1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Del gjerne din juleøl oppskrift

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av AudunWS, 5 Sep 2012.

  1. AudunWS

    AudunWS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Mysen
    Mange sitter sikkert som meg og tenker på å brygge et godt øl til jul, men har ikke landet på en oppskrift enda. Siden det allerede er høst så er det en ale som er planen.
    Hva kjennetegner en juleøl? Når jeg ser på oppskrifter så kan jeg ikke skjønne at et "vanlig" juleøl" skiller seg mye fra en brown ale. Kan noen sette meg inn i hva jeg bør gå for?

    Del gjerne dine favoritt juleøl-oppskrift her så jeg/vi har litt å gå etter! Takk :biersmile:
     
  2. Kjetil S

    Kjetil S
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Min favorittoppskrift er den som lager ølet som passer best til den julematen jeg spiser. Du spiser vel mer enn én type julemat? Da trenger du mer enn én type øl. For min del blir det IPA til pinnekjøtt og porter til min mors karamellpudding.
     
  3. Roar A

    Roar A
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sylling i Lier
    Gikk for en Winther warmer fra brygg selv(ale) samt en lager satt sammen fra norbrygg sidene.  Kalt det Asdøla mikrobryggeri`s juleglede

    Øltype: Juleøl
    OG: 1063
    FG: 1016(est)
    Farve (beregnet): 24,93 EBC
    Beregnet bitter:  26,7 IBU
    Vørtermengde:     34   l
    Sluttvolum:       23   l

    Malt & sukker
    2500 gram 40,0% %  pils Malt
    3500 gram 55% % Dark münchener
    350 gram  5%  crystall
    50 gram Chocolate




    Meskeskjema
    60 min 66 grader
    60 min 69 grader


    Humle
    64 gram perle Pellet 7,5 %-alfa 90 min
    30 gram TetnagPellet 4,9 %-alfa  2 min
    30 gram Tetnag Pellet 4,9 %-alfa  0 min

    Koketid
    Total koketid vørter: 90 min

    Gjær
    Betegnelsen på gjæren: German Bock WLP833


    Gjæringstemperatur og -tid
    Gjæring/primærgjæring   30 dager ved 10 °C
    Modning/sekundærgjæring 30 dager ved 10 °C
    Lagring                 40 dager ved 10 °C

    Øvrig informasjon


    Bryggedato: 01.09.2012
    Tappedato: 15.12.2012????
     
  4. AudunWS

    AudunWS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Mysen
    Selvsagt spiser jeg mer enn en type julemat, og kan velge øl etter maten. Men nå er det jo en egen kategori for juleøl så jeg regner med at det finnes noe som heter det og at noen også ha gode oppskrifter. Planen er å lage en øl som flere liker og kan drikkes til bl.a ribbe og kjøttkaker
     
  5. Stein Norem Wisted

    Stein Norem Wisted
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandnes
    Jeg gikk for en liten batch med juleøl/krydderøl. Jeg har bare smakt en flaske, men den virket lovende.

    13 liter til kok. 8, 5 liter til gjæring
    Meskevann 8 liter
    Skyllevann 13 liter
    OG 1059
    FG 1014
    EBC 36
    IBU 33
    6,2 %

    Pilsner Malt EBC 3 - 3000 gr.
    Smoked Malt EBC 6 - 300 gr.
    Wheat Malt EBC 3 - 250 gr.
    Amber Malt EBC 125 - 250 gr.
    Cara Pils EBC 37 - 250 gr.
    Black Malt EBC 1000 - 75 gr.
    Flaked Oats (havregryn) - 40 gr.

    Mesk 65 °C for 40 min, 70 °C for 30 min, 78 °C skylling i ca. 25 min.

    Koketid 60 min.

    Target 10% - 15 gr. - 60 min
    East Kent Goldings 4,4% - 15 gr. - 30 min
    Challenger 6,4% - 10 gr. - 0 min

    75 gr. einerbær, 1/2 stjerneanis, 10 gr. lakrisrot, 1 nellikspiker, 1 cm kanelbark knust og kokes 15 min sammen med 1 ts irish moss.

    Gjær
    WLP 833 German Bock Lager

    Gjæring
    12  °C i 20 dager
    15  °C i 14 dager

    Karbonert med 8 gr sukker/liter
     
  6. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Jule ølet blir en Gahr old ale. Smaker nam allerede :)
     
  7. Trond.A

    Trond.A
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Mo i Rana
    Tomt lenge før jul??  ;D :biersmile:
     
  8. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Hrk. Prøver å gjemme unna en kasse. Første gang jeg drikker old ale og det gidde mer smak :€)
     
  9. Roar A

    Roar A
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sylling i Lier
    Dele oppskriften på Old ale?
     
