For mye gjær kan i seg selv ikke gi flaskefontener. Gjær spiser sukker så lenge det finnes og slutter med det når sukkeret er slutt (eller alkoholmengden for stor) uansett hvor mange gjærceller du har puttet i gjæringstønna.
Som Steiner sier over, er det andre grunner til at det skummer over. Mest sansynlig infeksjon av bakterier eller gjær, eller for tidlig flasking. Men jeg tror det er vansklig å se, smake eller lukte infeksjon når du tapper. I begynnelsen vil du ikke smake det heller når du drikker det. Det kommer selvsagt an på hva du er infisert med, men det skal en del til før det smaker etter min erfaring. Du kan se det på flaksetuten hvis du bikker litt på flasken før du åpner den.
Du kan prøve å tilsette CBC-1 eller. tilsvarende, når du flasker. Den skal drepe annen gjær og bare spise sukkeret du karbonerer med.
Jeg flasker ikke mye lenger, men jeg begynte etter hvert å koke alt som kunne kokes i tillegg til starsan. Flasker, deler til gjæringstanker, pakninger, slanger osv. (Ja, jeg har funnet en del ting som ikke tålte koking...) Gjæringstanker fylte jeg med kokende vann. Hvis du bruker plastdunker, så bytter du de ut før de blir for slitt.
Problemet med starsan er at det bare virker på overflaten. Sitter det noen rester igjen i en sveiskjøt eller rift eller lignede, dreper starsann kun bakteriene på overflaten. Det som sitter under/inni restene blir ikke drept. Derfor er grundig vask før starsan så viktig. Og drsom du i tillegg koker det, så vil varmen drepe det som måtte være igjen inne den gamle møkka.
Selv bruker jeg trykkoker i 10+ minutter. Den holder vel rundt 120 grader.