Bjarte H skrev:Kjøp større kolbe eller brygg mindre volum :biersmile:
Eventuelt kan du trappe opp starteren, selv om en 2L kolbe er i minste laget til det også Brewersfriend har pitch-kalkulator for å trappe opp startere: http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/
Miguel skrev:Finn ut antall celler du trenger iflg Mr. Malty
Gå på siden og:
Øverste boksen fyller du inn akkurat som i Mr. Malty. Hvor mye vørter, OG et. Velg Pro Brewer og ale eller lager (Hhv 0.75 og 1.75 er vel det vi hjemmebryggere opererer med, med forbehold). Type gjær og antall pakker/rør. Og så fyller du inn datoen til slutt. Trykk update.
Boksen under, part 2:
Trykk grab from above. 100 g tørrmalt ekstrakt i 1 L vann skulle bli noe som en OG på 1.040 hvis jeg ikke husker feil. Velg . White og den typen lufting du har. Trykk update.
Hvis du får beskjed om at du ikke har nok celler velger du starter step 2, og legger inn samme volum og OG etc. Etterhvert som du lager flere steps får du grønn skrift om at du har nok celler.
Mellom hver starterstep setter du starteren kaldt slik at gjæren bunnfeller, og dekanterer, og fyller på nye 2 liter.
ingehk skrev:et siste spørsmål skal jeg ha i 200g DME for hver gang?
Bjarte H skrev:ingehk skrev:et siste spørsmål skal jeg ha i 200g DME for hver gang?
Bruk 100g pr. 1L starter
Miguel skrev:Sorry siterte feil person.
Men ja. Som bjarte sier 100g til hver liter vann. Bare bruk 2litersteps jele veien. Det du evt gjør da mtp antall celler er at du får for mange, som er en bra ting
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Bjarte H skrev:Miguel skrev:Sorry siterte feil person.
Men ja. Som bjarte sier 100g til hver liter vann. Bare bruk 2litersteps jele veien. Det du evt gjør da mtp antall celler er at du får for mange, som er en bra ting
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Fliskespikkeri: 100g til hver liter starter, ikke hver liter vann
Miguel skrev:Bjarte H skrev:Miguel skrev:Sorry siterte feil person.
Men ja. Som bjarte sier 100g til hver liter vann. Bare bruk 2litersteps jele veien. Det du evt gjør da mtp antall celler er at du får for mange, som er en bra ting
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Fliskespikkeri: 100g til hver liter starter, ikke hver liter vann
Åh! Denne så jeg ikke komme. Dere i barteby lager kanskje startere av himkok?
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Svein Erik skrev:Inge!
Det du også kan gjøre er å bruke en 5 liters plastkanne på røreren til du får deg større kolbe!
Ja du tømmer ut den gamle vørteren forsiktig. Den er ferdig når den slutter å skumme. Det tar ca 1 døgn.
Svein Erik