Forskjellige sorter ekstrakt, flytende og/eller pulver?

Hei. Har forstått det sånn at lys maltekstrakt er basert på pilsnermalt(stemmer det?). Finnes det spraymalt som feks er basert på munich, vienna og caramalt/pils også? Sånn at man kan mikse med disse der man lager en ren ekstrakt øl der oppskriften vil ha med litt andre sorter enn kun pils?

Leste et sted at ved ekstraktbrygging så er det spraymalt/pulver som gir det beste resultatet, er det en opplest og vedtatt regel?
 
Her på berget har vi nok ikke samme utvalg i ekstrakter som i USA, der har de som du nevner f.eks ektrakt basert på Munich.
Den vi får tak i er enten basert på pale malt eller 50/50 hvete/pale malt. Om versjonen som kalles "Ekstra lys" er basert på pils malt, er jeg ikke sikker på. Amber ekstrakt er iblandet noe krystallmalt og mørk er videre iblandet en av de mørke (sjoko, black, roasted). Du finner noen ganger mere spesifisering på produsentenes sider.

Nei, spraymalt (tørket ekstrakt) er ikke bedre som sådan, men du har anledning til å måle opp eksakte menger. En boks flytende må brukes i sin helhet når den er åpnet.
 
Weyermann har noen ekstrakter som inneholder bl.a. Münchener. De selges visst på Vin og Bar og brygging.no. Forresten er det ikke nødvendig å bruke en boks flytende maltekstrakt i én omgang, men de vanlige hermetikkboksene er jo veldig upraktiske til flergangsbruk. Om du kjøper en dunk på 15 kg eller hva det nå skulle være, holder de fint noen måneder med noenlunde fornuftig lagring.
 
Ah, stemmer 4kg dunkene til Weyermann er annerledes. De er å regne som uhumlet, men ellers komplett kit. Kan være verdt å titte nærmere på i OP sitt tilfelle

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
 
LME og DME er like bra den dagen de forlater produksjonslokalet. LME forringes mye raskere(fargen blir mye mørkere). Man får bismak på det ferdige ølet når man benytter LME som er over et år gammel.
For å sitere Palmer:
"Beer brewed with extract syrup more than a year old will often have a blunt, stale, even soapy flavor to it. This is caused by the oxidation of the fatty acid compounds in the malt. Dry malt extract has a better shelf life than the liquid because the extra de-hydration slows the pertinent chemical reactions."

Har aldri bestilt to ølsett eller to bokser med LME som har gitt likt resultat, og mye av LME-boksene som selges i butikkene har nok stått på hyllene en stund. Dette inkluderer også de boksene med LME jeg har bestilt fra nettbutikkene.

LME:
Ulemper:
-Risikerer usmaker i ølet
-Vanskelig å forutsi fargen på ølet
-Vanskelig å dosere i mindre kvanta

Fordeler:
-Lett tilgjengelig
-Billig

DME:
Ulemper:
-Pris(men man kan spare på å kjøpe i større kvanta)

Fordeler:
-Holder seg lengre
-Konsekvent farge
-Ingen risiko for usmaker i ølet(fra maltekstrakten hvertfall)

Min erfaring er at det er nesten umulig å få tak i ferskt LME i norge, og vil du virkelig risikere at ølet blir mørkere og smaker såpe for å spare de kronene?
 
Noen som vet sammensetning på maltekstrakten til bryggselv? Har mailet dem, men akkurat det har de ikke hatt tid til å svare på.
 
Tilbake
Topp