Ja, det er visst en sesong gjær. Veldig lite info på weben om denne gjæren. WLP835 skal jeg sjekke hva som finnes av info.Den er relativt ny, den der, og jeg har ikke vært borti den. Blei nysgjerrig, og sjekka litt rundt. Den skal visst være den samme som wlp835, som jeg heller ikke har noen erfaring med. God omtale får den her: https://www.homebrewtalk.com/thread...rman-beers-at-home.680851/page-3#post-8905791 Virker som noe som klart bør prøves. Skal gi et reint øl med lite svovel og estere.
Jeg fikk absolutt lyst til å teste denne, jeg også. Det skal brygges mye pils i de neste par månedene, så det burde være mulig. Akkurat nå kjører jeg en suite med w-34/70, og så har jeg en pose Imperial L17 Harvester i kjøleskapet. Men å alternere L17 og L26 burde jo gå fint.Ja, det er visst en sesong gjær. Veldig lite info på weben om denne gjæren. WLP835 skal jeg sjekke hva som finnes av info.
Jeg lager en stor starter så jeg kan spare litt til flere batcher om denne gjæren viser seg å gi godt resultat. Spent på denne gjæren, må bare finne en tid for bryggingen.
Det kan se ut til at den opprinnelig er fra Andechs i Bayern basert på imperial yeast sin Instagram konto. Andechs har veldig gode helles minnes jeg, så jeg må vel teste å brygge helles etter pils med denne gjæren.Jeg fikk absolutt lyst til å teste denne, jeg også. Det skal brygges mye pils i de neste par månedene, så det burde være mulig. Akkurat nå kjører jeg en suite med w-34/70, og så har jeg en pose Imperial L17 Harvester i kjøleskapet. Men å alternere L17 og L26 burde jo gå fint.
Må bare få gjort meg et ærend til Strømmen.
Det stemmer. wlp835 er fra Andechs, også. Skulle gjerne ha smakt noe derfra, ja.Det kan se ut til at den opprinnelig er fra Andechs i Bayern basert på imperial yeast sin Instagram konto. Andechs har veldig gode helles minnes jeg, så jeg må vel teste å brygge helles etter pils med denne gjæren.
Liten digresjon, har du erfaring med om produsenten holder det de lover - holder det med én pose til 20 L?…og så har jeg en pose Imperial L17 Harvester i kjøleskapet.
Ja. Imperial er suveren der.Liten digresjon, har du erfaring med om produsenten holder det de lover - holder det med én pose til 20 L?
Ja. Imperial er suveren der.
Den posen med L26 som jeg kjøpte 15. Jan på Strømmen har mfg. Date 07.jan 22. Så kort tid etter pakking bør jo gi gode forutsetninger for at de fleste av gjærcellene er klare til innsats….Liten digresjon, har du erfaring med om produsenten holder det de lover - holder det med én pose til 20 L?
Gjæra fra imperial er nesten garantert klar for å gå på jobb. Det er like enkelt som tørrgjær. Jeg skjønner ikke hvorfor whitelabs ikke klarer det samme.
Evt kjøpe to pakker, som med tørrgjær.Man bør vel i hvert fall lage starter i sterkere øl,
Evt kjøpe to pakker, som med tørrgjær.
Det er klart at på et eller annet punkt blir det lønnsomt å lage startere, og hvis man ikke syns det er styrete er det jo bare å kjøre på. For min del har jeg nok blitt litt lat etterhvert som år og antall barn har hopa seg opp, så jeg leiter etter hjørner å kutte. Nå pitcher jeg én pakke til jeg syns det blir for ille. Da pitcher jeg to.
Men med en sånn celletelling mister man egentlig fokus på det jeg syns er det viktigste her, nemlig tilstanden og arbeidsevnen til gjæra. Jeg har aldri blitt fornøyd med å pitche whitelabs rett fra pakka. Lang lagtid, dårlig utgjæring, i det hele tatt. De syns jeg må ha en starter for å være klar for å gå på jobb. Imperial sine gjær funker fint rett fra pakka. Det er jo heller ikke noe problem hvis du likevel skal lage en starter, men for meg betyr det litt.
Som @erikraude sier, så er fokus på kvaliteten på gjæra det viktigste. De 200 milliardene celler i Imperialpakkene rekker veldig langt, lenger enn celletallet skulle tilsi om du ser på de anbefalingene som ligger ute. De anbefalingene er nok ikke basert på at gjæren har toppkvalitet, men er en arv fra gamle kalkulasjoner av behovet for slurry som gjenbrukes i bryggerier. I alle fall trur jeg ikke de er justert.To pakker imperial koster en del mer enn to pakker tørrgjær da Tanken streifet meg da jeg la tallene inn i kalkulatoren, men 300 spenn i gjær, pluss frakt, blir litt i overkant - så lat er jeg ikke Men jeg ser poenget ditt. Jeg er og der i livet (små barn og greier) at jeg ønsker å kutte litt hjørner der det er mulig. Det å slippe å lage starter er jo et fint bidrag i så måte. Det tar litt tid, og er fryktelig kjedelig - så jeg gjør litt forsøk i år med tørrgjør for å se om jeg blir fornøyd med det.
