erfaringer med WLP530

Pleier aldri å måle FG før jeg har gjort alt klart på selve tappedagen, og har vel aldri hatt "feil" OG etter to ukers gjæring. Siden jeg har lest at wlp530 kan være litt grinete målte jeg i dag FØR jeg begynte å sette fram flasker og sukkerlake og greier. Lurt! For den var bare kommet ned til 1.020 etter to uker. Fortsatt full av gjærskum. Skrudde opp fra 23 til 25 grader.

Sparte meg for litt arbeid, ja.
 
Pleier aldri å måle FG før jeg har gjort alt klart på selve tappedagen, og har vel aldri hatt "feil" OG etter to ukers gjæring. Siden jeg har lest at wlp530 kan være litt grinete målte jeg i dag FØR jeg begynte å sette fram flasker og sukkerlake og greier. Lurt! For den var bare kommet ned til 1.020 etter to uker. Fortsatt full av gjærskum. Skrudde opp fra 23 til 25 grader.

Sparte meg for litt arbeid, ja.
En uke senere: FG på 1.008. Det vil som regel gå bra.
 
Min erfaring er at WLP530 presterer aller best i mørke, sterke øl. I en Belgisk Blond kan den bli litt skarp og syrlig – mens den i en Quad er helt perfekt. Tok min siste Quad pent og rolig fra 1095 til 1016 i løpet av 18 dager. Målebegerprøven smakte fantastisk.
 
Vi pitchet to rør med WLP530 i 23l vørter med OG 1080 på søndag, dette er kanskje litt lite. Om jeg får kjøpt, kan jeg f,eks pitche et rør til i dag? 48t etter pitching.
 
Kjenner jeg ble litt beroliget av å lese denne tråden. Min belgiske dubbel har i dag stått i en uke. Målte SG og hadde forventet å nærme meg FG (1,012), men SG ble målt til 1,025 (OG 1,064). Jeg har økt temperaturen jevnt fra 18-21 grader over en uke og tenkte å la den stå på 21 grader nå i en uke. Håper det gjør susen og at FG havner der den skal! :)
 
Kjenner jeg ble litt beroliget av å lese denne tråden. Min belgiske dubbel har i dag stått i en uke. Målte SG og hadde forventet å nærme meg FG (1,012), men SG ble målt til 1,025 (OG 1,064). Jeg har økt temperaturen jevnt fra 18-21 grader over en uke og tenkte å la den stå på 21 grader nå i en uke. Håper det gjør susen og at FG havner der den skal! :)

Hvor havnet FG?

Jeg satte mitt første brygg med denne gjæren i går - en Skoddehav med OG på 1.060 og hva jeg regner med er en svært gjærbar vørter. Så jeg er litt usikker på hvor langt ned jeg kan regne med at den går.

Er den som andre belgiere jeg har hatt i min tjeneste, forhaster den seg ikke med å gjøre jobben ferdig, heller.

Hva slags øl var det du brygget, forresten? Edit: Ser det:(. Jeg skal helst ha et noenlunde reint resultat. Jeg tenker meg et temperaturregime likt ditt. Nå står den og klukker ganske godt på 16 grader, og så har jeg tenkt å la den stige opp til 21-22 grader uten å gripe inn så lenge den ikke varmer seg opp alt for fort.

Skrekken min med belgisk gjær er alltid fusel. Styrte du klar av det? (Kinn får ofte noe fusel med denne gjæren har jeg lagt merke til.)
 
Sist redigert:
WLP530 er en nydelig gjær som skal kunne takle opptil 15 % ABV. Med en solid starter, nok oksygen og lettfordøyelig sukker vil den gjøre jobben. Lagde en Quad nylig med OG 1.087. Den gjæret jevnt og trutt ned til 1012 – spot on ihht. oppskriften. Økte temperaturen fra 18 til 25 grader gjennom forløpet.
 
