Én øl - to gjærtyper

Heisann, ønsker å lære meg mer om hva gjæren tilfører, så jeg tenkte å dele neste brygg i to batcher, og bruke to forskjellige gjærtyper. Originaloppskriften har US-05, og jeg vil teste en annen gjær som tar ølen i en annen (og så klart god) retning. Hva typer gjær kan jeg teste ut, og hva kan jeg da forvente?

Ingrediensene, til en IPA, er for øvrig:
Pale, Munich, Crystal
Amarillo, Centennial, Citra

Takker på forhånd for alle gode tips!
 
Du kan f.eks prøve en belgisk stamme. For kontrasten mot us-05 sin skyld.

Det er mye som avhenger av mer enn gjærstamme. Du kan få Us-05 til å smake forskjellige fra batch til batch ved å varierere pitch, oksygen og temperatur. Så hva du kan forvente av andre stammer mot denne er umulig å svare på. Bare pitch en annen gjær og se hva som skjer.
 
Du kan jo bruke en engelsk gjær som S-04, WLP004 eller WLP007 så får du en mer "engelsk" IPA

Men mer spennende er det vel å prøve seg på en Belgisk IPA med Saison eller en annen tripel gjær
Eller hva med en tysk hveteølgjær?

En slags steamer hadde også hvert interessant med amerikansk steamer gjær
 
I tillegg kan du også kjøre dem på forskjellig temperatur for å forsterke forskjellene. Ellers høres både Saison eller Belgisk spennende ut. Har selv bare kjørt US/UK splitt-batcher
 
Belle saison tror jeg blir minst stikk motsatt.
Hadde først gjort et forsøk med 06.
Belle gjærer laangt ned så høy mesketemperatur er vanlig.
Erfarer at 06 kan gjære noe lengre ned enn 05.
 
Tilbake
Topp