Få ut gjæra av EM-kolben....

Nåt jeg har satt starter og etterpå kjølt ned og dekantert, da er gjæra en seig gugge på bunnen av kolben.
Noen gode tips til å få dette ut? Har hørt at noen mener man ikke skal tilsette vørt og riste av en eller annen grunn(?) Men det er jo strengt tatt det som skjer når man pitcher?

Gode tips mottas med takk :)
 
Nåt jeg har satt starter og etterpå kjølt ned og dekantert, da er gjæra en seig gugge på bunnen av kolben.
Noen gode tips til å få dette ut? Har hørt at noen mener man ikke skal tilsette vørt og riste av en eller annen grunn(?) Men det er jo strengt tatt det som skjer når man pitcher?

Gode tips mottas med takk :)
Dekanter litt mindre, så kan du skvalpe det rundt til det løser seg opp.
 
Dersom du absolutt vil unngå å få med mye av den oksiderte startervørteren over i ølet, dekanterer du av all startervørteren.
Så bruker du litt av den nedkjølte vørteren på ølet som skal til gjæring for å løsne gjærkaken fra kolben.
 
En liten skvett av starterølet spiller absolutt ingen rolle.

Om du bruker en gjær som virkelig har lagt seg godt til rette og nekter å være med, er det smart å ha en liten supermagnet. Med den på utsiden kan du røre friskt med rørepinnen inni kolben. (Og så kan du holde igjen rørepinnen så den ikke blir med i gjæringskaret:).)
 
Tilbake
Topp