  10. VonRabben

    VonRabben
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
  11. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Nesten. Bare litt endringer som Gahr har gjort på oppskriften sin


    http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,2615.0.html
     
  12. VonRabben

    VonRabben
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Sett slikt, bomma litt der ja.
    Hadde sett meg ut den oppskriften jeg postet tidligere, men ser nå at Andrimne Christmas Ale blir litt kjappere drikkeklar. Med tanke på at jeg ikke får startet brygging før om noen uker, så er vel denne greiest.
    Hvilken en av de tre er det du har brygget?
     
  13. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Jeg brygget den i midten, med melassesukker. Skal vist ha noen mnd. Lagring. Men er nam allerede etter noen uker.
     
  14. Aleksander_B

    Aleksander_B
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg hadde en god stund ønske om å brygge noe likt NØ God Jul eller Underlig Jul. Syntes at disse var svært gode.
    Er det noen som har oppskriften til dette?
     
  15. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Selv sitter jeg og leker meg med disse oppskriftene:

    Snow white Style: Dunkelweizen Brewer: Hans Christian Løberg

    Statistics
    Volume: 12 liters
    OG: 1066
    FG:
    Alcohol: 6.6 % by vol.
    Colour: 52 EBC (Dark brown)
    Bitterness: 46 IBU
    BU/GU: 0.69
    Fermentables
    Weyermann Hefeweizen Extract 3000 grammes
    Chocolate Malt 150 grammes
    Mash schedule: 60 degrees for 60 minutes
    Hops
    Chinook 12.6% alpha 12 grammes 60 minutes
    Centennial 10% alpha 10 grammes 15 minutes
    Centennial 10% alpha 10 grammes 5 minutes
    Columbus 16% alpha 10 grammes dry hopped
    Chinook 12.6% alpha 15 grammes dry hopped
    Fermentation
    Yeast: Safale US-05

    Christmas beer Style: Unspecified Brewer: Hans Christian Løberg

    Statistics
    Volume: 12 liters
    OG: 1083
    FG:
    Alcohol: 8.3 % by vol.
    Colour: 48 EBC (Dark brown)
    Bitterness: 26 IBU
    BU/GU: 0.31
    Fermentables
    Liquid Light Extract 1500 grammes
    Liquid Medium Extract 1500 grammes
    Munich Malt 20 EBC 300 grammes
    Chocolate Malt 150 grammes
    Mash schedule: 60 degrees for 60 minutes
    Hops
    Columbus 16% alpha 5 grammes 60 minutes
    Chinook 12.6% alpha 5 grammes 15 minutes
    Centennial 10% alpha 5 grammes 15 minutes
    Fermentation
    Yeast: Safale US-05
    Comments:

    Er veldig usikker på humletilsettingen på den siste og om jeg skal ha i krydder.
    I så fall kanskje gå for 5 forskjellige, f.eks kanel, nelikk, vanilje, stjerneanis og appelsinskall.
    En annen artig idé jeg fikk er å tilsette litt gløgg ekstrakt(ikke tomte gløgg) som bare inneholder sukker og krydder
     
  16. Eivindrs

    Eivindrs
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vårt forsøk: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,5073.msg67914.html#msg67914 Svaret fra bryggeriet som er utgangspunktet for oppskriften ligger tidligere i tråden.
     
  17. Ketil

    Ketil
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Drammen
    Jeg har brygget NØ God Jul klone etter oppskriften i en annen tråd her. Finner ikke siden, da søkefunksjonen fortsatt ikke fungerer. Allerede etter tre uker er den helt nydelig, men kanskje vel fyldig. Særlig hvis den skal drikkes til heavy julemat. Dette kan sikkert mange bedre enn meg, men jeg vil anbefale å fjerne noe av malten som gjør den såpass fyldig. Kanskje redusere på hvete? En i samme tråd anbefaler mer røykmalt. Det er jeg ikke enig i, men smaken er baken osv.
    Det er også mulig at den "setter seg" mer etter noe mer lagring.
    En nydelig øl ble det i alle fall. En kald kveld foran peisen, og dette er en vinner!

    Ellers er selvfølgelig vinnerølet Yulebock til JHF nydelig, men det lagde jeg i februar. Så det blir vel litt sent å tenke på det til denne jula.
     

Del denne siden