Hei
Har noen spørsmål angående gjær starter..holder på og eksprimentere litt med gjær for og lære litt om det..
spørsmål 1
såg ein dokumentar fra eit bryggeri der dei lagde gjær til mange tusen liter øl ved hjelp av eit ørlite glass av gjær..hvordan er fremgangsmåten og hvor lang tid bruker ein for og kunne dyrke nok gjær fra ein liten klump til nok gjær for fks 25 til 30 liter vørter??har laget meg ein magnet rører og røre pinne..
Spørsmål 2
Visst eg skal lage meg ein starter av tidligere gjær til eit nytt brygg(vasket gjær fra tildligere gjæring) hvor lenge skal gjæren og vørteren stå og snurre..og hvor mye gjær bør eg starte med for og få nok til 25 liter( da har eg kokt opp spraymalt og helt gjær oppi der) men eg finner ingenting om hvor lenge dette skal stå før eg skal ha det i ein eventuell vørter!!
Spørsmål 3
Er det noen som veit hvordan man kan lage ein gjær kultur av vill gjær??og hvordan man får tak i dette??renhet av denne gjæren? Og det siste spørsmålet mitt er.. er det mulig og blande forskjellige typer gjær og lage ein starter av det og ev få ein "ny smak" på gjæret ev hva skjer med to typer gjær når dei blir blandet sammen??
Håper noen kan gje meg noen svar om dette.. Har veldig lysst og lære litt om dette emnet siden det er ein viktig del i brygging og smaken sin skyld
Mvh
Bjørn Kenneth
Har noen spørsmål angående gjær starter..holder på og eksprimentere litt med gjær for og lære litt om det..
spørsmål 1
såg ein dokumentar fra eit bryggeri der dei lagde gjær til mange tusen liter øl ved hjelp av eit ørlite glass av gjær..hvordan er fremgangsmåten og hvor lang tid bruker ein for og kunne dyrke nok gjær fra ein liten klump til nok gjær for fks 25 til 30 liter vørter??har laget meg ein magnet rører og røre pinne..
Spørsmål 2
Visst eg skal lage meg ein starter av tidligere gjær til eit nytt brygg(vasket gjær fra tildligere gjæring) hvor lenge skal gjæren og vørteren stå og snurre..og hvor mye gjær bør eg starte med for og få nok til 25 liter( da har eg kokt opp spraymalt og helt gjær oppi der) men eg finner ingenting om hvor lenge dette skal stå før eg skal ha det i ein eventuell vørter!!
Spørsmål 3
Er det noen som veit hvordan man kan lage ein gjær kultur av vill gjær??og hvordan man får tak i dette??renhet av denne gjæren? Og det siste spørsmålet mitt er.. er det mulig og blande forskjellige typer gjær og lage ein starter av det og ev få ein "ny smak" på gjæret ev hva skjer med to typer gjær når dei blir blandet sammen??
Håper noen kan gje meg noen svar om dette.. Har veldig lysst og lære litt om dette emnet siden det er ein viktig del i brygging og smaken sin skyld
Mvh
Bjørn Kenneth