
     
  12. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har ikke prøvd Tyra. Det er jo en forholdsvis vanlig sort heromkring, så jeg blir overraskende om den er uprøvd.
     
  13. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg gjorde endel målinger ved siste tørking. Temperaturen ligger i området 40 - 45 grader. Unntaksvis opp i 50. Da er termometeret satt direkte på trebordene i bunn på karmen. Dette er med andre ord maksimaltemperaturer. Det blir noe varmere rett over kjerringa (fyrrommet) enn ved kantene på karmen. Der er det til gjengjeld noe bedre trekk
     
  14. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Da er alle fire støtter, samt vindskier kommet opp. Inne ligger malt til batch 5 med Alstadberger til groing. Vi starter trolig utsendelse av batch 4 på fredag. Da har vi fått på etikett med spesialitetmerke mms_20140701_215306.jpg
     
  15. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Multitasking i såinnhuset. Lager bacon mens jeg tørker malt :)
     

    Vedlagte filer:

  16. Tor Kristian

    Tor Kristian
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Takk for inspirerende tråd. Er ølet å finne på pol utenfor Trøndelagfor tiden?
     
    kelodden liker dette.
  17. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja, det er i ferd med komme til diverse pol. Så langt er det sendt til Valentinlyst i Trondheim. Til Stange og til Kiellandsplass i Oslo , samt Tromsø og Steinkjer
     
  18. fmandal

    fmandal
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Steinkjer
    Betyr det at det er å finne på Steinkjer nå? Finner det ikke på polets nettsider.
     
  19. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Tilleggsutvalget, som jeg regner med den befinner seg i, er ikke søkbart på nett.
     
  20. Roarsa

    Roarsa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Skal være det hvis de ikke er utsolgt
     

Del denne siden