Jeg har aldri hatt noe problem med White labs sin gjær, verken i forhold til lagtid eller utgjæring, men jeg har heller aldri pitchet den direkte fra pakken. Det virker som om at det er en ganske vid oppfatning om at Imperial sin funker bra slik, så hadde vært spennende å testet for å sjekke ut "hypen" selv. Men det får bli i et øl på 40-tallet, for vet ikke om jeg tør pitche halvparten av det antall celler kalkulatoren sier man skal, selv om gjæren er aldri så god - og jeg er for gjerrig til å betale 450 spenn inkl. frakt for to pakker med gjær!
Som @erikraude sier, så er fokus på kvaliteten på gjæra det viktigste. De 200 milliardene celler i Imperialpakkene rekker veldig langt, lenger enn celletallet skulle tilsi om du ser på de anbefalingene som ligger ute. De anbefalingene er nok ikke basert på at gjæren har toppkvalitet, men er en arv fra gamle kalkulasjoner av behovet for slurry som gjenbrukes i bryggerier. I alle fall trur jeg ikke de er justert.
Et unntak gjelder nok for undergjæra øl som gjæres nede på 10 grader eller lavere. Der trur jeg det er en god ide å ta godt i med gjærdoseringa.
Det begynner å bli litt over der jeg føler meg komfortabel for de fleste ølstiler. Opp mot 1060 gjør jeg med god samvittighet.Så du mener det er helt uproblematisk å pitche én pakke Imperial i et øl med OG på 1,065-70 som krever (i følge kalkulatorene) det dobbelte antall celler? Er dette en praksis du selv lever etter? Jeg trodde du fortsatt syslet på med startere, jeg
Det begynner å bli litt over der jeg føler meg komfortabel for de fleste ølstiler. Opp mot 1060 gjør jeg med god samvittighet.
Men ”regelen” om 1,5 mill per ml/plato for lagerøl gjelder vel også for Imperial? Legger man inn det, kommer man inn klokkerent på 2 pakker til 6 gallon 1.048. Mulig jeg misforsto Erikraude og Finn – dere kjører ikke én pakke på lagerøl?Jepp, da ville nok jeg og vurdert en starter.
Jeg ser Imperial har en egen gjærkalkulator. Legger jeg inn 6 US gallons (22,7 liter - jeg brygger 23 liters batcher vanligvis) så sier de selv at man trenger 1,8 pakker. Legger man inn en OG på 1,055 f.eks. så klarer man seg med 1,2 pakker gitt en pich på 0,75 mill/ml/plato. Så det høres jo ut som praksisen din er grei. Og det er jo kult om man kan brygge såpass mye øl med bruk av kun én pakke uten starter.
Vis vedlegget 55282
Jeg trur det hadde gått helt fint, men jeg hadde nok satt en starter. Og du har rett; det gjør jeg som regel, uansett, ikke minst fordi jeg tar av en del for å sette ny starter (osv osv). Men jeg har brukt Imperialgjær rett i brygg, og det har funka helt flott. (Jeg vurderer på samme måten som @erikraude .)Så du mener det er helt uproblematisk å pitche én pakke Imperial i et øl med OG på 1,065-70 som krever (i følge kalkulatorene) det dobbelte antall celler? Er dette en praksis du selv lever etter? Jeg trodde du fortsatt syslet på med startere, jeg
For å sitere meg sjøl : "Et unntak gjelder nok for undergjæra øl som gjæres nede på 10 grader eller lavere. Der trur jeg det er en god ide å ta godt i med gjærdoseringa." Går vi opp i 12-15 grader, som er "komfortsonen" til wlp830/w-34/70, trur jeg ei pakke vil fungere fint.Men ”regelen” om 1,5 mill per ml/plato for lagerøl gjelder vel også for Imperial? Legger man inn det, kommer man inn klokkerent på 2 pakker til 6 gallon 1.048. Mulig jeg misforsto Erikraude og Finn – dere kjører ikke én pakke på lagerøl?
Da er vi enige Gjærmenden som anbefales av produsentene henger helt soleklart sammen med stoffskiftet til gjær på ulike temperaturer. Fermentis W34/70 anbefaling: 80-120 g/hl (12-18 grader). Fermentis US-05: 50-80 g/hl (18-24 grader). Komfortsonen til WLP830 er dog 10-13 grader. Da er nok 1,5 mill per ml/plato det riktige å legge seg på for svake til medium sterke lagerøl. Fermentis sier også at behovet for W34/70 på 9 grader er 200-300 g/hl – altså 2,5 ganger så mye som ved anbefalt temperatur.Jeg trur det hadde gått helt fint, men jeg hadde nok satt en starter. Og du har rett; det gjør jeg som regel, uansett, ikke minst fordi jeg tar av en del for å sette ny starter (osv osv). Men jeg har brukt Imperialgjær rett i brygg, og det har funka helt flott. (Jeg vurderer på samme måten som @erikraude .)
For å sitere meg sjøl : "Et unntak gjelder nok for undergjæra øl som gjæres nede på 10 grader eller lavere. Der trur jeg det er en god ide å ta godt i med gjærdoseringa." Går vi opp i 12-15 grader, som er "komfortsonen" til wlp830/w-34/70, trur jeg ei pakke vil fungere fint.
Mulig jeg har misforstått, men jeg har trudd at vi i og for seg ikke har behov for mer gjær med lagergjær enn med alegjær, men at behovet for mer gjær skyldes at vi gjærer på lavere temperatur.
Siden jeg har den fine kjelletemperaturen jeg har - 9-10 grader om vinteren - gjærer jeg helst pilsen min der. Og da ville jeg ikke nøyd meg med 2 pakker, heller. Så jeg setter en dugelig starter (eller to ).