Anders Christensen
Norbrygg-medlem
Våren 2012 blir det holdt en konkurranse i hjemmebrygging av SMaSH. Den legges slik at vinnerne annonseres på Det gode øls hjemmebryggfestival 14. april 2012. Innsending og bedømming skjer i Trondheim, og fristen for innsending av flasker blir en gang i siste halvdel av mars 2012. Generelt kommer det mer presis info etterhvert, men for å være ute i god tid kommer det forhåndsinformasjon allerede nå. Sannsynligvis må det leveres inn to eller tre flasker av vanlig norsk brun panteflaske i størrelse 33cl. Med mindre det her er spesifisert en endring i forhold til reglene for NM, er intensjonen å holde seg til disse. Endelig informasjon kommer senere.
Konkurransens tittel og tema er «Single Malt, Single Hops» - SMaSH. Det vil si at bidragene må være brygget på kun én type malt og smakssatt med kun én type humle. Det er selvfølgelig lov til å tilsette humla flere ganger underveis i bryggingen, men all humla må komme fra samme parti med humle. Utover dette er det ikke lov å tilsette noe til ølet - med unntak av vann, gjær, klaringsmiddel, salter for vannbehandling etc. Dvs at det ikke kan tilsettes noe ekstra gjærbart materiale utover den ene malten og ikke noen kryddersetting utover den ene humla.
Konkurransen blir delt inn i tre klasser - etter mørkhet på malten som er brukt.
Lys SMaSH-øl: for malt under 8 EBC
Middels lys SMaSH-øl: for malt fra og med 8 til og med 20 EBC
Mørk SMaSH-øl: for malt over 20 EBC
Målet med konkurransen er å strippe bort muligheten for sammensetninger av ulike blandinger av malt og av humle, og så la hjemmebryggerne ta ut maksimalt av kun to basis-ingredienser. I gamle dager var SMaSH den vanlige måten å brygge på, men til gjengjeld var det da også større variasjon på malten, og små malterier gjorde det lettere å få produsert malt etter egen spesifikasjon. Dessuten var det mer utbredt å brygge av egenmaltet malt, både for hjemmebrygging og i kommersiell brygging. På mange måter er spesialmalt en «snarvei» som bryggere lærte seg for å kunne ha færre ulike typer malt samtidig som man kombinerte effektiviteten til pale malts med farge og smak til spesialmalt. Dette er en konkurransen der man ikke kan bruke dette «tjuvtrikset».
Et poeng ved denne konkurransen er nok å velge en malt som har nok «diastatic power» til å kunne brukes, og generelt betyr det at jo mørkere malten er, jo mer tricky er det å brygge med den. Et annet poeng er nok å velge en høykvalitetsmalt, slik at smak og andre kvaliteter finnes i base-malten, fremfor å skulle tilføres fra spesialmalt.
De siste årene har den økte interessen for hjemmebrygging og mikrobryggerier gjort at en lang rekke ulike maltslag er kommet på massemarkedet. Mange av dem er spesialmalt som kun er beregnet som tilsetning til en basismalt for å yte litt til ølets maltprofil. På sett og vis kan man si at færre og kjedeligere typer av basismalt har blitt supplert med et større utvalg spesialmalt for å justere på smaksprofilen. Likevel er det nå så mange ulike basismaltslag på markedet - ikke minst fra såpass mange ulike produsenter - at man har et utvalg på flere dusin ulike malt-sorter å velge fra. Sammen med andre faktorer som vannbehandling, gjærvalg, meskeskjema osv gir dette bryggeren tilstrekkelig med frihetsgrader.
Ølene skal leveres inn sammen med en spesifikasjon av klasse (de tre som er nevnt over), øl-type (iht Norbrygg-systemet, BJCP, osv), malt-spesifikasjon og humle-spesifikasjon, samt oppskrift. Dersom det kommer inn mange bidrag, kommer ølene innenfor en klasse til å bli oppdelt i underklasser etter malttype og/eller øltype for innledende dømming.
Vi vet at det er visse utfordringer mht klassing av ølene. F.eks kan to øl av type bitter eller IPA komme i ulike konkurranseklasser ved at de bygger på malt som er hhv over og under 8 EBC. Et sterkt øl som er brygget på malt under 8 EBC kan være mørkere enn et svakere øl som er basert på en malt på 9 EBC. Likevel synes spesifikasjonen av mørkheten på malten å være den beste verdien å gruppere ølene etter.
Bedømmingen blir primært gjort etter hvor godt ølet dekker sin øltype etter typespesifikasjonen.
Premier er ikke klart, vi håper å få sponsorer som kan trå til med noen premier (og vi tar gjerne imot forslag), men utover det blir det i hvert fall diplomer samt heder og ære.
Noen andre momenter og 'frequently not yet asked questions':
1) Kan jeg brygge fra ekstrakt? Nei, dette er kun all-grain, for mange av settene med maltekstrakt er brygget på en blanding av malt.
