1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjærstarter uten magnetrører

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av jørgen haugen kjosaas, 21 Jul 2015.

  1. jørgen haugen kjosaas

    jørgen haugen kjosaas
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei! Prøvd å lese meg opp på å lage starter til fersk gjær, men har ikkje magnetrører, har lest at man skal riste starteren en gang i timen (ca) i eit døgn og så i kjøleskap i 12-24 timer.

    Lurte på om det går fint å riste ein gang i timen, mindre enn 24 timer og la den stå i kjøleskapet over natta?
     
  2. Håvard Skjevling

    Håvard Skjevling
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Da ville jeg heller ristet ofte og droppet kjøleskapet, det funker like bra - bare at du ikke har mulighet til å dekantere av starter-vørteren.
     
  3. josteink

    josteink
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Eg har ikkje magnetrørar og det fungerar utmerka å lage starter utan for min del, har aldri hatt problem med dårleg utgjæring eller liknande som er typisk for lågt gjærtal. Eg ristar godt før og etter at gjæren er oppi, og så ristar eg kanskej ein gong til i løpet av eit døger, noko meir enn det har eg ikkej gjort men det verkar som om det fungerar veldig bra.
    Men dropp kjøleskapet, du vil ha full fart og fest i kolben og då kan du ikkje ha låg temp.
     
  4. Håvard Skjevling

    Håvard Skjevling
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Om du vil ha en ekstremt low-tech metode fungerer denne ganske fint:
    Desinfiser en 1,5L cola-flaske (forhåpentligvis trenger du en starter rundt 1L?)
    Lag og kjøl ned 1L vørter med 100g DME, hell over i flaska og pitch.
    Sett korken bare så vidt på flaska (veldig løst)
    Så ofte du husker: klem ut lufta, steng igjen og rist godt, klem ut lufta igjen og la stå til neste gang.
    Har brukt den metoden en mengde ganger med godt resultat.
    Bare husk at det fort bruser over etter noen timer, kjenn etter trykket på flasken og vær forsiktig.
     
  5. jørgen haugen kjosaas

    jørgen haugen kjosaas
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for svar, satt I gang idag og merka at da blir meir skum etter tida har gått. Er nok erlenmeyerkolbe eg har brukt, får vente på resultatet i morgen / fredag :)
     
  6. Rolv Bruun

    Rolv Bruun
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sørreisa
    Når gjæringa er ferdig, har jeg latt Erlenmeyerkolben stå kjølig på skrå over natta. Da er det lett å dekantere startervørteren. Det kommer selvsagt litt an på typen gjær, noen gærtyper trenger litt lenger tid på å bunnfalle.
     
  7. Håvard Skjevling

    Håvard Skjevling
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Å sette den skrått var et bra tips. Får se om jeg husker magneten imorra :(
     
  8. Rolv Bruun

    Rolv Bruun
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sørreisa
    Ja huff. Jeg har hatt noen pinlige opplevelser med magneten. Men om trådstarter rister, trenger han jo ikke magnet.
     
  9. Håvard Skjevling

    Håvard Skjevling
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Talte mest på mine egne vegne ;)
    Men neida, det gjør han ikke.
     
  10. FrankD

    FrankD
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg hadde behov for en stor starter fra gammel slurry. Hadde ikke plass til alt i ei kolbe, så jeg hadde resten i et høyt 2L glass fra Ikea. Ristet ved enhver anledning. Den på magnetrøreren ser ut til å bli ferdig nesten et døgn før den som ristes. Så konklusjonen min er at begge deler virker. Det går bare mye fortere med røreverk.
    Kalkulatorene viser at det gir flere gjærceller med røreverk. Venter på mikroskop, så foreløpig kan jeg ikke verifisere den påstanden.
     
  11. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg er helt ny på dette. Må man røre? Jeg tenker: Siden man kan sette ny øl på forrige gjærkake, kan man ikke da bare la starteren gjære ut som en vanlig øl noen få dager, tilsvarende stormgjæring, evt sette kaldt og dekantere bort og så pitche gjærkaka?
     
  12. Glenn

    Glenn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Mjøndalen
    Det kan man også gjøre, men oksygen i starten bygger flere Og sterkere celler. Røring/risting frigjør CO2 som ellers bremser cellevekst. Det funker å bare hive et rør eller en pose rett i dunken også, men det handler om best praksis og hvilket krav man har til resultat.
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Har du litt lite gjær, kan det være en løsning å dele vørteren i to. Tilsett gjæren i den ene delen på vanlig måte, la gjæringen komme godt i gang, og tilsett så den andre delen. Det innebærer en litt økt infeksjonsfare, men jeg hadde glatt tatt sjansen om alternativet var å underpitsje.
     
    Sarge liker dette.
  14. Anders_1979

    Anders_1979
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Aust-Torpa
    Fortsetter denne tråden litt. Har satt en starter for første gang uten magnetrører og den har stått rolig nå i 1 døgn, hva burde jeg gjøre herfra? Er på jobb så kan ikke riste hver time, er det noe poeng i å riste den nå?
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ja - jeg ser ikke noen grunn til at det ikke skulle være det.
     
  16. Anders_1979

    Anders_1979
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Aust-Torpa
    Så skal bare fortsette å riste på den i 3 døgn og så sette den kaldt?
     
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nja - jeg har ingen erfaring med startere uten magnetrører. Men jeg regner med at det gjelder for disse også at de bør stå i ro den siste halvdelen av den tida det tar for dem å gjøre seg ferdig. Så jeg ville avslutte ristinga etter i dag.
     
  18. Anders_1979

    Anders_1979
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Aust-Torpa
    Ok takk for svar :)
     
  19. bjornwaa

    bjornwaa
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Gammel tråd, men prøver likevel. Satte 2 liters starter med 2 pk WLP028 til bruk i et juleøl. Ikke magnetrører men ristet jevnlig. Aktivitet i kolben, dog ikke heftig. Stilnet etter et og et halvt døgn og satt kaldt. Lurer på å lage et steg til. Kan jeg bare helle ny vørter opp i kolben etter dekantering ? Også usikker på om et steg til er nødvendig....
    Forventet OG på brygget er 1.075
     
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Hvis du brygger en vanlig batch på 25 liter trenger du ganske sikkert ikke mer, uansett hvor sterkt ølet er. Men forøvrig kan du bruke denne kalkulatoren: Yeast Pitch Rate and Starter Calculator - Brewer's Friend
     

Del denne siden