Hei. Håper noen har tid til å lese igjennom den lange tråden min og hjelpe en nybegynner i gang
Satte mitt første brygg i går kveld med mitt nye Beer Brew 30 bryggesett. Trodde jeg hadde lest meg godt opp på forhånd og hadde nogenlunde kontroll på hva jeg skulle gjøre, men det ble litt stress i løpet av prosessen.
Det var dette ølsettet jeg brygga: http://www.olbrygging.no/products/american-pale-ale-apa
Jeg startet med å varme opp meskevannet (22 liter) til 74 grader (7 grader over ønsket mesketemperatur da jeg hadde 7 kg malt). Temperaturen falt litt etter at jeg hadde fått rørt ut all malten og temperaturen lå på ca. 63-65 grader gjennom meskingen i 60 minutter.
Det jeg lurer på er om jeg hadde en for dårlig rørepinne. Jeg brukt en liten barnespade av plastikk som jeg kjøpte i panikk da jeg ikke hadde ordnet med noe ordentlig rørepinne. Den var nok litt for bred nederst til å spa opp malten som lå i bunn av silkaret. For jeg hadde veldig lite vann ved siden av silkaret, mens det nesten var helt fult oppi silkaret.
Når mesketiden på 60 minutter var over så løftet jeg silkaret opp på kanten for å la det stå og renne. Og jeg satte på temperaturen og effekten på max, da jeg leste at man kunne gjøre det. Men væsken i silkaret rant veldig sakte og jeg måtte røre litt mens det sto på kanten for at det skulle renne igjennom. Kjørte så 12 liter skyllevann i gjennom silkaret. Men det som var problemet var at det begynte å koke fort og jeg puttet oppi første humleposen. Det endte med at jeg fortsatt hadde ca. 5-6 liter i silkaret igjen som jeg fikk ut etterhvert. Det kokte kanskje i 2-3 minutter før jeg fikk helt oppi siste restene av det som var i silkaret og da sluttet kokingen, og det tok 5 minutter før det begynte å koke igjen.
Når kokingen var over tappet jeg all vørteren over på en 30 liters dunk som jeg desinfiserte med saniclean. (35 ml blandet ut i 10 liter vann, ristet dunken godt og helte ut vannet men lot skummet ligge igjen).
Det ble 26 liter vørter. Dunken satt jeg oppi en balje med kaldt vann og snø rundt. Det tok lang tid å få kjølt ned vørteren. (Ca. 1 og en halv time). Ettersom det ikke fulgte med slange til spiralkjøleren ble det på denne måten.
Det var kanskje dumt? Skal ordne med en bedre rørepinne og spiralkjøler til neste brygg i hvert fall.
Når vørteren var kjølt ned til 25 grader helte jeg det videre over på en ny desinfisert dunk og silte ut grumset. Det var veldig mye grums som nesten så ut som gjørme. Det rare var at når jeg hadde fått nesten alt over på den gjæringsdunken var det kun 16 liter ca. Altså 10 liter mindre enn hva jeg hadde etter kok.
Også tilsatte gjærposen, satte på lokket og ristet som en gal mann i ca. 2 minutter med gjæringslåsen på. Derretter satte jeg det på et rom som holder 20 grader.
OG,SG,FG måling glemte jeg helt bort.Men fikk testet før jeg tilsatte gjæren og da viste det 1070 på hydrometeret.
Hvordan tror dere dette går? Er det håp for at det kan bli et greit øl, eller er det bare å helle det ut og sette et nytt brygg med en gang?
Se bildet. Det ligger et ganske stor lag med "grums" i bånn. Er det vanlig?
Satte mitt første brygg i går kveld med mitt nye Beer Brew 30 bryggesett. Trodde jeg hadde lest meg godt opp på forhånd og hadde nogenlunde kontroll på hva jeg skulle gjøre, men det ble litt stress i løpet av prosessen.
Det var dette ølsettet jeg brygga: http://www.olbrygging.no/products/american-pale-ale-apa
Jeg startet med å varme opp meskevannet (22 liter) til 74 grader (7 grader over ønsket mesketemperatur da jeg hadde 7 kg malt). Temperaturen falt litt etter at jeg hadde fått rørt ut all malten og temperaturen lå på ca. 63-65 grader gjennom meskingen i 60 minutter.
Det jeg lurer på er om jeg hadde en for dårlig rørepinne. Jeg brukt en liten barnespade av plastikk som jeg kjøpte i panikk da jeg ikke hadde ordnet med noe ordentlig rørepinne. Den var nok litt for bred nederst til å spa opp malten som lå i bunn av silkaret. For jeg hadde veldig lite vann ved siden av silkaret, mens det nesten var helt fult oppi silkaret.
Når mesketiden på 60 minutter var over så løftet jeg silkaret opp på kanten for å la det stå og renne. Og jeg satte på temperaturen og effekten på max, da jeg leste at man kunne gjøre det. Men væsken i silkaret rant veldig sakte og jeg måtte røre litt mens det sto på kanten for at det skulle renne igjennom. Kjørte så 12 liter skyllevann i gjennom silkaret. Men det som var problemet var at det begynte å koke fort og jeg puttet oppi første humleposen. Det endte med at jeg fortsatt hadde ca. 5-6 liter i silkaret igjen som jeg fikk ut etterhvert. Det kokte kanskje i 2-3 minutter før jeg fikk helt oppi siste restene av det som var i silkaret og da sluttet kokingen, og det tok 5 minutter før det begynte å koke igjen.
Når kokingen var over tappet jeg all vørteren over på en 30 liters dunk som jeg desinfiserte med saniclean. (35 ml blandet ut i 10 liter vann, ristet dunken godt og helte ut vannet men lot skummet ligge igjen).
Det ble 26 liter vørter. Dunken satt jeg oppi en balje med kaldt vann og snø rundt. Det tok lang tid å få kjølt ned vørteren. (Ca. 1 og en halv time). Ettersom det ikke fulgte med slange til spiralkjøleren ble det på denne måten.
Det var kanskje dumt? Skal ordne med en bedre rørepinne og spiralkjøler til neste brygg i hvert fall.
Når vørteren var kjølt ned til 25 grader helte jeg det videre over på en ny desinfisert dunk og silte ut grumset. Det var veldig mye grums som nesten så ut som gjørme. Det rare var at når jeg hadde fått nesten alt over på den gjæringsdunken var det kun 16 liter ca. Altså 10 liter mindre enn hva jeg hadde etter kok.
Også tilsatte gjærposen, satte på lokket og ristet som en gal mann i ca. 2 minutter med gjæringslåsen på. Derretter satte jeg det på et rom som holder 20 grader.
OG,SG,FG måling glemte jeg helt bort.Men fikk testet før jeg tilsatte gjæren og da viste det 1070 på hydrometeret.
Hvordan tror dere dette går? Er det håp for at det kan bli et greit øl, eller er det bare å helle det ut og sette et nytt brygg med en gang?
Se bildet. Det ligger et ganske stor lag med "grums" i bånn. Er det vanlig?