co2 til sveising

Hei!

Er det noen som vet om co2 til sveising og c02 til næringsmiddelbruk/dvs karbonering av øl er eksakt den samme gassen?
Grunnen til at jeg lurer er bare at jeg bor så langt unna disse stedene hvor en kan fylle.
Eik-Maskin er langt nærmere....og der har de co2 til sveising...

Peder
 
Hei!
Renheten på CO2 beregnet på sveising er noe helt annet enn den som er beregnet på næringsmiddel. Selv om CO2-en kanskje er 99+% ren så vil det være mindre mengder av stoffer du ikke ønsker å få i deg. Du vil nok kanskje klare deg fint, men kan ikke anbefale noe annet enn næringsmiddelgodkjent type :)
 
Ok..takk for svar!
sjekket på hjemmesiden til yara..og ser ut til at de har en egen type beregnet for næringsmidler. En som visstnok skal være helt ren.
Men lurer litt likevel, i og med at de flaskene en får fylt hos Ernst Nilsen og Aktiv blir fylt med samme co2 som til brannslukningsapparatene..
 
Svert få av oss om noen som bruker næringsmiddelg. co2, ser bort fra de som driver utesteder.
Noen brannvernfirmaer selger ikke co2 til oss bryggere men det er vel pga. uvitenhet
Tror ikke co2 en inneholder så mye farlige gasser, hva skulle det evt. være ?
 
Tror nok det er samme greia ellers hadde halve norbrygg ligget på rygg med lapp knyttet til storetåa. At det er andre regler knyttet til medisinsk gass til bruk på sykehus ol er rimelig, men tror nok opphavet er det samme. Det er iallefall ingen som har klart å dokumentere at det er en ren og en "skitten" co2.
 
Sist redigert:
Du kan jo alltids spørre de som selger gassen om innholdet. Skal jo følge med et sertifikat til gassen hvor det står masse info. Er det bare f.eks. argon i tillegg til CO2 er den helt OK å bruke. Inneholder den derimot 50% helium ville jeg styrt unna om du ikke vil få pipestemme hver gang du tar deg en øl ;)
 
Gassen er nok den samme, men det som ermerket med næringsmiddelbruk er alt fylleutstyr osv garanert næringsmiddelsikker. Det er nok den eneste forskjellen.
 
Den eneste forskjellen er at flaskene er vasket og rengjort ordentlig. Vil tro at de kjører nye flasker til næringsmiddelgodkjent Co2, og etter et visst antall omløp går flaskene til vanlig Co2. Gassen er akkurat den samme. Kjøpte et brukt sveiseapparat der det fulgte med en 30 kilos Co2 flaske. Bruker nå sveiseapparatet med Mison18 og ren argon mens Co2 flaska blir brukt til bryggingen. Fyller bare over selv til mindre flasker.
 
Tror det bare er ca dobbelt så tung, men helium og hydrogen er vel 1000 ganger lettere, sånn etter husken og ingen tabellskjekk :)
 
Luft består av 78% nitrogen, 21% oksygen og 1% argon (og flere gasser i veldig små mengder). Her er tettheten for de aktuelle gassene:
nitrogen: 1.25kg/m^3
oksygen: 1.43kg/m^3
helium: 0.18kg/m^3
CO2: 1.977kg/m^3
svovelhexafluorid: 6.17kg/m^3

CO2 er altså ikke spesielt mye tyngre enn luft (50% tyngre), helium er 7 ganger lettere, og svovelhexafluorid er nesten 5 ganger tyngre.
 
1,2928 for luft og 0,0899 for hydrogen etter mine tekniske regnetabeller fra 1977 (bedre det enn husk ) så hydrogen og helium var tunge greier :)
6 kg. Co2 = 3 kbm= 12 Kg. sukker = 30 cm i et 10 kvm. bryggerom, ikke akkurat skrekkelig mye.
 
CO2 er et biprodukt tatt fra røykgassene ved produksjon av ammoniakk o.l. Deretter renses dette til en viss renhet. Renhetskravet for næringsmiddelbruk er 99,995 %, men for sveising er det typisk litt mindre.
Snakket med en som selger sveisegass og han sa at han ikke ville brukt "sveise-CO2" til øl. Men som dere sier over: Hadde dette vært veldig farlig hadde nok mange av medlemmene her hatt (større) helseproblemer :)
 
Dette har vært diskutert litt før, med delte meninger. Av praktiske årsaker er det ikke sikkert at det gjøres forskjell på gassen for sveising eller næringsmidler, men at rutiner for inspeksjon og rengjøring av flaskene osv. er litt forskjellig.

Men det kan jo tenkes at kravet til renhet (ikke som i ren/skitten, men som i 99.0% CO2 eller 99.9% CO2) er forskjellig for sveising og næringsmidler, og at det er mer kostbart å produsere gass med høyere renhet. Edit: ser at det allerede er nevnt ja.

Personlig antar jeg at det hverken er farlig eller skadelig å bruke CO2 som ikke er klassifisert for bruk i næringsmidler, men at det sannsynligvis er en forskjell i oksygeninnholdet i gassen som vil påvirke lagringsstabiliteten til ølet.
 
Nå er det også slik at det brukes forsvinnende lite Co2 til sveising. Ved sveising benytter en blandingsgass, er vel stort sett blanding av Co2 og argon eller ren argon. Co2 kan i nøden brukes til å sveise bløtt stål men tror nok ikke det blir mye brukt.
 
Tilbake
Topp