For høy OG

Runeska

Norbrygg-medlem
Hei.
Satte St Nicolas 2010 (JuleØl) i går. kjørte dobbelt mesking.
OG etter begge meskinger ble 1.080.
Tillsatte sukkeret mot slutten av kokingen får å få oppløst det godt.
Bommet vist litt på mengde skylle vann (eller at det fordampet ca 30 - 40 min for lenge, da sikringen gikk og vi måtte begynne med kokingen igjen).

Resultatet ble:
19 liter
OG 1.118 (ved 20gr)

skulle ha hatte:
23 liter
OG 1.099
Kan man koke opp vann i dag, la det avkjøle seg til ca 20gr. og blande i.
Er det bare å ha i 4 liter ?

Mener å ha sett er regnestykke (som jeg ikke finner igjen), som beregner hvor mye vann jeg skal tilsette.
 

Vedlegg

  • 2011-10-31 21.22.56Small.jpg
    472,6 KB · Sett: 240
Jeg pleier å gjøre det slik:

19*118=2242
x *99=2242
x = 22.65 liter

Dvs. du må tilsette 3.65 liter for å få OG 1.099. Kokt vann som er avkjølt til samme temperatur som gjæringstemperatur er sikrere enn å tilsette fra springen, og det er jo ingen dum ting å kjøre sikkert når det er et lagringsøl :)
 
Bare husk at du også tynner ut bitterhet og humlearoma samtidig som du senker OG.
 
Skrevet:: I dag kl. 10:27 Skrevet av: Gahr
Sett inn sitat
Bare husk at du også tynner ut bitterhet og humlearoma samtidig som du senker OG.

Ja, men det trur jeg ikke har noe å si.
Smakte på det vi målte OG av og det virket bittert og tykt og veldig søtt.
(Ikke så rart da med 1500g med mørk kandis sukker).

Det blir Øl (trur jeg) og Jula kommer uansett = JuleØl
Rune
 
Runeska skrev:
Skrevet:: I dag kl. 10:27 Skrevet av: Gahr
Sett inn sitat
Bare husk at du også tynner ut bitterhet og humlearoma samtidig som du senker OG.

Ja, men det trur jeg ikke har noe å si.
Smakte på det vi målte OG av og det virket bittert og tykt og veldig søtt.
(Ikke så rart da med 1500g med mørk kandis sukker).

Det blir Øl (trur jeg) og Jula kommer uansett = JuleØl
Rune

Det må sies at det smaker ganske mye bitrere før gjæringen er ferdig.
 
Stjeler gamletråden litt. Satt samme øl (tror jeg) iallefall 7Fjell sin oppskrift. Og havnet på 1.062 i OG.
Nå har det stått og gjæret (brukte s-04 gjær) på 19 grader i 12 dager. Tok en måling idag og ser at den var på 1.020. Kan ikke se noe særlig mer aktivitet i spannet.
Ifølge oppskrift bør FG havne på rundt 1.011. Har jeg gått på en kjempesmell her?
 
Tilbake
Topp