2) Kan jeg bruke hvete eller havre? Ja, om du klarer å brygge kun på det og finner en typedefinisjon i klassesystemene for det.
3) Kan jeg malte selv? Ja, under forutsetning av at du kun brygger på malt som har gått gjennom maltingen som én batch.
4) Kan jeg etterbehandle noe malt, f.eks røste en liten del pale malt i stekovnen, eller røyke litt av malten? Nei - med mindre du behandler all malten som det brygges av på samme måte.
5) Malten jeg bruker er spesifisert til 6-9 EBC, hvordan klasses ølet? Når spesifikasjonen på malten er et intervall, klasses det som snittet av grensene.
6) Jeg har to poser med EKG, kan jeg bruke dem begge? Bare dersom du vet at dette er to poser som kommer fra samme produksjonsbatch - det vil blant annet si at de har samme spesifikasjon på alfa-syre, batchnummer og slikt.
7) Kan jeg sende inn samme ølet til SMaSH og NM. For så vidt, men husk at rammene og klassingen er forskjellig for de to konkurransene.
8. Kan jeg stille både til SMaSH-konkurransen og i hjemmebryggfestivalen til Det gode øls klubb? Javisst. Vi håper mange vil gjøre det.
9) Jeg malter selv, og prosessen er slik at kornet nødvendigvis blir litt ujevnt maltet, er det greitt? Ja, sålenge all malten som brukes er del av en og samme batch av malt.
10) Men jeg bare *må* ha med en spesiell type malt! Vel, da må du brygge fra den alene, og egner den seg ikke til det, så får du heller sende inn ølet til en annen konkurranse.
11) Jeg malter selv, hvordan finner jeg ut hva slags EBC denne malten har? Mesk et knøttlite volum av din egen malt og av malt som du tror er i nærheten og som du kjenner spesifikasjonen på. Estimer EBC utfra det.
12) Jeg har tenkt å brygge en øltype som ikke står i typeklassifikasjonene, eller en historisk variant av en øltype som ikke brygges slik idag - hva gjør jeg? Send mail i god tid til kontaktadressen under, så kan vi kanskje få definert en utvidelse for 'din' øltype til denne konkurransen. Det blir trolig en frist for å melde inn nye øltyper konkurransen, og denne blir nok noen måneder før innleveringsfristen for flaskene til konkurransen, så ikke somle.
13) Kan jeg brygge på Maris Otter Pale Malt og Maris Otter Crystal Malt? Nei, det blir to ulike maltslag i konteksten av denne konkurransen - selv om de begge baserer seg på Maris Otter.
Kontaktinformasjon for konkurransen er:
Anders Christensen
epost: anders@geekhouse.no
telefon: 918 97 181
Konkurransens tittel og tema er «Single Malt, Single Hops» - SMaSH. Det vil si at bidragene må være brygget på kun én type malt og smakssatt med kun én type humle. Det er selvfølgelig lov til å tilsette humla flere ganger underveis i bryggingen, men all humla må komme fra samme parti med humle. Utover dette er det ikke lov å tilsette noe til ølet - med unntak av vann, gjær, klaringsmiddel, salter for vannbehandling etc. Dvs at det ikke kan tilsettes noe ekstra gjærbart materiale utover den ene malten og ikke noen kryddersetting utover den ene humla.
Konkurransen blir delt inn i tre klasser - etter mørkhet på malten som er brukt.
Lys SMaSH-øl: for malt under 8 EBC
Middels lys SMaSH-øl: for malt fra og med 8 til og med 20 EBC
Mørk SMaSH-øl: for malt over 20 EBC
Målet med konkurransen er å strippe bort muligheten for sammensetninger av ulike blandinger av malt og av humle, og så la hjemmebryggerne ta ut maksimalt av kun to basis-ingredienser. I gamle dager var SMaSH den vanlige måten å brygge på, men til gjengjeld var det da også større variasjon på malten, og små malterier gjorde det lettere å få produsert malt etter egen spesifikasjon. Dessuten var det mer utbredt å brygge av egenmaltet malt, både for hjemmebrygging og i kommersiell brygging. På mange måter er spesialmalt en «snarvei» som bryggere lærte seg for å kunne ha færre ulike typer malt samtidig som man kombinerte effektiviteten til pale malts med farge og smak til spesialmalt. Dette er en konkurransen der man ikke kan bruke dette «tjuvtrikset».
Et poeng ved denne konkurransen er nok å velge en malt som har nok «diastatic power» til å kunne brukes, og generelt betyr det at jo mørkere malten er, jo mer tricky er det å brygge med den. Et annet poeng er nok å velge en høykvalitetsmalt, slik at smak og andre kvaliteter finnes i base-malten, fremfor å skulle tilføres fra spesialmalt.
