Betyr det at utbyttet øker proporsjonalt med koketid?Georg J. skrev:For et brygg som stort sett består av basemalt kan du gjøre følgende:
Ta antall kg malt du har brygget med, og gang med 296. Tallet du får nå deler du på antall liter du har i kokekjelen etter kok.
Mål OG etter koking, og del dette tallet med summen du fikk i regnestykket over.
Eks :4 kg pale og 2 kg pilsner, 27 liter etter kok, OG 52.
6kg malt x 296/27 l = 65,77
OG 52/65,77 = 0,79.
Utbytte = 79%
Hvis du bruker programvare som f.eks BeerSmith eller BeerAlchemy, og tar nøye målinger underveis i bryggingen, vil disse programmene kunne regne ut effektiviteten for deg.
For et brygg som stort sett består av basemalt kan du gjøre følgende:
Ta antall kg malt du har brygget med, og gang med 296. Tallet du får nå deler du på antall liter du har i kokekjelen etter kok.
Mål OG etter koking, og del dette tallet med summen du fikk i regnestykket over.
Eks :4 kg pale og 2 kg pilsner, 27 liter etter kok, OG 52.
6kg malt x 296/27 l = 65,77
OG 52/65,77 = 0,79.
Utbytte = 79%
Denne er utmerket, og har greie definisjoner av de ulike effektivitetsbegrepene, også: http://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/Jeg har beersmith 2 på ipad. Finner ikke noe hjelpemiddel for å regne ut effektivitet... Hvor finner jeg det?
Denne er utmerket, og har greie definisjoner av de ulike effektivitetsbegrepene, også: http://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/
- men det hjelper deg kanksje ikke; dette er jo ikke på beersmith. sorry.