I romjula fikk jeg endelig testa ut min nye 20L som har stått noen uker i garasjen.
Må si det ble latterlig lite å gjøre på en bryggedag i garasjen. Følte det som å se 'maling tørke' mens jeg ventet på å komme opp i innmeskingstemperatur. ((starta med kaldt (vinter) vann fra hageslangen)). Som seg 'hør å bør' ble kjelen vinterkledd med sin designerfrakk :attevar:. Er frakken verdt penga? Samma det, så slapp jeg å gaffateipe no' Biltema friluftsutstyr' rundt magan på'n.
Når jeg endelig var klar for å tilsette maltet var garasjen rydda, gulvet kosta og en kanne kaffe drukket opp. Starta oppvarmingen samtidig med nitimen, men den var nesten over før jeg kunne hive oppi maltet (garasjetemp 5°C).
Min bekymring om alle 'fittings holdt tett' ble gort til skamme. (jeg hadde selvsagt ikke kjørt en test på forhånd)
Under meskingen falt jeg inn i et gammelt spor om at det var på tide å desinfisere slange og gjæringskar. Men når jeg tenkte på koketeiden, 90min, var det "touch'n go" å hive det skitne maltrøret og gjæringskaret i oppvaskmaskina på 70°C. Jeg tok et nyvaska gjæringskar og maltrør ut av oppvaskmaskina idet jeg starte kjølingen.
Dette er det første brygget jeg har gjort uten bruk av andre kjemikalier enn oppvaskmiddel. Star San flaska sto ferdig blanda, men forble ubrukt denne brygginga.
Den siste a'ha opplevelsen jeg hadde var under kjølinga. Jeg stressa rundt med å finne termometeret inntil jeg kom på at vidunderet har dette innebygd. Det var bare å se på displayet for å sjekke tempen :attevar:
Jomfrubrygget ble en positiv opplevelse. Vet at jeg i fremtiden korter ned bryggedagen med en times tid hvis jeg koker 10L vann og bærer med meg ut under oppstarten. Da har jeg akkurat nok tid til å veie og kverne maltet.
Når vørteren endelig var i karet, ble dagen avsluttet med en latterlig liten vask av Speidelen. Sammenlignet med mitt tidligere liv med kjele og kjøleboks, var jobben halvert.
Sitter igjen med en liten følelse av å være 'snytt' for mye håndtverk, men er meget tilfreds med at alle 'kalkuleringer' av brygget traff 100% (la inn 80% utbytte).
Dette var moro! Nå gjenstår det bare å se om ølet blir like godt som på gamlemetoden :sikle
Må si det ble latterlig lite å gjøre på en bryggedag i garasjen. Følte det som å se 'maling tørke' mens jeg ventet på å komme opp i innmeskingstemperatur. ((starta med kaldt (vinter) vann fra hageslangen)). Som seg 'hør å bør' ble kjelen vinterkledd med sin designerfrakk :attevar:. Er frakken verdt penga? Samma det, så slapp jeg å gaffateipe no' Biltema friluftsutstyr' rundt magan på'n.
Når jeg endelig var klar for å tilsette maltet var garasjen rydda, gulvet kosta og en kanne kaffe drukket opp. Starta oppvarmingen samtidig med nitimen, men den var nesten over før jeg kunne hive oppi maltet (garasjetemp 5°C).
Min bekymring om alle 'fittings holdt tett' ble gort til skamme. (jeg hadde selvsagt ikke kjørt en test på forhånd)
Under meskingen falt jeg inn i et gammelt spor om at det var på tide å desinfisere slange og gjæringskar. Men når jeg tenkte på koketeiden, 90min, var det "touch'n go" å hive det skitne maltrøret og gjæringskaret i oppvaskmaskina på 70°C. Jeg tok et nyvaska gjæringskar og maltrør ut av oppvaskmaskina idet jeg starte kjølingen.
Dette er det første brygget jeg har gjort uten bruk av andre kjemikalier enn oppvaskmiddel. Star San flaska sto ferdig blanda, men forble ubrukt denne brygginga.
Den siste a'ha opplevelsen jeg hadde var under kjølinga. Jeg stressa rundt med å finne termometeret inntil jeg kom på at vidunderet har dette innebygd. Det var bare å se på displayet for å sjekke tempen :attevar:
Jomfrubrygget ble en positiv opplevelse. Vet at jeg i fremtiden korter ned bryggedagen med en times tid hvis jeg koker 10L vann og bærer med meg ut under oppstarten. Da har jeg akkurat nok tid til å veie og kverne maltet.
Når vørteren endelig var i karet, ble dagen avsluttet med en latterlig liten vask av Speidelen. Sammenlignet med mitt tidligere liv med kjele og kjøleboks, var jobben halvert.
Sitter igjen med en liten følelse av å være 'snytt' for mye håndtverk, men er meget tilfreds med at alle 'kalkuleringer' av brygget traff 100% (la inn 80% utbytte).
Dette var moro! Nå gjenstår det bare å se om ølet blir like godt som på gamlemetoden :sikle