Om jeg lager en starter på noen flasker vørterøl og lar det står i romtemp med litt risting en gang i blant burde det hjelpe litt?
Hvorfor har du så tjukk mesk som 2.4L/kg? Det er vel akkurat på grensen til det som folk flest har god erfaring med, avhengig av hva slags utstyr du har.God hygiene er alltid en selvfølge, så da kjører jeg på. Noen innvendinger på mengden meske- og skyllevann baser på de 5kg med malt som jeg har? Bare så jeg ikke klusser det til.
Du kan vel ikke sette starter på øl? Vørterøl er ikke øl, det er vel vørter på mørk munich eller noe lignende humlet og kullsyresatt, og det skal jo uansett munich og andre mørke malt typer i mesken. Jeg ville ikke vært betenkt men jeg har heller aldri lagd starter på vørterøl, det sier gjerrigknarken i meg stopp for. Men i et knipetak ville jeg gjort det gitt denne situasjonen og dette ølet.Kanskje det hadde vært enda bedre og funnet et ennå mer nøytralt alkoholfritt øl til å lage strater på
Hvis du ikke sitter oppe og rister hele natten, ville jeg tilsatt hele starteren dersom du ikke greier å få bunnfelt gjæren tidsnok, gitt at starteren er rundt en liter. Siden du ikke har magnetrører er ikke bekymringen for oksydert starterøl så stor. Det beste er jo å vente til gjæren har bunnfelt, wlp007 er super rask til det, så det er jo godt håp.De fleste alkoholfrie øl er vell utgjæret minus alkohol og tilsatt CO2 under trykk for karbonering. Jeg kommer uansett til å dekantere siden gjæringsvolumet blir såpass lite.
Uten å ha regnet på det, hvilken effektivitet har du lagt til grunn for vannberegningen, og hvilken SG vil du ha ved kokestart på de vannmengdene?Jeg mener stadig at det er en grei strategi å tilsette gjæren i halve vørteren, og så tilsette resten etter at gjæringen er kommet godt i gang.
Vannmengde: Mesk i 15 liter. Du trenger (minimum) 22 liter til koking om du vil ha ut 15 liter (uten trub) til gjæring. Da må du skylle med minst 15 liter vann. (Minst 5 liter blir igjen i malten, og så er det det tapet du får under rista.)
Dette er hva jeg ville begregnet på min BB60.
Det er ikke gjærbart sukker men pga. dextriner/proteiner ville jeg gjettet. Den er nok mesket på 70 grader eller mer + noen andre triks for å ikke gjøre den tynn og maksimere smak og fylde.Hansa null% har en OG på 1.023
det er selvfølgelig litt lavt, så hvis du vil være trygg så hold deg til vørterøl
Ville bare sjekket at et kokevolum på 22L som du foreslo ikke gir mer enn nok vørter for 15L, men for lav OG til oppskriftens 1.066
Når jeg mesker så sterke øl, bruker jeg mindre skyllevann enn på svakere naturlig nok, og normal effektiviteten min synker med 5% dersom jeg ikke tar på meg nazi hjelm og skyller kontinuerlig i 45 minutter eller mer Men hvordan det er på BB vet du/dere, jeg mesker i en krabbekoker kjele.
Edit: ser jo bra ut ifølge beregningene til Finn, og har du 80% effektivitet uten å ta med trub i kokekaret er det jo bare glimrende