Et forsøk på juleøl

Det er på høy tid å brygge juleøl.
Det er på høy tid at jeg begynner å lage egne oppskrifter.
Vedlagt følger mitt første forsøk som jeg håper noen tar seg tid til å kommentere på.

Humlingen er litt tilfeldig utfra hva jeg har liggende.
Vurderer å spitte batchen og krydre halvdelen.


skjermbilde-2012-09-11-kl-20-51-22.png
 
Ingen av de 82 som har lest som har meninger her?
Jeg er åpen for både forbedtingsinnspill og ikke minst slakt, som jeg egentlig forventer mer av.
 
Tror nok det kan bli bra. Det blir antakelig ganske så røstig og tørt, med såpass store mengder brown og black malt og kandisukker. Vil tendere mot en sterk, tørr stout/røstig porter. Skal du bruke kandisirup eller "steiner"? Jeg tror dog jeg hadde valgt en annen humel enn Tettnanger som bitterhumle. Den vil tilføre lite smaksmessig i et slikt øl, og da kan man like gjerne bruke noe med høyere alfasyreinnhold, og slippe unna med mindre humle i gryta (og slippe litt billigere unna også). Det er selvsagt ingenting i veien for å bruke Tettnanger, men det er heller ikke noe poeng.
 
Takk for tilbakemelding.
Du bekrefter at jeg ikke sikter så ille.
Humlen er som nevnt en rest som ligger i frysen.
Tar den delen med Birger når jeg henter råstoff tenker jeg.

Candysukkeret har jeg egentlig ikke tnekt stort på.
Fra barndommen er dette steiner for meg og jeg tenkte å "smelte" disse i vann før jeg hadde dem i, men det er muligens lettere å jobbe med knust.
Regner med de har dette på Kinsarvik.
Vil det gi noen smaksmessig forskjell?
 
OG 1,060
SG 1,020 etter en uke
Ikke mer liv i gjærlåsen, men jeg mistenker at karet ikke er helt tett.
Regner det som et bevis at gjærlåsen viser litt overtrykk og at dette kommer forholdsvis raskt tilbake etter at jeg har fjernet det ved å trykke ned lokket.
 
StoreMy skrev:
Regner det som et bevis at gjærlåsen viser litt overtrykk og at dette kommer forholdsvis raskt tilbake etter at jeg har fjernet det ved å trykke ned lokket.
Et overtrykk vil lage bevegelser i gjærlåsen, står den helt stille er det nøytralt trykk. Når du trykker ned lokket er det du som lager overtrykket som gjør at lokket kommer tilbake.
 
Etter at jeg har trykket ned lokket viser gjærlåsen undertrykk.
En stund etter viser den et lite overtrykk.
Ved gjentatte forsøk stabiliserer gjærlåsen seg hver gang på samme overtrykk.
Jeg er temmelig sikker på at det fortsatt foregår litt gjæring.
Måler igjen neste helg, når dunken har stått i 2 uker.
 
StoreMy skrev:
Etter at jeg har trykket ned lokket viser gjærlåsen undertrykk.
En stund etter viser den et lite overtrykk, ved at vannet står høyest på "ut-siden".
Ved gjentatte forsøk stabiliserer gjærlåsen seg hver gang på samme overtrykk.
Jeg er temmelig sikker på at det fortsatt foregår litt gjæring.
Måler igjen neste helg, når dunken har stått i 2 uker.
 
Da er det første juleølet på fat og jeg venter på at nr 2 skal koke opp.
4,9 kg Pale Malt
0,5 kg Smoked Malt
0,4 Cara Crystal
0,4 Pale Crystal

22 gr Chinook 60 min
22 gr Chinook 30 min
20 gr Ahtanum 15 min
20 gr Ahtanum 2 min
20 gr Ahtanum 0 min
10 gr Chinook 0 min
40 gr Athanum tørrhumlet etter ca. 1 uke

Krydder kokes 15 minutter
8,5 gr fersk ingefær (revet)
10 gr kanelbark (knust)
1 gr kardemomme (malt)
1 gr allehånde
skall fra 2 appelsiner (revet)

2 pk Safale US-05

Noen åpenbare tabber her?
Best til påske?
 
Den er nok ferdig lenge før påske, godt drikkbar om 4 -5 uker når det gjelder gjærtypen du har valgt. Og humlen kanskje på topp om 6 - 7 uker. Mer skeptisk til krydderet og koketiden på det. It is all about moderation.
 
Tilbake
Topp