Kjenner jeg ble litt beroliget av å lese denne tråden. Min belgiske dubbel har i dag stått i en uke. Målte SG og hadde forventet å nærme meg FG (1,012), men SG ble målt til 1,025 (OG 1,064). Jeg har økt temperaturen jevnt fra 18-21 grader over en uke og tenkte å la den stå på 21 grader nå i en uke. Håper det gjør susen og at FG havner der den skal! :)
Det er nok en fordel å bruke mørkt kandissukker fremfor spesialmalt om du vil komme så langt ned som 1012. En W12 Quad består av kun basemalt og kandis, som et eksempel.
 
530 er veldig rask den om du begynner lavt og øker med 1C om dagen. Om du ikke lar den stige har den en tendens til å stoppe opp og gå i sneglefart.
 
Hvor havnet FG?

Jeg satte mitt første brygg med denne gjæren i går - en Skoddehav med OG på 1.060 og hva jeg regner med er en svært gjærbar vørter. Så jeg er litt usikker på hvor langt ned jeg kan regne med at den går.

Er den som andre belgiere jeg har hatt i min tjeneste, forhaster den seg ikke med å gjøre jobben ferdig, heller.

Hva slags øl var det du brygget, forresten? Edit: Ser det:(. Jeg skal helst ha et noenlunde reint resultat. Jeg tenker meg et temperaturregime likt ditt. Nå står den og klukker ganske godt på 16 grader, og så har jeg tenkt å la den stige opp til 21-22 grader uten å gripe inn så lenge den ikke varmer seg opp alt for fort.

Skrekken min med belgisk gjær er alltid fusel. Styrte du klar av det? (Kinn får ofte noe fusel med denne gjæren har jeg lagt merke til.)

Min havnet til slutt på 1,015 etter nesten 3 uker. Den gjæret ekstremt hissig de første dagen (les: gjær ut over hele gulvet) før den roet seg. Ble derfor overrasket at SG kun viste 1,025 etter en ukes tid. Etter at den nådde 21 grader etter en uke lot jeg den stå der i 6 dager før jeg rampet opp til 23 grader og avsluttet på 24.

Jeg har ikke kjent noen som helst antydning til fusel i ølet, det smaker i grunn meget rent og pent, så jeg er blitt godt fornøyd :)

@Holmentoppen Jeg brukte mørk kandisirup og noe mørk spesialmalt. Endte så og si der jeg skulle.
 
Min havnet til slutt på 1,015 etter nesten 3 uker. Den gjæret ekstremt hissig de første dagen (les: gjær ut over hele gulvet) før den roet seg. Ble derfor overrasket at SG kun viste 1,025 etter en ukes tid. Etter at den nådde 21 grader etter en uke lot jeg den stå der i 6 dager før jeg rampet opp til 23 grader og avsluttet på 24.

Jeg har ikke kjent noen som helst antydning til fusel i ølet, det smaker i grunn meget rent og pent, så jeg er blitt godt fornøyd :)

@Holmentoppen Jeg brukte mørk kandisirup og noe mørk spesialmalt. Endte så og si der jeg skulle.

Takk - da synes jeg at jeg har litt å holde meg til:).
 
Etter to dager har denne gått ned fra 1.060 til 1.022. Temperaturen har ligget på fra 17 opp til 19, men nå begynte den å synke, og jeg har satt den varmere. Mulig den ryker inn på badet i morgen.

Det har ikke vært noen voldsom gjæring, men altså relativt effektiv så langt. Antakelig vil den likevel bruke lang tid på resten av løpet.

Har fått høstet et halvt glass gjær (type rødbete/agurk), og skal nok få med en del mer.
 
Bare gi den nok varme så blir du begavet med god drikke ;).

Om tempen går nedover mot slutten så kan du få den velkjente 530 dropouten, da detter gjæren som en murstein til bunn og du sitter med omtrent krystallklart øl med FG 10 poeng over forventet. Den effekten blir forsterket om ølet har hatt en høy max temp underveis. På øl med høy OG så kan du glemme å få den i gang igjen. Lærte det under brygging av en quad hvor temp gikk fra 26 til 24 over natten grunnet ingen aktiv temperatur kontroll og at gjæringsaktiviteten begynte å dabbe av. Endte opp med å helle ut hele skiten da den aldri gadd gjøre seg ferdig.
 
