Camurri vs Speidel

Skal man brygge sterke øl på kun malt så må man nok krype til korset og kjøpe 3 kjelers oppsett. Om man ikke vil ha ihjelkokt vørter, dobbeltmesk med varierende effektivitet eller DME øl. Samme greia med alle maskiner der ute.
 
Jojo sikkert kjempefint det, jab. Men du svarte ikke på spørsmålet til trådstarter.

Personlig synes jeg byggekvaliteten til speidel gjør at jeg foretrekker den. Tykt gods og særdeles solid bygd i forhold til f.eks SS Brewtech som kjennes ut som at godset er litt tykkere enn en colaboks. (har en gjæringstank selv, og den har særdeles mye tynnere gods iaf.)
 
Skal man brygge sterke øl på kun malt så må man nok krype til korset og kjøpe 3 kjelers oppsett.

Ikke nødvendigvis. Har man en kompaktbrygger med pumpe er det eneste man trenger en meskekjel som man kun bruker på de sterke øltypene.
Kompaktbryggeren holder temperaturen på vørteren som pumpes over malten og renner tilbake. Fleksibelt kompakt oppsett.
 
Skal man brygge sterke øl på kun malt så må man nok krype til korset og kjøpe 3 kjelers oppsett. Om man ikke vil ha ihjelkokt vørter, dobbeltmesk med varierende effektivitet eller DME øl. Samme greia med alle maskiner der ute.
Skjønner ikke helt. Til sterkere øl man vil ha uten å koke lenge må man ha tykkere mesk og skylle mindre. Da faller jo effektiviteten uansett hvilket bryggeri man har vel? Hvor mange øl og hvor ofte brygger du øl som er over 9-10%?

Si en B80 pro da, makset med malt ihht spesifikasjon. 60 liter meskevann og 20 kilo. Det er 3:1 forhold vann/malt og Kai Troester sier da man kan forvente first runnings på 1.085. Da får du ut rundt 44 liter med den vørterstyrken kun ved avrenning. Det er +/- 4 liter tap i maskina og 7.5 liter boiloff pr time. Hvis man skyller med 10 liter og koker en drøy time sitter man da med en batch på rundt 40 liter med OG 1.085+. Så må man jo spør seg, *trenger* man mer? Koker du bort 6 liter til da, som tar rundt 45 minutter, har du 34 liter og en OG på 1.100 uten dobbelmesking. Tallene her blir teoretiske og kommer naturligvis an på yield i malten som er brukt.
 
Sist redigert:
Skjønner ikke helt. Til sterkere øl man vil ha uten å koke lenge må man ha tykkere mesk og skylle mindre. Da faller jo effektiviteten uansett hvilket bryggeri man har vel? Hvor mange øl og hvor ofte brygger du øl som er over 9-10%?

Si en B80 pro da, makset med malt ihht spesifikasjon. 60 liter meskevann og 20 kilo. Det er 3:1 forhold vann/malt og Kai Troester sier da man kan forvente first runnings på 1.085. Da får du ut rundt 44 liter med den vørterstyrken kun ved avrenning. Det er +/- 4 liter tap i maskina og 7.5 liter boiloff pr time. Hvis man skyller med 10 liter og koker en drøy time sitter man da med en batch på rundt 40 liter med OG 1.085+. Så må man jo spør seg, *trenger* man mer? Koker du bort 6 liter til da, som tar rundt 45 minutter, har du 34 liter og en OG på 1.100 uten dobbelmesking. Tallene her blir teoretiske og kommer naturligvis an på yield i malten som er brukt.

Hører hva du sier. Nå har jeg hatt Braumeister og de teoretiske tallene stemmer rett og slett ikke.
Spesielt med full maskin.

Skal aldri ha maskin igjen. Elsker fleksibiliteten til kjeler. Det var totalt feil å gå fra kjeler til Braumeister for meg, gikk derfor tilbake. Av mange grunner.
 
Tilbake
Topp