Første garasjebrygg, minst en bommert..

Heps!

Satte en pale ale i dag, min første all-grain. En trivelig erfaring, litt spennende også.

Regnet litt på telefonen i garasjen, og i all hurlumheien blingset jeg på alfasyren i beercalc. Glemte å modde Cascaden opp fra 6,5% (standardverdi) til 9% som det står på posen.
Derfor ble dette litt bitrere enn jeg siktet på. Skulle landet på 31 IBU, men justert opp skal resultatet bli sånn ca 40 IBU iflg beercalc.

Hadde egentlig planlagt å tørrhumle med kanskje 20 gram Citra etter at den verste gjæringen har lagt seg. Kan det være lurt å droppe det? Det smaker godt av humlebitterhet av vørteren nå.

Andre forbedringer i oppsett, oppskrift, brygging? 

----------------------------------------------------------
Volume: 25 liters
OG:         1053 (målt OG 1055)
FG:
Alcohol: 5.2 % by vol.
Colour: 10 EBC (Golden)
Bitterness: 40 IBU
BU/GU: 0.75

Fermentables
Pale Malt 7 EBC         3000 grammes
Pilsner Malt 3 EBC 2000 grammes
Vienna                   850 grammes

Mash schedule: 65-67,5 grader i 75 minutter, partiskylling 69 grader i 20 min

Hops
Cascade 9% alpha 25 grammes 60 minutes
Cascade 9% alpha 5 grammes 30 minutes
Cascade 9% alpha 22 grammes 15 minutes
Centennial 10% alpha 10 grammes 15 minutes
Centennial 10% alpha 20 grammes 5 minutes

Fermentation
Yeast: 1275 Thames Valley Ale
Fermented at 18,7 degrees C for 7 days.

Comments:
Ila-vann (naturlig oppspring, jeløya v Moss)
Mesking: ca 20 liter. Økte temp i mesk fra 65 til 67,5 etter ca 20 min.
Tappet av 13 liter

Partiskylling, ca 17 liter(?) i 20-30 min. Resirkulerte ca 2 liter. Skyllevann 76 grader, mesk 69 grader. Tappet av 17 liter.
Preboil volum ca 30 liter. Etter kok ca 25,5 liter.
Beregnet OG: 1053, målt OG: 1055
------------------------------------------
 
Og forresten; gjæring!

Wyeast mener gjæren kan funke innenfor 16-22 grader. Har satt den til gjæring i skap nå, på 18,7 grader.
Planen med å sette relativt lav temperatur er at den skal gjære rent og rolig, 25 liter gir ikke plass til så mye skum og tull.

Aktiverte posen og satte en starter på 9dl med DME. Den gikk for fulle mugger når jeg slapp den oppi, tømte oppi alt, inkl bunnfall.
Dunken plopper forsiktig nå, etter ca 5 timer. Er tempen ok? Lurt å skru opp litt mot slutten?
 
Ingen grunn til å droppe tørrhumlingen pga bitterheten.
Tørrhumling bidrar uansett ikke med mer bitterhet, men derimot med smak/aroma.
 
Jeg syns ikke 40 IBU hørtes så ille mye ut.
Det er selvfølgelig en smakssak men det blir sikkert godt.

Det er også slik at mye av bitterheten forsvinner i løpet av gjæringen, og litt ved lagring.
Så det vil bli betydelig mindre bittert enn det er nå.

ØysteinM sier at tørrhumle ikke bidrar med bitterhet, og jeg har også lest det mange steder.
Likevel syns jeg at det ofte føles bitrere etter tørrhumling.
Særlig har jeg opplevet det etter tørrhumling direkte i serveringsfatet.
Kan det henne at alkoholen er med på å løse opp bittersyrene i ølet?
Eller er det bare jeg som forestiller meg at det blir bitrere?

Uansett vil jeg anbefale tørrhumling RawRoffe, det bidrar med mye annet godt enn biterhet.
Beklager avsporingen altså.
 
Takk for oppmuntring :)
Jeg kjører på jeg da, med tørrhumling også.

Gjærer som besatt inni skapet nå, har blåst starsanen veggimellom fra gjærlåsen. Satser på å kjøre ned tempen litt til, settern på 17 grader i håp om at den holder seg inni bøtta..
 
Gahr, mener jeg, lar bare lokket sitte løst på under stormgjæringen. Det kan fort bli mye trykk i bøtta om skummet tetter gjærlåsen..

edit: Link: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1655.msg10370.html#msg10370
 
Takk for gullltips, kompis. Alt hva du kan!

Alt føles så meget bedre nå. Tørket gøgg, plukket ut gjærlåsen, dønka alt inni gjæringsskapet med starsan. La litt foile over hølet og satt lokket på snei.

Opp igjen til 17,5 grad nå :)
 
Forresten.. Hvor har du termoføleren? I lufta, eller klistret til gjærinskaret hvor den burde være?
 
Tilbake
Topp