De siste årene har den økte interessen for hjemmebrygging og mikrobryggerier gjort at en lang rekke ulike maltslag er kommet på massemarkedet. Mange av dem er spesialmalt som kun er beregnet som tilsetning til en basismalt for å yte litt til ølets maltprofil. På sett og vis kan man si at færre og kjedeligere typer av basismalt har blitt supplert med et større utvalg spesialmalt for å justere på smaksprofilen. Likevel er det nå så mange ulike basismaltslag på markedet - ikke minst fra såpass mange ulike produsenter - at man har et utvalg på flere dusin ulike malt-sorter å velge fra. Sammen med andre faktorer som vannbehandling, gjærvalg, meskeskjema osv gir dette bryggeren tilstrekkelig med frihetsgrader.
Ølene skal leveres inn sammen med en spesifikasjon av klasse (de tre som er nevnt over), øl-type (iht Norbrygg-systemet, BJCP, osv), malt-spesifikasjon og humle-spesifikasjon, samt oppskrift. Dersom det kommer inn mange bidrag, kommer ølene innenfor en klasse til å bli oppdelt i underklasser etter malttype og/eller øltype for innledende dømming.
Vi vet at det er visse utfordringer mht klassing av ølene. F.eks kan to øl av type bitter eller IPA komme i ulike konkurranseklasser ved at de bygger på malt som er hhv over og under 8 EBC. Et sterkt øl som er brygget på malt under 8 EBC kan være mørkere enn et svakere øl som er basert på en malt på 9 EBC. Likevel synes spesifikasjonen av mørkheten på malten å være den beste verdien å gruppere ølene etter.
Bedømmingen blir primært gjort etter hvor godt ølet dekker sin øltype etter typespesifikasjonen.
Premier er ikke klart, vi håper å få sponsorer som kan trå til med noen premier (og vi tar gjerne imot forslag), men utover det blir det i hvert fall diplomer samt heder og ære.
Noen andre momenter og 'frequently not yet asked questions':
1) Kan jeg brygge fra ekstrakt? Nei, dette er kun all-grain, for mange av settene med maltekstrakt er brygget på en blanding av malt.
2) Kan jeg bruke hvete eller havre? Ja, om du klarer å brygge kun på det og finner en typedefinisjon i klassesystemene for det.
3) Kan jeg malte selv? Ja, under forutsetning av at du kun brygger på malt som har gått gjennom maltingen som én batch.
4) Kan jeg etterbehandle noe malt, f.eks røste en liten del pale malt i stekovnen, eller røyke litt av malten? Nei - med mindre du behandler all malten som det brygges av på samme måte.
5) Malten jeg bruker er spesifisert til 6-9 EBC, hvordan klasses ølet? Når spesifikasjonen på malten er et intervall, klasses det som snittet av grensene.
6) Jeg har to poser med EKG, kan jeg bruke dem begge? Bare dersom du vet at dette er to poser som kommer fra samme produksjonsbatch - det vil blant annet si at de har samme spesifikasjon på alfa-syre, batchnummer og slikt.
7) Kan jeg sende inn samme ølet til SMaSH og NM. For så vidt, men husk at rammene og klassingen er forskjellig for de to konkurransene.
8. Kan jeg stille både til SMaSH-konkurransen og i hjemmebryggfestivalen til Det gode øls klubb? Javisst. Vi håper mange vil gjøre det.
9) Jeg malter selv, og prosessen er slik at kornet nødvendigvis blir litt ujevnt maltet, er det greitt? Ja, sålenge all malten som brukes er del av en og samme batch av malt.
10) Men jeg bare *må* ha med en spesiell type malt! Vel, da må du brygge fra den alene, og egner den seg ikke til det, så får du heller sende inn ølet til en annen konkurranse.
11) Jeg malter selv, hvordan finner jeg ut hva slags EBC denne malten har? Mesk et knøttlite volum av din egen malt og av malt som du tror er i nærheten og som du kjenner spesifikasjonen på. Estimer EBC utfra det.
12) Jeg har tenkt å brygge en øltype som ikke står i typeklassifikasjonene, eller en historisk variant av en øltype som ikke brygges slik idag - hva gjør jeg? Send mail i god tid til kontaktadressen under, så kan vi kanskje få definert en utvidelse for 'din' øltype til denne konkurransen. Det blir trolig en frist for å melde inn nye øltyper konkurransen, og denne blir nok noen måneder før innleveringsfristen for flaskene til konkurransen, så ikke somle.
13) Kan jeg brygge på Maris Otter Pale Malt og Maris Otter Crystal Malt? Nei, det blir to ulike maltslag i konteksten av denne konkurransen - selv om de begge baserer seg på Maris Otter.
Kontaktinformasjon for konkurransen er:
Anders Christensen
epost: anders@geekhouse.no
telefon: 918 97 181