Coobra Kölsch sett - kun 1 pk gjær ???

Hei.
Jeg skal hjelpe en kamerat i gang med bryggekarrieren hans, han har kjøpt seg en meget pent brukt GF30 med alt som hører til og trengs. Jeg sendte han på Gulating Lillehammer for å kjøpe seg et ølsett - det er jo greit å starte pent i det små. Han har en krypkjeller med temp på 14 grader, så jeg sa til han at en Kölsch nok ville bli en bra sak for han. Jeg trodde i min enfoldighet at Gulating hadde BS sine sett, men der tok jeg feil. Fikk et bilde nå av et Coobra sett. Har googlet litt, men finner svært fint lite info, og da blir jeg litt skeptisk. Spesielt siden det følger med 1 - en enkelt pakke MJ M44 gjær... Er ikke det veeeldig lite? Jeg har pjusket litt med Kölscher selv ifjor, i form av to ferdigsett - @Holmentoppens Søstrene Hoffmann og BS sitt Kölsch sett - begge leveres med to pakker Lallemand Köln. (Den siste Kölschen jeg prøvde kjørte jeg med WLP004 - den ble *helt grei* den også...).

Men når jeg i utgangspunktet har lest her på forumet både det ene og det andre om MJ sine tørrgjærer - og det i tillegg bare er en skarve pakke med - da blir jeg skeptisk. Er det noen her som har noen formening om det? Ser også at foretrukket temperaturer er 18 - 23 grader; er ikke det for varmt for en *ekte* Kölsch da??

Gristen ser ut som en noenlunde standard Kölsch - 78 % Pils, 12 % lys Munich, 10 % cara pale - med Magnum og Hersbrucker i foreløpig ukjent mengde. Ser ut som litt over 5 kg maltvekt.
 
Først må jeg si at jeg ikke kjenner til ølsettet.

M44 er ikke en kölschgjær (det er ikke WLP004 heller), så kölsch blir det nok ikke.

Jeg ville nok ha erstattet M44 med to pakker Lalleman Köln om det skal gjæres som antydet.

Alternativt gjæret med to pakker US-05, eller til nød den ene med M44, men da på 18-20 grader.
 
Hei.
Jeg skal hjelpe en kamerat i gang med bryggekarrieren hans, han har kjøpt seg en meget pent brukt GF30 med alt som hører til og trengs. Jeg sendte han på Gulating Lillehammer for å kjøpe seg et ølsett - det er jo greit å starte pent i det små. Han har en krypkjeller med temp på 14 grader, så jeg sa til han at en Kölsch nok ville bli en bra sak for han. Jeg trodde i min enfoldighet at Gulating hadde BS sine sett, men der tok jeg feil. Fikk et bilde nå av et Coobra sett. Har googlet litt, men finner svært fint lite info, og da blir jeg litt skeptisk. Spesielt siden det følger med 1 - en enkelt pakke MJ M44 gjær... Er ikke det veeeldig lite? Jeg har pjusket litt med Kölscher selv ifjor, i form av to ferdigsett - @Holmentoppens Søstrene Hoffmann og BS sitt Kölsch sett - begge leveres med to pakker Lallemand Köln. (Den siste Kölschen jeg prøvde kjørte jeg med WLP004 - den ble *helt grei* den også...).

Men når jeg i utgangspunktet har lest her på forumet både det ene og det andre om MJ sine tørrgjærer - og det i tillegg bare er en skarve pakke med - da blir jeg skeptisk. Er det noen her som har noen formening om det? Ser også at foretrukket temperaturer er 18 - 23 grader; er ikke det for varmt for en *ekte* Kölsch da??

Gristen ser ut som en noenlunde standard Kölsch - 78 % Pils, 12 % lys Munich, 10 % cara pale - med Magnum og Hersbrucker i foreløpig ukjent mengde. Ser ut som litt over 5 kg maltvekt.
Gristen er ikke helt bak mål, men ikke helt etter en purists smak:). Cara pale er vel et veldig lyst karamellmalt fra Viking, deres utgave av carapils, antakelig. Tullemalt, etter min mening, men det gjør ikke noen skade, heller.

