1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Fullers 1845 Can you brew it klone

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Kristian Stenersen, 5 Jul 2014.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mulig det er en ide, men det ville være en overraskelse om Fullers bruker noe annet enn wlp002. Du kan lese her om hvordan de gjærer London Pride. En åpenbar forskjell er at 1845 er flaskemodnet, og akkurat hvordan de gjør det, aner jeg ikke. Du kan jo gjære ølet med 002 etter metoden i den artikkelen jeg lenket til, og så tilsette kräusen med gjær dyrket opp fra flaske. Da kan du antakelig ikke bomme.

    Men det blir mye styr;).
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg er nokså overbevist om at dette ølet skal flaskemodnes, så du trenger ikke bekymre deg om kegeratorkapasiteten:).
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det trur jeg blir feil. 013 gjærer en del bedre ut enn 002 og 1318, og det blir et helt annet øl om du ikke får litt restsødme. Men ellers er jo det en suveren gjær - som sikkert lager et godt øl av denne oppskrifta, også. Men du kommer ikke så nær 1845 som mulig.
     
    erikraude liker dette.
  4. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Nei, det tror jeg nok kanskje du har rett i. Nærmest mulig blir nok ganske sikkert 002.
     
    Finn Berger liker dette.
  5. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ikke lett å skjønne seg på når lagerstatus er forskjellig på oversiktssiden og når du klikker deg inn på den enkelte varen. Men da har je et opplegg klart - ska kopiere oppskrifta di snart.
     
    Finn Berger liker dette.
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så bra

    Jeg må nok brygge en batch til, jeg også. Jeg kan dessuten godt tenke meg å lage en med både brett og lacto, også - noe jeg aldri har prøvd før. Jeg har en stor glassballong stående et eller annet sted her; der kunne den jo få hygge seg et år eller to. Det burde jo bli ganske autentisk? Den opprinnelige 1845'en - altså den fra 1845 - må jo ha vært et sånt øl.
     
  7. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tromsø
    Ble inspirert av Finns utgreing omring sin Fullers 1845, så her er min variant brygget i dag. Pimpet opp OG'en litt til 1.070 med litt Muscovado, gjæret med WLP002 for å få mer restsødme, satser på FG rundt 1.018-20, etter å ha mesket på 66-67C og 70C.

    5,30 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC)
    0,80 kg Amber malt (43,3 EBC)
    0,40 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)
    0,20 kg Crystal Extra Dark - 120L (Crisp) (236,4 EBC)
    0,06 kg Chocolate (BestMälz) (600,0 EBC)
    0,20 kg Muscovado.

    Begynner på 18C og lar den stige til 23C, tenker jeg...
    Det blir ikke en old ale, men en British Strong Ale....om det er noe forskjell på disse? :)
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg har prøvd meg på gahrs old ale to ganger i fjor, og fikk fusel begge gangene, noe jeg antar er pga sukkeret. Har ikke prøvd siden. Helt normal gjæringstemp.
     
  9. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tromsø
    hvilken gjær og hvilket "normalt" forløp?
     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    002. Opp til 22 grader, nå husker jeg ikke hva jeg startet på, men neppe over 18. Jeg mistenker at jeg har driti meg ut på noe dog, siden jeg antar at dette skal funke, men det gjorde det ikke. Husker ikke hvor mange grader pr time jeg økte med, er vel kanskje der failen ligger. Men har gjort lavere OG med den utes stress. Tipper det er høy OG og sukker. Man bør alltid vært litt ekstra forsiktig med høy OG uansett, og sikkert litt mer forsiktig når det er sukker i bildet i tillegg.
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så bra:). Jo flere, jo bedre.

    Det blir vel en old ale, tror jeg - og strong ale oppfatter jeg som et overbegrep, som omfatter både old ale og barleywine. Jeg mener det er litt av en jungel av begreper om disse øltypene. Winter warmer er også en del av det bildet.

    Når det gjelder gjær og restsødme, tror jeg 002 og 1318 er sammenlignbare. Det er de to jeg veit om som har litt lavere attenuasjon som kjennetegn.
     
  12. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tromsø
    Jer er litt nervøs mhp relativt høy OG og WLP002, drøyer litt med å starte temp økningen, tenker jeg drar den ganske raskt opp når jeg ser at high krausen begynner å avta.....
     
  13. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    @Finn Berger, du koker i 60 minutter?

    Edit: Er 15 EBC korrekt? Når jeg legger inn denne oppskriften i mitt BeerSmith-oppsett og med utgangspunkt i råvarer fra BryggSelv, får jeg EBC til å bli 45. Stemmer ikke denne malt gristen ganske bra med den du oppga (jeg har redusert MO-mengden bittelitt):
    5,3 kg Maris Otter 5,5 EBC
    0,9 kg Amber malt 125 EBC
    0,5 kg Cara Hell 30 EBC
    0,2 kg Dark crystal 275 EBC
    0,1 kg Chocolate 1000 EBC
    Til sammen gir dette hos meg 44,7 EBC ifølge BeerSmith.
     
    #53 Jørgen O, 31 Okt 2018
    Sist redigert: 31 Okt 2018
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Oppskriften til Finn gir garantert mye er enn 15 EBC.
     
  15. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ja, det er jo ikke særlig mørkt, så jeg mistenker at det er en typo.
     
  16. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Målet mitt er å kopiere det ølet Finn serverte på Klubbmesterskapet, men tilpasse det til mitt oppsett. Hva tror dere om denne tilpasningen, @Finn og @Miguel ? Er spesielt usikker på hvilken EBC jeg skal sikte meg inn på og bidragene fra de mørkere maltsortene.

    5,5 kg Maris Otter 5,5 EBC
    0,7 kg Amber malt 125 EBC
    0,5 kg Cara Hell 30 EBC
    0,2 kg Dark crystal 275 EBC
    0,05 kg Chocolate 1000 EBC
    48 g Target @60
    50 g EKG@WP
    37 EBC, 51 IBU.
    25 liter, 75% mash eff.
    66 grader i 45 min, 72 grader 10 min + utmesk (la meg bevisst en grad lavere i hovedmeskesteg basert på tidligere erfaringer)
    Wyeast 1318 (alternativt WLP002 om 1318 ikke er tilgjengelig)
    Est. OG 1,065, est. FG 1,017. Est ABV 6.4.
     
  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg har ingenting å komme med. Kan ikke huske å ha smakt ølet en gang.. Er den så hoppy at du kjører WP?
     
  18. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har bare kopiert fra oppskriften Finn har utviklet gjennom flere forsøk, så jeg er naturligvis interessert i hans vurderinger av hvor nærme jeg vil komme med det jeg foreslår ovenfor.
     
    #58 Jørgen O, 31 Okt 2018
    Sist redigert: 31 Okt 2018
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Right. Spørs vel kanskje litt på om du fater eller flasker. Men, har som sagt ikke smakt ølet, men det er jo noe å ta hensyn til.
     
  20. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Tja, satser på at grunnoppskriften bør kunne være den samme og at eget utstyr og egne prosedyrer har mer å si enn om jeg tapper på flaske enn fat. Men når det er sagt, har jeg uansett tenkt å tappe denne batchen på flasker.
     

Del denne siden