Av mer eller mindre tilfeldige grunner har det siste året vært et dypdykk i tysk øl for min del. Det er i grunnen en ølkultur jeg har vært lite eksponert for tidligere, men etter en del prøving og feiling må jeg si at jeg virkelig liker det jeg ser (og smaker).
For min del startet det vel med at jeg er glad i å gjenbruke gjær, og derfor ofte planlegger brygg i serier (engelsk rekke, tysk rekke, etc.), og ettersom den tyske gjæren er en god bunnhøster, ble det lett å fortsette i det sporet. Jeg har vært igjennom pilsener, helles, Vienna lager, märzen, export, Münchner dunkel, rauchbier, schwarzbier, bock og altbier[1], og må si at i hvert fall de mørke variantene slår meg som usedvanlig raffinerte og velbalanserte øl. Som kjent har Tyskland også en rik hveteøl-tradisjon, men siden dette har vært et utslag av gjenbruk, har jeg kun konsentrert meg om øl brygget på Weihenstephan 34/70 i denne omgang.
Registrerer at det er lite snakk om disse tyske bryggene, og var derfor nysgjerrig på om det var andre som også har denne fascinasjon for tyske lager. I så fall håper jeg at dette kan være en anledning til å gjøre seg til kjenne, dele erfaringer og utveksle oppskrifter
(1. Teknisk set en hybrid med ale-gjær.)
For min del startet det vel med at jeg er glad i å gjenbruke gjær, og derfor ofte planlegger brygg i serier (engelsk rekke, tysk rekke, etc.), og ettersom den tyske gjæren er en god bunnhøster, ble det lett å fortsette i det sporet. Jeg har vært igjennom pilsener, helles, Vienna lager, märzen, export, Münchner dunkel, rauchbier, schwarzbier, bock og altbier[1], og må si at i hvert fall de mørke variantene slår meg som usedvanlig raffinerte og velbalanserte øl. Som kjent har Tyskland også en rik hveteøl-tradisjon, men siden dette har vært et utslag av gjenbruk, har jeg kun konsentrert meg om øl brygget på Weihenstephan 34/70 i denne omgang.
Registrerer at det er lite snakk om disse tyske bryggene, og var derfor nysgjerrig på om det var andre som også har denne fascinasjon for tyske lager. I så fall håper jeg at dette kan være en anledning til å gjøre seg til kjenne, dele erfaringer og utveksle oppskrifter
(1. Teknisk set en hybrid med ale-gjær.)