14 grader er helt riktig temperatur for en kølsch. Det er den vanlige temperaturen ved bryggeriene i Køln. Det er i alle fall fint om den kan starte der, så får den heller få lov til å stige litt. Kameraten din har vel ikke temperaturkontroll. Han bør bare passe på at tempertauren ikke synker etter at den mest aktive fasen av gjæringa er over. (Temperaturen i dunken vil jo stige pga. gjæraktiviteten, men antakelig ikke veldig mye når temperaturen er såpass lav som 14 grader.) Da kan han ta og flytte den opp i varmere strøk. Jeg vil si at det er helt greit med vanlig romtemperatur da - sjøl om et par grader under kanskje er safere.

To pakker Køln er et must. I alle fall om han vil ha en køslch.

Nå skal det sies at kølsch er noe av det mest vriene å få til, og det skyldes gjæren. Så siden dette er første forsøk, ville jeg kanskje heller gått for det helt safe, og brukt us-05. Den tåler visst godt å brukes i vanlig romtemperatur, også - men det skader aldri å starte lavere. Når det gjelder temperatur, er det ellers viktig at den er stabil. Mao. bør dunken stå i et rom med jevn temperatur døgnet rundt.
 
Gristen er ikke helt bak mål, men ikke helt etter en purists smak:). Cara pale er vel et veldig lyst karamellmalt fra Viking, deres utgave av carapils, antakelig. Tullemalt, etter min mening, men det gjør ikke noen skade, heller.

14 grader er helt riktig temperatur for en kølsch. Det er den vanlige temperaturen ved bryggeriene i Køln. Det er i alle fall fint om den kan starte der, så får den heller få lov til å stige litt. Kameraten din har vel ikke temperaturkontroll. Han bør bare passe på at tempertauren ikke synker etter at den mest aktive fasen av gjæringa er over. (Temperaturen i dunken vil jo stige pga. gjæraktiviteten, men antakelig ikke veldig mye når temperaturen er såpass lav som 14 grader.) Da kan han ta og flytte den opp i varmere strøk. Jeg vil si at det er helt greit med vanlig romtemperatur da - sjøl om et par grader under kanskje er safere.

To pakker Køln er et must. I alle fall om han vil ha en køslch.

Nå skal det sies at kølsch er noe av det mest vriene å få til, og det skyldes gjæren. Så siden dette er første forsøk, ville jeg kanskje heller gått for det helt safe, og brukt us-05. Den tåler visst godt å brukes i vanlig romtemperatur, også - men det skader aldri å starte lavere. Når det gjelder temperatur, er det ellers viktig at den er stabil. Mao. bør dunken stå i et rom med jevn temperatur døgnet rundt.
Takker så mye for gode svar. Jeg spekulerer nå på å kjøre en byttehandel med han. To pakker US-05 eller Lal Köln så tar jeg den M44 pakka. Dårlig for meg, men sannsynligvis bedre for han. Og han må lykkes første gang. Er ikke så nøye om det blir typeriktig Kölsch. Han må få et ålreit øl - det er pri 1. (Det er litt som små barn som skal på fisketur første gang - pri 1 er å få fisk. F.eks. abbor).
Det ser ut som det fulgte med ei maltmølle i det utstyret han kjøpte (har bare fått en muntlig beskrivelse av alt utstyret, beskrevet som en stor trakt i metall), så han sklir muligens vekk fra mystiske svenske ølsett ganske raskt...
 
Takker så mye for gode svar. Jeg spekulerer nå på å kjøre en byttehandel med han. To pakker US-05 eller Lal Köln så tar jeg den M44 pakka. Dårlig for meg, men sannsynligvis bedre for han. Og han må lykkes første gang. Er ikke så nøye om det blir typeriktig Kölsch. Han må få et ålreit øl - det er pri 1. (Det er litt som små barn som skal på fisketur første gang - pri 1 er å få fisk. F.eks. abbor).
Det ser ut som det fulgte med ei maltmølle i det utstyret han kjøpte (har bare fått en muntlig beskrivelse av alt utstyret, beskrevet som en stor trakt i metall), så han sklir muligens vekk fra mystiske svenske ølsett ganske raskt...
Jeg har brygga godt over 400 grygg nå, og har fremdeles stor angst for å brygge kølsch:). Nå gikk det bra med den siste - mener jeg, da - men jeg har hatt litt for mange som i beste fall har kunnet beskrives som halvgode. Lagring retter gjerne opp noe - men når det er det første brygget, bør det være godt med en gang. Og da er det veldig mye tryggere å kjøre 05.

