Effektivitet på bryggeutstyret!

Roar A

Norbrygg-medlem
Hvordan finner man ut hvilken % effektivitet bryggeutstyret har? Brygger på villa bryggeriet og har regnet med ca 75% effektivitet, men kunne vært ok å hatt dette eksakt.
Roar a
 
Hvis du bruker programvare som f.eks BeerSmith eller BeerAlchemy, og tar nøye målinger underveis i bryggingen, vil disse programmene kunne regne ut effektiviteten for deg.
 
For et brygg som stort sett består av basemalt kan du gjøre følgende:

Ta antall kg malt du har brygget med, og gang med 296.  Tallet du får nå deler du på antall liter du har i kokekjelen etter kok.

Mål OG etter koking, og del dette tallet med summen du fikk i regnestykket over.

Eks :4 kg pale og 2 kg pilsner, 27 liter etter kok, OG 52.

6kg malt x 296/27 l = 65,77

OG 52/65,77 = 0,79.

Utbytte = 79%
 
Hiver meg på her, er veldig usikker på dette regnestykket selv. Kunne du vært snill og skrevet et eksempel med litt utover bare basemalt?
 
Dette var nyttig, takk Georg :)

Ups gammel tråd ser jeg, men likevel..


Sent from my GT-S5300 using Tapatalk 2
 
Du skal sjølvsagt rekne med all malten men diverse malt har gjerne litt forskjellige tall for potensielt utbytte. 296 i eksempelet over er kansje snittet for velmodifisert basemalt som pils og pale. Crystalmalt har gjerne typisk noko lågare.
Tala er oppgitt frå produsenten.
 
Har aldri brukt denne sjøl, men dere kan jo sjekke om den funker?

http://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/
 
Georg J. skrev:
For et brygg som stort sett består av basemalt kan du gjøre følgende:

Ta antall kg malt du har brygget med, og gang med 296.  Tallet du får nå deler du på antall liter du har i kokekjelen etter kok.

Mål OG etter koking, og del dette tallet med summen du fikk i regnestykket over.

Eks :4 kg pale og 2 kg pilsner, 27 liter etter kok, OG 52.

6kg malt x 296/27 l = 65,77

OG 52/65,77 = 0,79.

Utbytte = 79%
Betyr det at utbyttet øker proporsjonalt med koketid?
Vil da få et høyere utbytte etter 90 min kok enn etter f.eks 60 med andre ord.
Koker du ned til (ikke sannsynlig kanskje:) ) 15 liter vil du få et utbytte på 118%?
Edit: Selvsagt øker OG så det jeg skrev henger ikke på greip :)
Men har man mye deadspace i meskekaret så faller jo effektiviteten noe som er logisk.
 
Ønsker tilbakemelding på utregningen min:

7 kg malt x 296 = 2072
2072/25,5 liter(post boil) = 81,25
Målt OG post boil - 1062

62/81 = 0,76 - 76% effektivitet

Men så leser jeg det skal kunne regnes pre boil, og da blir det slik:
7 kg malt x 296 = 2072
2072/28 liter(pre boil) = 74
Målt SG pre boil= 1052/1054

54/74 = 0,73 - 73% effektivitet


som man kan se ender jeg opp med forskjellig effektivitet, kan noen forklare?
 
Målefeil og måleunøyaktighet antar jeg. På volummålingene vil jeg tro.

Edit: husk at kokende vørter har omkring 4% større volum enn ved romtemperatur. Men det går ikke i din favør i dette regnestykket.
 
Blir dette riktig Regnestykke for meg ?
4 kg Lagermalt * 296 = 1184
18 liter malt i gjærings i gjæringskaret før gjær
OG 1.045 etter at malten er i gjæringskaret før gjær
=((1,045-1)*1000)/((4*296)/18) = 68 % utbytte

Usikker på hva jeg kan gjøre for å få bedre utbytte

Har det noe med Hvor lenge jeg skyller malten med Vørter etter mesking - jeg bruker en liten pumpe?
Skyller deretter Malten med varmt vann for å oppnå SG litt høyere enn ønsket OG
Hvor lenge bør maltposen henge over gryta og renne av seg

Oppskriften sier det skal bli 25 liter
Jeg starter med 20 liter vann  + malt og mesker dette
Tilsatte 6 liter skylevann for å få SG litt høyere enn ønsket OG
men ender på 18 liter

Henrik
 
Hvis du bruker programvare som f.eks BeerSmith eller BeerAlchemy, og tar nøye målinger underveis i bryggingen, vil disse programmene kunne regne ut effektiviteten for deg.

Jeg har beersmith 2 på ipad. Finner ikke noe hjelpemiddel for å regne ut effektivitet... Hvor finner jeg det?
 
For et brygg som stort sett består av basemalt kan du gjøre følgende:

Ta antall kg malt du har brygget med, og gang med 296. Tallet du får nå deler du på antall liter du har i kokekjelen etter kok.

Mål OG etter koking, og del dette tallet med summen du fikk i regnestykket over.

Eks :4 kg pale og 2 kg pilsner, 27 liter etter kok, OG 52.

6kg malt x 296/27 l = 65,77

OG 52/65,77 = 0,79.

Utbytte = 79%

Jeg kom fram til at jeg har 100% effektivitet...det må jo være feil :) OG 1050 preboil, antall liter vørter totalt i kjel preboil var 27. 4,6kg malt. Ca 3-3,5 liter i bunnfall i kjele og 24liter på gjærkaret. Hva er det som ikke stemmer her da?
 
Tilbake
Topp