Dårlig utgjæring med Sigmund Voss Kveik

Alez

 
Hei,

Har brygget Vossaøl med Sigmund Voss Kveik, og bommet litt på OG ihht til oppskrift. Har nå problemer med å nå forventet FG ihht oppskrift.

Forventet OG: 1.077-1.082
Forventet FG: 1.012-1.014

Faktisk OG: 1.088
Faktisk FG: 1.025

Kveik ble tilsatt på rundt 35° og vørter oksygenert. Gjæren har arbeidet mellom 37° og 39°, og har nådd 1.025 på rundt 4 dager, men får ikke FG lavere.


Noen som har noen tips til hva jeg kan gjøre? Riste i dunken og skru opp temperatur er forsøkt. Er det trygt å flaske ølet med så høy FG? Kan tilsette mer gjær, vil da en pose US-05 være godt nok?


Oppskrift:
(Vossaøl med Kveik Allgrain ølsett, 25 liter - BryggSelv)
 
Oppskrifta er på over 80% utgjæring som kanskje er litt ambisiøst. Brukte du gjærnæring? Husk at 37-39C temperert øl ikke vil vise korrekt på hydrometeret ditt, det gjelder jo naturligvis både vørter og øl. Det kan få gjæra i gang igjen hvis du tilsetter 200-300 gram sukker kokt opp i lake.
 
Oppskrifta er på over 80% utgjæring som kanskje er litt ambisiøst. Brukte du gjærnæring? Husk at 37-39C temperert øl ikke vil vise korrekt på hydrometeret ditt, det gjelder jo naturligvis både vørter og øl. Det kan få gjæra i gang igjen hvis du tilsetter 200-300 gram sukker kokt opp i lake.

Takk for tips, gir det et forsøk med å tilsette sukker.

Brukte gjærnæring ja, og SG ble målt på 20 grader :D
 
Jeg har også brygget denne. OG 1,081 og stoppet på 1,025. Mesket på 68 grader. 69% utgjæring. Gjæret på samme temperatur.
 
Takk for tips, gir det et forsøk med å tilsette sukker.

Brukte gjærnæring ja, og SG ble målt på 20 grader :D
Hei Alez.

Hvordan fungerte det med tilsetning av sukker? Jeg er i samme båt som du var, samme OG/FG.
 
Jeg har også hatt litt ymse utgjæring med Yeast Bay: Sigmund's Voss Kveik. Jeg tror ikke det er en gjær for de veldig lave FGene.
 
Kan tilsette mer gjær, vil da en pose US-05 være godt nok?

Skal ikke uttale meg skråsikkert, men mener bestemt at Sigmund Gjernes i tilfelle anbefalte å tilsette identisk/samme type gjær, ved ønske eller behov for å "etterfylle".

Registrerte forresten noe helt vannvittig, hilariously festlig & funny da jeg skrev navnet hans nå. Nummer 1 og Kongen av gjær i Norge heter faktisk Gjernes, som han selvsagt sporenstreks må få korrigert til Gjærnes :D :p :p :rolleyes:


Ok, SÅÅ gøy var det kanskje heller ikke da . . .
 
Kan informere om at min batch med høy FG endte med flaskefontener, eneste batchen jeg har måttet tømme ut så langt.

Jeg hadde noen flasker i kjøleskap, og disse var kvalmende søte.

De som ble lagret i boden gjæret visst videre.

Har plan om å prøve på ny en gang. Håper jeg har lært litt
 
Oppskrifta er på over 80% utgjæring som kanskje er litt ambisiøst. Brukte du gjærnæring? Husk at 37-39C temperert øl ikke vil vise korrekt på hydrometeret ditt, det gjelder jo naturligvis både vørter og øl. Det kan få gjæra i gang igjen hvis du tilsetter 200-300 gram sukker kokt opp i lake.
Etter to døgn dabbet min gjæringen med Lallemand Voss kveik av ved 1.028 (målt med Float). FG skal bli 1,009. Jeg tilsatte litt sukker, mer gjærnæring og ristet...
 
Sist redigert:
Jeg pitchet 11 g (en pose tørrgjær). Ja, jeg begynte på 36⁰C og gikk opp til 39-39,5⁰C og har hatt det resten av tiden (to døgn).
Nå tilsatte jeg bare 60g hvit kandis og 0,1 g Servomyces gjærnæring.
SG har ikke endret seg stort etter tilsettingen og gjærlåsen plopper ikke.
Jeg var sent ute med å tilsette gjærnæring og hadde det oppi kjelen ved ca 80 grader i noen minutter, før jeg skulle kjøle ned til 40⁰C og tappe på gjæringskaret. Har det noe å si?
 
Nå er ølet målt med hydrometer. Ved 20⁰C viser det 1,020. Float viste 1,027. Etter batteribytte, bør den nok kalibreres. Ingen utpreget søtsmak og en utgjæring på ca. 68% med Sigmund's Voss Kveik.
Og det smaker godt! :)
 
Tilbake
Topp