Fermentum mobile

erikraude

Norbrygg-medlem
Fikk en vareprøve på en ny gjærprodusent i dag, Fermentum mobile. Gjæra er en saisongjær, visstnok tilsvarende WYEAST 3711 French Saison. Noen som har erfaring med produsenten eller Wyeastvarianten?
 
Fikk en vareprøve på en ny gjærprodusent i dag, Fermentum mobile. Gjæra er en saisongjær, visstnok tilsvarende WYEAST 3711 French Saison. Noen som har erfaring med produsenten eller Wyeastvarianten?

Nei, men jeg har erfaring med Belle Saison, som er den "samme", fra franske Brasserie Thiriez. Ingen grunn til å bruke den der, spør du meg. Den lager greit øl, men det finnes bedre, og den er det siste du vil ha i hus pga. faren for krysskontaminasjon.

Produsenten er polsk, og pleier, etter eget sigende, hver eneste gjærcelle med stor omhu. De er imidlertid ikke særlig gode i engelsk, men gjærcellene bryr seg sikkert ikke om det.
 
Nei, men jeg har erfaring med Belle Saison, som er den "samme", fra franske Brasserie Thiriez. Ingen grunn til å bruke den der, spør du meg. Den lager greit øl, men det finnes bedre, og den er det siste du vil ha i hus pga. faren for krysskontaminasjon.

Produsenten er polsk, og pleier, etter eget sigende, hver eneste gjærcelle med stor omhu. De er imidlertid ikke særlig gode i engelsk, men gjærcellene bryr seg sikkert ikke om det.
Hmmm. Så det er samme som belle saison? Det var ikke så bra. De hadde andre ting også, men jeg tenkte en saison var på sin plass, så jeg valgte den. De tilbød meg egentlig en belgisk, men jeg skal brygge til tønna, og der tør jeg ikke eksperimentere.
 
3711 har smakt bedre i mitt bryggeri enn det den har gjort fra butikk-øl. Det er eneste sammenligningen jeg har med 3711 vs belle iallefall. Belle fikk aldri komme inn i bryggeriet mitt da jeg ante ugler i mosen da den var ny og folk rapporterte om AA'en.

Men, jeg har også laget en banan-øl deluxe med 3711 ved uhell, så den som alle andre kan jo manipuleres den og.
 
3711 har smakt bedre i mitt bryggeri enn det den har gjort fra butikk-øl. Det er eneste sammenligningen jeg har med 3711 vs belle iallefall. Belle fikk aldri komme inn i bryggeriet mitt da jeg ante ugler i mosen da den var ny og folk rapporterte om AA'en.

Men, jeg har også laget en banan-øl deluxe med 3711 ved uhell, så den som alle andre kan jo manipuleres den og.
Sleit du noe med å vaske bort 3711?
 
Sleit du noe med å vaske bort 3711?

Jeg fikk et helvete med Belle Saison tidlig i karrieren. For det første ante jeg jo ikke - det gjorde vel ingen da - at stoffet krevde aktsomhet, og for det andre har jeg fått bedre reingjøringsrutiner etter hvert. Så du kan så klart bruke den om du bare er forsiktig. Men om den er som Belle - og det må den vel være - så danner den en ekstra effektiv biofilm. Og hvorfor ta sjansen? Den lager ikke bedre øl, og den gjærer dessuten helt vanvittig ut. Passer det i tønna di?
 
Jeg fikk et helvete med Belle Saison tidlig i karrieren. For det første ante jeg jo ikke - det gjorde vel ingen da - at stoffet krevde aktsomhet, og for det andre har jeg fått bedre reingjøringsrutiner etter hvert. Så du kan så klart bruke den om du bare er forsiktig. Men om den er som Belle - og det må den vel være - så danner den en ekstra effektiv biofilm. Og hvorfor ta sjansen? Den lager ikke bedre øl, og den gjærer dessuten helt vanvittig ut. Passer det i tønna di?
Nei, i tønna skal den ikke, under noen omstendighet! Da uttrykte jeg meg uklart. I tønna blir det gjær fra Imperial. Jeg tenkte å lage en saison, helt ved siden av. De tilbød meg gjær til dobbelen, men jeg avsto.
 
Jeg brukte 3711 på Saison tidligere. Godt øl ble det.
Den gjærer helt ned til null gir du den nok tid. Fikk en del "godt" karbonert øl fordi jeg flasket litt tidlig.
Og ja jeg fikk med meg 3711 på et par senere batcher. Vasket som vanlig, men det holdt ikke.
Men etter kloring så forsvant problemet.
Har ingen betenkeligheter med å bruke den flere ganger.
 
Tilbake
Topp