1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Dark Horizon

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Holmentoppen, 17 Mai 2019.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Der kan du se, ikke rart jeg fortsatt har samme inntrykk om meg selv om at jeg er ræva til å lese oppgaven. Leste bare oppskriften.
     
    loebrygg liker dette.
  2. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Jeg synes du har tenkt mye riktig, med å legge "lag på lag" med maltkompleksitet, men jeg tror du har for lite basemalt, selv med sukkeret.

    Til sammen 5% black og roasted barley er ganske mye. Om du vil ha så mye brentsmak er i grunnen, vel.., en smakssak. Jeg liker det ikke, men andre synes det er glimrende.

    Jeg har stor tro på Simpsons DRC, og også pale chocolate er et nydelig malt i imperial stout. Jeg ville hatt mer av dette, og mindre av de helt mørke maltene.
     
    Holmentoppen liker dette.
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Lagringstid har jo ganske mye å si på brentssmak. Den er ganske fremtredende i starten, men smelter godt inn over tid er min erfaring ref BE og noen andre med mye svart malt.
     
  4. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Supert! Det var gode innspill.:)
     
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    For morro skyld, dømte du imperial finale flight i NM 2018? Har klart å finne innlendende, men ikke finalene via veven.
     
  6. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Nei, det gjorde jeg ikke. Skal se om jeg får sporet opp finalen.
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Aha, da trenger du ikke det for min skyld iallefall. Jeg har funnet innledende i dropboxen, men ikke finale. Finnes det noe ordentlig register på norbrygg sine sider hvor man kan lese resultater og dommerskjemaer tilbake i tid?
     
  8. objoro

    objoro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Namsos
    Hiver meg på med et nube spørsmål i denne sammenhengen. Brygg selv anbefaler 2 rør med WLP 007 i en 3l starter. Kan noen av dere forklare meg forskjellen på å bruke 1 eller 2 rør når starterens volum er den samme?
     
  9. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg kan ikke helt se vitsen med å bruke 2 rør/pakker i en starter. Dette har vært diskutert en del rund på ulike fora, også på dette forumet.
    Skal man stole på gjærkalkulatorene, og uten å telle gjærceller selv så er det jo det vi må, så vil forskjellen på antall celler man ender opp med dersom man tar i et ekstra rør med gjær kun tilsvare det ekstra røret.

    Bruker man 0,7 dl større starter med OG 1.036 får man 100 milliarder celler ekstra, altså det som tilsvarer et helt ferskt rør med gjær.
    Så dersom man bruker 1 pakke og 3,7 liters starter med OG 1.036 så ender man opp med det antall gjærceller som BryggSelv/Nøgne Ø anbefaler for dette ølet.

    Tallene over er fra Brewersfriend sin kalkulator: Yeast Pitch Rate and Starter Calculator - Brewer's Friend
    Det er den jeg bruker.
     
    svalevatn, YngveKL og Ekornskurken liker dette.
  10. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Som Lars skriver er 2 pakker i en 3 liters starter egentlig ikke nødvendig. Men i startere på 4-5 liter bør man spandere to pakker. Grunnen er at det skal være balanse mellom gjærmengden og næringsgrunnlaget (sukkeret) i starteten. Jeg sjekket kalkulatoren for DH ølsettet, og fant at 3 liter er litt snaut. Brewersfriend-kalkisen landet på 4,5 liter med 2 pakker.
     
    YngveKL liker dette.
  11. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Jeg tror anbefalingen er litt optimistisk. Om man velger High gravity ale i kalkulatoren, lander man på nesten 850 mrd.
     
  12. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Ja, helt enig.
    Jeg kommer nok til å dyrke opp mye mer gjær enn 600 mrd celler som anbefales i oppskriften.
     
  13. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Dersom jeg skal opp i 5 liter starter så blir det alltid en 2-stegs starter. Og da begynner jeg med en pakke uansett.
     
  14. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Med vørter OG på 106, så sier kalkulatoren 3 liter starter med OG 36 og 200 mrd celler ved start? Dette gir da ca. 631 mrd celler :)
     
    Holmentoppen liker dette.
  15. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Ah, hjernekortslutning fra min side. Jeg la inn 1.144 i kalkulatoren. OG etter kok er ganske riktig ”bare” 1.106. Champagnegjæren rykker jo inn og gjærer ut sukkertilsetningene etter at WLP007 er døddrukken.
     
    YngveKL liker dette.
  16. objoro

    objoro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Namsos
    Da er jeg med. Jeg har ikke større kolbe enn 3l Så når kalkulatoren sier jeg trenger mer, har jeg heller kjørt to stegs starter. Samme gjør jeg om jeg planlegger to brygg med samme gjær. Har sluttet helt med å skylle slurry, tar heller å holder igjen en "god klonk" fra en dobbel starter. Tar mindre tid, og mye mindre søl.
    Regner med at du har sett på Brewdogs sin Black Tokyo Horizon, uten at kanskje du heller ble noe særlig klokere av det. Den oppskriften må da være særdeles mangelfull. Og over 20% Carafa 1....
    BLACK TOKYO HORIZON (W/NØGNE Ø & MIKKELLER) - BrewDog Recipes
     
  17. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Jeg synes 2 pakker i 3 liter høres mest ut for å få gjæren i gang, og ikke så mye for å få flere celler. Den gjæren skal jo rett i ganske heftig sukkerlake, så det kan kanskje ha noe for seg?
     
  18. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Hehe, den oppskriften er ikke så mye å se på. En sentral kilde hos NØ bekreftet at den er skivebom. Liker spesielt godt at gjæren gir seg ved 10 % når oppskriften skal gi 17 %.
     
    objoro liker dette.
  19. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Hvem selger peated malt i Oslo-området, tro? BS har bare Bestmalz røykmalt – og det er altfor kraftig, tror jeg.
     
  20. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det er vel omvendt, peated er kraftigere
     
    Jo-Helge liker dette.

Del denne siden