FWK og andre halvfabrikata i konkurranser?

FWK er vel gjæring, ikke brygging?
Hørte på bryggebutikken (før fwk kom) at de hadde tre omtrent like store kundegrupper - råvarer/egen oppskrift, all grain kit og ekstrakt. Fint for den siste gruppen at de har fått et alternativ med bedre kvalitet og like lite jobb. Men jeg vil heller ikke kalle dette brygging.
 
Jeg synes det er det som er så greit med ølbrygging. Du kan gjøre så lite eller så mye du vil. Noen er fornøyd med ekstraktsett, mens andre tar den helt ut utstyrsmessig. Noen er mer opptatt av kjemien og prosessen. Men heldigvis føler jeg at dette forumet har plass til alle.
 
For meg blir det å bruke fresh wort kit og si man driver med ølbrygging det samme som å komme å si "man er flink til å lage mat" men det man egentlig driver med er posesuppe, toro gryterett og fjordland. Hjelper ikke om man "piffer den opp med litt ekstra krydder" som det å tilsette litt ekstra humle er i denne sammenhengen. Det er fortsatt ikke ølbrygging.

Det er definitivt mat, og det er også noen som synes det er lik så bra som å lage maten fra bunnen av, men man har fortsatt ikke laget det selv.
Å tillate fresh wort kits eller liknende i konkurranser blir derfor rimelig absurd, spør du meg.
 
For meg blir det å bruke fresh wort kit og si man driver med ølbrygging det samme som å komme å si "man er flink til å lage mat" men det man egentlig driver med er posesuppe, toro gryterett og fjordland. Hjelper ikke om man "piffer den opp med litt ekstra krydder" som det å tilsette litt ekstra humle er i denne sammenhengen. Det er fortsatt ikke ølbrygging.

Det er definitivt mat, og det er også noen som synes det er lik så bra som å lage maten fra bunnen av, men man har fortsatt ikke laget det selv.
Hvis man bare husker på å åpne Toro posen i bunnen så er det mat laget fra bunnen av :p
 
Unntatt fra dette er kommersielt fremstilte råvarer og halvfabrikata, som er tillatt brukt bare dersom de er allment tilgjengelige. Unntaket gjelder ikke halvfabrikata som inneholder både malt og humle.
 
Sist redigert:
Hvordan ville du formulert dette som en klar og tydelig regel som arrangørene av konkurranser kan bruke for å diskvalifisere et FWK-øl?
Endre paragraf 1c: "Hjemmebrygg er øl som må være brygget på utstyr og i lokaler som ikke brukes til kommersiell brygging. Unntatt fra dette er kommersielt fremstilte råvarer og halvfabrikata, som er tillatt brukt bare dersom de er allment tilgjengelige. Produksjon av vørter og gjæringsprosessen må skje under hovedoppsyn av de oppgitte deltakerne."

Legge til en ekstra bokstav i paragraf 1: "Produksjon av vørter innebærer at deltakerne selv må lage vørter ved hjelp av mesking og/eller maltekstrakt og koke den med tilsetninger. Hvis vørteren ikke skal kokes, må deltakeren ha laget vørteren selv fra malt ved mesking."

Da inkluderer man stort sett alt av moderne hjemmebrygg, og samtidig også råøl. Hvis man skal lage råøl, går det vel ikke an å lage det av ekstrakt, siden ekstraktet er kokt hos produsenten og da er man uansett over i annen øltype...?
Kom gjerne med eksempler på hvor regelen min ikke funker, men i mitt hode vil dette ekskludere fresh wort kits og egentlig ingenting annet. Partial-mash og ekstraktbrygging med kok vil fortsatt være inkludert, da vørteren er kokt med tilsetninger hos deltakeren og etter min mening fortsatt inneholder en viss grad av kreativitet, da man må sette sammen ekstrakttyper, eventuell spesialmalt og humleskjema for å lage en egen oppskrift.

Diskusjonen rundt hvor man skal sette streken for hva som er hjemmebrygg og ikke er uansett en politisk beslutning hvor alle må få mene hva de vil. Jeg mener det er naturlig å sette streken ved kokeprosessen, men samtidig også inkludere de som produserer vørter selv ved mesking og ikke koker den, som for eksempel de som lager råøl, kornøl, osv.
 
Sist redigert:
Må sei meg einig i den forklaringen. FWK er kommersielt framstillt og vil ikkje kvalifisere seg etter regelverket.
 
Endre paragraf 1c: "Hjemmebrygg er øl som må være brygget på utstyr og i lokaler som ikke brukes til kommersiell brygging. Unntatt fra dette er kommersielt fremstilte råvarer og halvfabrikata, som er tillatt brukt bare dersom de er allment tilgjengelige. Produksjon av vørter og gjæringsprosessen må skje under hovedoppsyn av de oppgitte deltakerne."

Legge til en ekstra bokstav i paragraf 1: "Produksjon av vørter innebærer at deltakerne selv må lage vørter ved hjelp av mesking og/eller maltekstrakt og koke den med tilsetninger. Hvis vørteren ikke skal kokes, må deltakeren ha laget vørteren selv fra malt ved mesking."
Godt forslag. Jeg tror noe slikt kan fungere.
 
