Gjær til ipa/dobbel IPA - us-05 eller Nottingham?

Som tittelen indikerer har jeg kun disse to tørrgjærene for hånda. Jeg er relativt fersk i gamet og lurer på hvilken gjær som passer seg best til en IPA /dobbel IPA? OG fra 60-75(ikke bestemt enda)

(Har Gjæringsskap med god varmeregulering)
 
Gå for US-05, chico gjærstammen er knall til IPA. Gjæret veldig rent og lar humlen komme godt frem.
 
Kommer an på hvor clean du vil ha den og hvor mye humla skal dominere. Jeg liker at Dobbel IPA er all about the hops og hadde da begynte på 16-17 grader og steppet opp 2 grader etter stormgjæring
 
Odland skrev:
Kommer an på hvor clean du vil ha den og hvor mye humla skal dominere. Jeg liker at Dobbel IPA er all about the hops og hadde da begynte på 16-17 grader og steppet opp 2 grader etter stormgjæring

Takk for gode og raske svar. Hvis man eks velger å legge us-05 på 20 grader under hele gjæringsprosessen, hvilke smaker får man da?

Odland: slik jeg forstår deg så sørger jeg for tempen i skapet holder ca 14 - det gjør at stormgjæringen og tempen inne i karet holder drøye 16,og da etter 3-4 dager at jeg justerer tempen til eks 18-19 på resten av tiden.

(i Gjæringsskapet har jeg isolert inntil temperatur proben til stc1000 til karet, lest at man skal plusse på en grad for å få korrekt temp på vørteren/ølet i karet)
 
uThaug skrev:
Odland skrev:
Kommer an på hvor clean du vil ha den og hvor mye humla skal dominere. Jeg liker at Dobbel IPA er all about the hops og hadde da begynte på 16-17 grader og steppet opp 2 grader etter stormgjæring

Takk for gode og raske svar. Hvis man eks velger å legge us-05 på 20 grader under hele gjæringsprosessen, hvilke smaker får man da?

Odland: slik jeg forstår deg så sørger jeg for tempen i skapet holder ca 14 - det gjør at stormgjæringen og tempen inne i karet holder drøye 16,og da etter 3-4 dager at jeg justerer tempen til eks 18-19 på resten av tiden.

(i Gjæringsskapet har jeg isolert inntil temperatur proben til stc1000 til karet, lest at man skal plusse på en grad for å få korrekt temp på vørteren/ølet i karet)

Om du isolerer temperatursensoren godt intill karet så er det bare å sette stc-1000 på den temperaturen du skal ha.
 
kintii skrev:
uThaug skrev:
Odland skrev:
Kommer an på hvor clean du vil ha den og hvor mye humla skal dominere. Jeg liker at Dobbel IPA er all about the hops og hadde da begynte på 16-17 grader og steppet opp 2 grader etter stormgjæring

Takk for gode og raske svar. Hvis man eks velger å legge us-05 på 20 grader under hele gjæringsprosessen, hvilke smaker får man da?

Odland: slik jeg forstår deg så sørger jeg for tempen i skapet holder ca 14 - det gjør at stormgjæringen og tempen inne i karet holder drøye 16,og da etter 3-4 dager at jeg justerer tempen til eks 18-19 på resten av tiden.

(i Gjæringsskapet har jeg isolert inntil temperatur proben til stc1000 til karet, lest at man skal plusse på en grad for å få korrekt temp på vørteren/ølet i karet)

Om du isolerer temperatursensoren godt intill karet så er det bare å sette stc-1000 på den temperaturen du skal ha.

Ok, jeg har korrigert med en grad, eks cream alen som står nå skulle ha 21 grader, tasta inn 20 på stc.

Men er det noen som har kjennskap til smak på ferdig produkt ved å la us-05 gå høyere, eks 20-21
 
Det er i gen grunn til at du skal korrigere. Vil du ha 21 °C, stiller du inn på 21 °C. US-05 blir clean, uansnsett. 20-21 går helt fint.
 
Gahr skrev:
Det er i gen grunn til at du skal korrigere. Vil du ha 21 °C, stiller du inn på 21 °C. US-05 blir clean, uansnsett. 20-21 går helt fint.

Ny lærdom. Takk. Synes bare å huske at noen ivrige medlemmer av norbrygg hadde målt reell temp i vørteren og med temperaturmåler på karet, og at differansen her ble 1 grad:)

Da blir det å lage sin første egenkomponerte oppskrift på mandag. Kanskje med mosaic eller green bullet...
 
Tilbake
Topp