Det sies gjerne at lyse lagere er det vanskeligste du kan brygge, fordi eventuelle små usmaker ikke har noe å skjule seg bak. Jeg mener kølsch er enda verre. Det skal være helt reint og crispt, har lav bitterhet og ikke noe særlig humlearoma, og ikke noe spesialmalt - og så har gjæren lett for å produsere estere som er helt ødeleggende for kølsch-opplevelsen.
 
Sikkert lettere å lykkes med US-05 på første brygg. Men ikke snakk stygt om abbor!

Det var en fin start på dagen:). Je sitter jo her og kikker ut på et digert tjenn der feit (? - abboren er da itte en feit fisk????) og fin abbor i store mengder svømmer omkring. Regner gjør det óg; godt fiskevær mao.. Men je må innrømme at det er lenge sia sist je brukte fiskestanga.

Nei, det blir vel tel at je steller litt med husdyra mine. Itte slik abbor-gjær som vi talar om, men pilegrimmer frå Bayer'n. Pilgrimsleden mot Tronhjæm går jo like bordi her, så om je itte passer på, stikker dom vel ta.
 
Faktisk er 3 pakker nødvendig – om man skal følge Lallemands egne anvisninger.
Hva med dine erfaringer? Du har brukt denne noen ganger, har du ikke? Reint umiddelbart virker tre mye; dette er jo et øl med relativt beskjeden OG.

(Jeg har brukt den et par ganger, og var ikke helt happy med resultatet. Det kan like gjerne ha vært min feil som gjærens, men jeg har avgjort mest tru på wlp029 - eller det er i alle fall den som har gitt meg noe jeg har vært sånn noenlunde fornøyd med. Jeg har prøvd Wyeasts og Imperials versjoner, også, men nei, for én gangs skyld er det wlp's produkt jeg sverger til.)
 
Hva med dine erfaringer? Du har brukt denne noen ganger, har du ikke? Reint umiddelbart virker tre mye; dette er jo et øl med relativt beskjeden OG.

(Jeg har brukt den et par ganger, og var ikke helt happy med resultatet. Det kan like gjerne ha vært min feil som gjærens, men jeg har avgjort mest tru på wlp029 - eller det er i alle fall den som har gitt meg noe jeg har vært sånn noenlunde fornøyd med. Jeg har prøvd Wyeasts og Imperials versjoner, også, men nei, for én gangs skyld er det wlp's produkt jeg sverger til.)
Lallemand har et par gjær som krever høyere pitching rate enn vanlig: Köln og New England. Mange er ikke klar over dette, og derfor blir det stadig noen poster på diverse forum om at disse starter tregt. Kanskje gir 2 pakker den litt økte fruktigheten som jeg har opplevd med denne gjæren. 3 pakker er standard for Kölsch-settet vi selger i butikken. Perfekt mengde til 15 grader og OG 1.048.

Skjermbilde 2022-06-08 kl. 15.30.54.png
 
Lallemand har et par gjær som krever høyere pitching rate enn vanlig: Köln og New England. Mange er ikke klar over dette, og derfor blir det stadig noen poster på diverse forum om at disse starter tregt. Kanskje gir 2 pakker den litt økte fruktigheten som jeg har opplevd med denne gjæren. 3 pakker er standard for Kölsch-settet vi selger i butikken. Perfekt mengde til 15 grader og OG 1.048.

Vis vedlegget 57275
OK, da kan det være en rimelig forklaring på at jeg har opplevd den økte fruktigheten, jeg også.

Kanskje gjelder dette generelt for kølschgjær - at man må bruke en mengde som med andre gjærtyper kunne sees på som overpitching? Bra jeg nettopp satte en litt romslig starter med wlp029, da:). (Skal riktignok bruke den til en APA, men det gjør jo ingen forskjell når det gjelder krav til mengde.)
 
En bitteliten oppfølger til denne. Det endte med at jeg kjørte innom Strømmen på vei til Lillehammer og plukket med meg to-tre ølsett. Han valgte "Heldiggrisen" siden han følte seg så heldig at jeg kom og hjalp han igang. Bryggingen gikk helt smertefritt og pedagogisk, og endte med en OG = 1.054 (vel 3-4 poeng over normert) , og sammen med to pakker US-05 på baderomsgolvet gjæra oppskriftsmessig til 1.010. Så ble den stående ei uke på overtid pga ymse byggeprosjekter, men i dag flasket vedkommende sine første 20 halvlitere, med bare et par-tre telefonsamtaler til støtte. Veldig entusiastisk og fornøyd. Ikke ulikt barn som får abbor på sin første fisketur. Så nå skal han snart igang med sitt neste sett. Det blir enten "Gjerrigknarken" fra Strømmen, eller dette "Kölsch" settet som tråden startet med - bare med US-05 istedenfor den ene MJ pakka. En bryggekarriere har startet, det er sikkert. Målet oppnådd mao.