Unntatt fra dette er kommersielt fremstilte råvarer og halvfabrikata, som er tillatt brukt bare dersom de er allment tilgjengelige. Unntaket gjelder ikke halvfabrikata som inneholder både malt og humle.
Jeg har tenkt at det blir noe slikt, men... Det blir for mange eksempler som jeg er usikker på det er rett å utelukke. Hva om man tar et ferdig ekstraktsett og kombinerer det med minimesk? Eller å bruke humlet maltekstrakt som basis for et surøl? Eller...

Forslaget til @Hallstein tror jeg derimot løser en del av disse problemene, ved å tydeligere si hva man mener med brygging i stedet for å fokusere på hvilke råvarer man kan bruke.
 
Jeg har tenkt at det blir noe slikt, men... Det blir for mange eksempler som jeg er usikker på det er rett å utelukke. Hva om man tar et ferdig ekstraktsett og kombinerer det med minimesk? Eller å bruke humlet maltekstrakt som basis for et surøl? Eller...

Forslaget til @Hallstein tror jeg derimot løser en del av disse problemene, ved å tydeligere si hva man mener med brygging i stedet for å fokusere på hvilke råvarer man kan bruke.

Det går også an å lage et eget lite kapittel før selve reglene som beskriver intensjonen bak reglene.
Dette gjøres også i lovtekster, sånn at om man får et eller annet snodig eksempel hvor loven må tolkes, kan man henvise til intensjonen bak loven for å fatte riktig beslutning, selv om paragrafen kan være litt ullen med tanke på det gitte eksempelet.

Noe langs retningen av "Intensjonen bak reglene er å tydeliggjøre og stramme inn krav til hva som defineres som hjemmebrygget øl, spesielt når det gjelder produksjonen av vørteren. Det er reglenes intensjon at vørteren, og derfor grunnlaget i ølet skal være et produkt deltakerene i all hovedsak står bak. Vi ønsker å legge til rette for at deltakerne får vist hva de kan gjennom valg av ingredienser og prosess, men også slå ned på bruk av produkter som har fått liten påvirkning fra deltakerene, som for eksempel fresh wort kits."
 
Sist redigert:
Det går også an å lage et eget lite kapittel før selve reglene som beskriver intensjonen bak reglene.
Dette gjøres også i lovtekster, sånn at om man får et eller annet snodig eksempel hvor loven må tolkes, kan man henvise til intensjonen bak loven for å fatte riktig beslutning, selv om paragrafen kan være litt ullen med tanke på det gitte eksempelet.

Noe langs retningen av "Intensjonen bak reglene er å tydeliggjøre og stramme inn krav til hva som defineres som hjemmebrygget øl, spesielt når det gjelder produksjonen av vørteren. Det er reglenes intensjon at vørteren, og derfor grunnlaget i ølet skal være et produkt deltakerene i all hovedsak står bak. Vi ønsker å legge til rette for at deltakerne får vist hva de kan gjennom valg av ingredienser og prosess, men også slå ned på bruk av produkter som har fått liten påvirkning fra deltakerene, som for eksempel fresh wort kits."
Appendix B, attachment B8: “Interpretation of contract conditions”, slik Equinor pleier å bruke :)
 
Nå er ikke jeg så god på dette med lover og regler, og jeg bruker FWK inni mellom uten skam. Men jeg kunne aldri tenke meg å stille i konkurranse med det. I mitt hode så vil jeg stille i konkurranse med et brygg hvor jeg har mesket, kokt (har ikke forsøkt råøl), gjæret og fått over på dertil egnet beholder selv. Så kan man også selvsagt diskutere om jeg har egen oppskrift, eller forsøkt kopiere andres :D
Men nå er det selvsagt min mening:cool:
 
Nå er ikke jeg så god på dette med lover og regler, og jeg bruker FWK inni mellom uten skam. Men jeg kunne aldri tenke meg å stille i konkurranse med det. I mitt hode så vil jeg stille i konkurranse med et brygg hvor jeg har mesket, kokt (har ikke forsøkt råøl), gjæret og fått over på dertil egnet beholder selv. Så kan man også selvsagt diskutere om jeg har egen oppskrift, eller forsøkt kopiere andres :D
Men nå er det selvsagt min mening:cool:
Min magefølelse er at man bør kunne si «dette ølet er mitt» når man deltar i en konkurranse med et øl. Så varierer det sikkert litt hva folk legger i det.

Jeg synes forslaget om at man skal ha mesket selv er et godt utgangspunkt. Det er nok det de fleste forventer at en konkurransebrygger gjør, i hvert fall i en konkurranse som NM. I mindre konkurranser er kanskje vurderinga annerledes, men det finnes grensetilfeller som det kanskje eller kanskje ikke er greit å forby:

Jeg har deltatt med noen øl i grenseland etter noen diskusjoner med andre bryggere. En av dem var et rent ekstraktøl, etter en diskusjon om hvor godt øl man kunne lage med råvarer fra Europris. Det var et forsøk på å bruke et skotsk ale-sett som basis for en belgisk dobbel, eller noe slikt. Resultatet ble forøvrig dårlig, bare så det er nevnt. Er det innenfor? Jeg vet ikke, men synes kanskje det. Jeg tok et humlet maltekstrakt og tilpasset alt rundt for å få det beste jeg klarte ut av det.