Bare gi den nok varme så blir du begavet med god drikke ;).

Om tempen går nedover mot slutten så kan du få den velkjente 530 dropouten, da detter gjæren som en murstein til bunn og du sitter med omtrent krystallklart øl med FG 10 poeng over forventet. Den effekten blir forsterket om ølet har hatt en høy max temp underveis. På øl med høy OG så kan du glemme å få den i gang igjen. Lærte det under brygging av en quad hvor temp gikk fra 26 til 24 over natten grunnet ingen aktiv temperatur kontroll og at gjæringsaktiviteten begynte å dabbe av. Endte opp med å helle ut hele skiten da den aldri gadd gjøre seg ferdig.

Ja, det er den effekten jeg prøver å unngå. Satte den inn på badet for et par dager siden, og nå er temperaturen oppe på 23 grader. Klukker veldig forsiktig hvert 3. sekund. Det er ikke store gassmengdene som slipper gjennom hver gang, men det er jevn akitvitet. Jeg synes jeg kjenner igjen mønsteret fra andre belgiere jeg har hatt i hus.

Den har altså brukt ei uke på å gå fra 1.060 til 1.012, 6,3% ABV så langt. Ingen overrsakelser, egentlig. Bygd på erfaringer med ovenfor nevnte belgiere venter jeg ikke at den skal gjøre seg helt ferdig veldig snart. Jeg håper bare at den ikke beveger seg under 1.010. Og så lurer jeg på hvor snart jeg tør tørrhumle den. Om jeg ikke vil ha humla i mer enn 5 dager, og absolutt maks 7, så tror jeg at jeg i alle fall skal vente til nærmere neste helg - minst.

Hvor lenge hadde den quad'en din holdt på da du kasta den?
 
Den hadde vel stått i 4 uker om jeg ikke tar helt feil. Masse sirup så den burde endt under 1.010 egentlig. Den ga seg på 1.025 eller noe rundt der og smakte som saft. Masse søtt sukker igjen... FGen var urokkelig de to siste ukene.
 
Den gjæren er som en grinette barnehagebarn... nytter ikke å snakke til den... Den spiser seg mett ig så er det bare vil ikke vil ikke... fyr på med varme 28-29 grader har jeg latt meg fortelle så spiser den seg ned, men det tar tid. Satte starter på ett rør med 530 på fredag... ikke en boble i glasset... forbanna grinete Belgisk dritt unge
 
Den gjæren er som en grinette barnehagebarn... nytter ikke å snakke til den... Den spiser seg mett ig så er det bare vil ikke vil ikke... fyr på med varme 28-29 grader har jeg latt meg fortelle så spiser den seg ned, men det tar tid. Satte starter på ett rør med 530 på fredag... ikke en boble i glasset... forbanna grinete Belgisk dritt unge

La den stå. Min brukte en evighet på å komme i gang, den også. Tror det var bortimot 2 døgn. Men den har oppført seg pent nok i gjæringskaret.
 
Den hadde vel stått i 4 uker om jeg ikke tar helt feil. Masse sirup så den burde endt under 1.010 egentlig. Den ga seg på 1.025 eller noe rundt der og smakte som saft. Masse søtt sukker igjen... FGen var urokkelig de to siste ukene.
Kunne det ikke ha vært en ide å slengt på noe us05 istedet for å slå den ut?
 
La den stå. Min brukte en evighet på å komme i gang, den også. Tror det var bortimot 2 døgn. Men den har oppført seg pent nok i gjæringskaret.
Har en starter stående nå med wlp530. Etter snart to døgn seg det ikke ut som det er særlig aktivitet. Ingen skum. Bør jeg la den stå på magnetrøreren ennå en stund? Eller kan det være at den er ferdig? Evt kan den være helt død? Datoen var overskredet med vel 20 dager. Har ikke målt sg.
 
Tilbake
Topp