Sigurd
 
En bitteliten oppfølger til denne. Det endte med at jeg kjørte innom Strømmen på vei til Lillehammer og plukket med meg to-tre ølsett. Han valgte "Heldiggrisen" siden han følte seg så heldig at jeg kom og hjalp han igang. Bryggingen gikk helt smertefritt og pedagogisk, og endte med en OG = 1.054 (vel 3-4 poeng over normert) , og sammen med to pakker US-05 på baderomsgolvet gjæra oppskriftsmessig til 1.010. Så ble den stående ei uke på overtid pga ymse byggeprosjekter, men i dag flasket vedkommende sine første 20 halvlitere, med bare et par-tre telefonsamtaler til støtte. Veldig entusiastisk og fornøyd. Ikke ulikt barn som får abbor på sin første fisketur. Så nå skal han snart igang med sitt neste sett. Det blir enten "Gjerrigknarken" fra Strømmen, eller dette "Kölsch" settet som tråden startet med - bare med US-05 istedenfor den ene MJ pakka. En bryggekarriere har startet, det er sikkert. Målet oppnådd mao.

Sigurd
Alltid fint med oppfølger - og dette var jo en solskinnshistorie:).

Kameraten din fikk en god del høyere effektivitet enn det settet forutsetter, altså. Det er jo i seg sjøl veldig bra, men det skaper et problem, nemlig at ølet blir sterkere enn det oppskrifta sikter mot. Og det er ikke alltid så bra. Jeg er litt nysgjerrig på hvordan den kølschen - som altså endte på 5,8% - smaker når den er ferdig.

Så det er vel en ide å tipse ham om å beregne et større volum neste gang. Høyere effektivitet gir deg jo rett og slett mer øl av den samme mengden malt.
 
Alltid fint med oppfølger - og dette var jo en solskinnshistorie:).

Kameraten din fikk en god del høyere effektivitet enn det settet forutsetter, altså. Det er jo i seg sjøl veldig bra, men det skaper et problem, nemlig at ølet blir sterkere enn det oppskrifta sikter mot. Og det er ikke alltid så bra. Jeg er litt nysgjerrig på hvordan den kølschen - som altså endte på 5,8% - smaker når den er ferdig.

Så det er vel en ide å tipse ham om å beregne et større volum neste gang. Høyere effektivitet gir deg jo rett og slett mer øl av den samme mengden malt.
Nå ble det jo ikke Kölsch her da. Heldiggrisen til Strømmen er en APA. Han var veldig godt fornøyd med de 3x100ml han tappet til (S)FG målingene, så det blir nok bra. Men han skal vissnok kaste seg over dette svenske kölsch settet nå ganske snart - så skal jeg nok få beskjed om hvordan både Heldiggrisen ble og hvordan Coobra Kölsch utbyttet blir... Det blir første gang *helt alene* brygging for han, så han har nok mer enn mye å tenke på allerede :) Husker selv godt at det var nokså bratt de to-tre første gangene.
 
Nå ble det jo ikke Kölsch her da. Heldiggrisen til Strømmen er en APA. Han var veldig godt fornøyd med de 3x100ml han tappet til (S)FG målingene, så det blir nok bra. Men han skal vissnok kaste seg over dette svenske kölsch settet nå ganske snart - så skal jeg nok få beskjed om hvordan både Heldiggrisen ble og hvordan Coobra Kölsch utbyttet blir... Det blir første gang *helt alene* brygging for han, så han har nok mer enn mye å tenke på allerede :) Husker selv godt at det var nokså bratt de to-tre første gangene.
hehe - husker godt det, ja. Både bratt og lang; trur klokka blei to på natta. Men ølet - en Vestkyst etter originaloppskrift - blei faktisk godt, mirakuløst nok.

Så det var en APA, ja. Da er jo ikke 5,8% noe problem:).
 
Tilbake
Topp