Hva med en surølbrygger som kjøpet FWK fordi hen synes det interessante er i gjæringsprosessen og ikke vørterproduksjonen. Det er ikke ulikt det mange av det beste gueuzeriene gjør. Innenfor? Jeg synes definitivt det.

Smiske seg inn hos alle de beste hjemmebryggerne av surøl og sende inn en blend der man ikke har laget noe av ølet selv? Moralsk innenfor, synes jeg, men i grenseland juridisk.

Kjøpe IPA FWK, gjære med den anbefalte gjæren og sende inn til konkurranse? Jeg synes det blir rart, men er villig til å høre på de som mener at den viktigste prosessen er gjæringa.

Kjøpe et maltsett med ukjent oppskrift og sende inn resultatet? Jeg ville ikke gjort det, men det er innenfor reglene.
 
Som bakgrunnsinformasjon, så kan jo jeg opplyse om at jeg som medlem av NM kommiteen tok dette opp, da jeg reviderte konkurransereglene tidligere i høst.

§3 sa: "Deltakende brygg må være hjemmebrygg"

Dette mente jeg var en altfor vag formulering, mht. FWK og "Bucket Nights". Min første intensjon var at konkurransereglene må være tydelige på dette punkt.

Så kommer min personlige mening og forslag til formulering: Deltakende brygg må være hjemmebrygg, dvs. at utenom vann, så skal over 50% av ingrediensene være tørrstoffer.

Domkom mente at FWK bør tillates. Begrunnelsen var bl.a. at de ønsker høyere deltagelse og at de fleste feil oppstår under gjæringen.
 
Kjøpe et maltsett med ukjent oppskrift og sende inn resultatet? Jeg ville ikke gjort det, men det er innenfor reglene.
Her vel ikke reglene soleklare, men jeg tolker dem dit hen at en må kunne frembringe oppskriften:

§12 Deltakere gir ved innlevering av påmeldingsskjemaet Norbrygg rett til fritt å publisere følgende opplysninger:
  1. opplysningene som fremkommer på påmeldingsskjemaet,
  2. resultatene av konkurransen, især med deltakernes navn, bosted og oppnådd plassering/poengsum,
  3. dommerprotokollene,
  4. oppskriften.
 
Med divergerende oppfatninger i de viktigste komitéene, er kanskje dette en passende sak for Landsmøtet?
 
Min magefølelse er at man bør kunne si «dette ølet er mitt» når man deltar i en konkurranse med et øl. Så varierer det sikkert litt hva folk legger i det.

Jeg synes forslaget om at man skal ha mesket selv er et godt utgangspunkt. Det er nok det de fleste forventer at en konkurransebrygger gjør, i hvert fall i en konkurranse som NM. I mindre konkurranser er kanskje vurderinga annerledes, men det finnes grensetilfeller som det kanskje eller kanskje ikke er greit å forby:

Jeg har deltatt med noen øl i grenseland etter noen diskusjoner med andre bryggere. En av dem var et rent ekstraktøl, etter en diskusjon om hvor godt øl man kunne lage med råvarer fra Europris. Det var et forsøk på å bruke et skotsk ale-sett som basis for en belgisk dobbel, eller noe slikt. Resultatet ble forøvrig dårlig, bare så det er nevnt. Er det innenfor? Jeg vet ikke, men synes kanskje det. Jeg tok et humlet maltekstrakt og tilpasset alt rundt for å få det beste jeg klarte ut av det.

Hva med en surølbrygger som kjøpet FWK fordi hen synes det interessante er i gjæringsprosessen og ikke vørterproduksjonen. Det er ikke ulikt det mange av det beste gueuzeriene gjør. Innenfor? Jeg synes definitivt det.

Smiske seg inn hos alle de beste hjemmebryggerne av surøl og sende inn en blend der man ikke har laget noe av ølet selv? Moralsk innenfor, synes jeg, men i grenseland juridisk.

Kjøpe IPA FWK, gjære med den anbefalte gjæren og sende inn til konkurranse? Jeg synes det blir rart, men er villig til å høre på de som mener at den viktigste prosessen er gjæringa.

Kjøpe et maltsett med ukjent oppskrift og sende inn resultatet? Jeg ville ikke gjort det, men det er innenfor reglene.
Jeg har sympati for kriteriet "dette ølet er mitt". Men problemet er at det er subjektivt - og du lager sabla gode eksempler som viser at man kan tilpasse den formuleringa der til nær sagt hva som helst.

Jeg har prøvd å finne innvendinger mot forslaget til @Hallstein - og klarer ikke å finne noen. Hvilket sjølsagt ikke betyr at det ikke kan dukke opp noen. Men jeg synes det virker veldig greit.
 
Tilbake
Topp