Gjærstarter

takk for svar, visste det var noe vesentlig jeg hadde glemt å nevne. er snakk om 25 liter på 15 grader, under litt trykk tenkte jeg...
mener du jeg kan pitche gjæra i kolben, deretter bruke vørterøl oppi «tomme» kolben og at det vil bli ny gjær som jeg da kan ta vare på?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
takk for svar, visste det var noe vesentlig jeg hadde glemt å nevne. er snakk om 25 liter på 15 grader, under litt trykk tenkte jeg...
mener du jeg kan pitche gjæra i kolben, deretter bruke vørterøl oppi «tomme» kolben og at det vil bli ny gjær som jeg da kan ta vare på?
Til 25 liter på 15 grader vil det holde med 2,5 liter starter, og ja etter du har pitcha gjæra så tilsetter du 1 eller 2 bokser vørterøl, alt ettersom hvor mye gjær du vil ha, i den "tomme" kolben og lar den stå noen dager i romtemperatur for så å sette i kjøleskap til bunnfelling.

Så kan du dekantere etter noen dager i kjøleskap og putte den gjæra i en egnet beholder til å sette en ny starter når det skulle være nødvendig :)
 

Ekornskurken

Norbrygg-medlem
Til 25 liter på 15 grader vil det holde med 2,5 liter starter, og ja etter du har pitcha gjæra så tilsetter du 1 eller 2 bokser vørterøl, alt ettersom hvor mye gjær du vil ha, i den "tomme" kolben og lar den stå noen dager i romtemperatur for så å sette i kjøleskap til bunnfelling.

Så kan du dekantere etter noen dager i kjøleskap og putte den gjæra i en egnet beholder til å sette en ny starter når det skulle være nødvendig :)
Um, dette er den merkeligste metoden jeg har hørt, og jeg føler den kan gi litt rom for kontaminering, men så er jeg overforsiktig, så den funker helt sikkert.

Det jeg gjør er at om jeg trenger 2,5 liter til brygget, så setter jeg en 3 liters starter. Så når den er ferdig på snurreren så tar jeg av 0.5 liter, som går på egen flaske, lar den gjære ut så setter jeg den kaldt med korken helt på (om ferdig utgjæret), og benyttes til en ny starter en eller annen gang. De 2,5 literene som er igjen gjærer jeg ut, setter kaldt for å få bunnfelling dekanterer og pitcher i brygget. Det er en ganske enkel metode synes jeg.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Um, dette er den merkeligste metoden jeg har hørt, og jeg føler den kan gi litt rom for kontaminering, men så er jeg overforsiktig, så den funker helt sikkert.

Det jeg gjør er at om jeg trenger 2,5 liter til brygget, så setter jeg en 3 liters starter. Så når den er ferdig på snurreren så tar jeg av 0.5 liter, som går på egen flaske, lar den gjære ut så setter jeg den kaldt med korken helt på (om ferdig utgjæret), og benyttes til en ny starter en eller annen gang. De 2,5 literene som er igjen gjærer jeg ut, setter kaldt for å få bunnfelling dekanterer og pitcher i brygget. Det er en ganske enkel metode synes jeg.
Ja det er godt mulig det øker sjansen for kontaminering, men i dette tilfelle var starteren allerede satt og alternativet var å kjøpe en ny pakke gjær.

Jeg tror dessuten at å gjøre det på den måten jeg beskriver opp mot å høste gjær fra endt brygg som skal skylles i 4 steg gir en mindre fare for kontaminasjon enn høstet gjær, men skylling av gjær fra endt brygg gjør jo folk hele tiden, tilsynelatende uten problem.

Jeg bruker denne metoden stort sett bare når jeg rehydrerer tørrgjær som jeg vil spare på og da er det jo ikke lange tiden fra rehydrering til vørterøl kommer i kolben, men antar at det fungerer greit også på en starter.

Jeg mener @Holmentoppen gjør noe lignende så han kan kanskje skinne noe lys på hvilke risikoer som er og sin metode.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Ja det er godt mulig det øker sjansen for kontaminering, men i dette tilfelle var starteren allerede satt og alternativet var å kjøpe en ny pakke gjær.

Jeg tror dessuten at å gjøre det på den måten jeg beskriver opp mot å høste gjær fra endt brygg som skal skylles i 4 steg gir en mindre fare for kontaminasjon enn høstet gjær, men skylling av gjær fra endt brygg gjør jo folk hele tiden, tilsynelatende uten problem.

Jeg bruker denne metoden stort sett bare når jeg rehydrerer tørrgjær som jeg vil spare på og da er det jo ikke lange tiden fra rehydrering til vørterøl kommer i kolben, men antar at det fungerer greit også på en starter.

Jeg mener @Holmentoppen gjør noe lignende så han kan kanskje skinne noe lys på hvilke risikoer som er og sin metode.
Jeg har etterhvert kommet fram til en rutine som fungerer godt her på bruket. Den er veldig enkel:

For å minimere trub i gjæringkaret pleier jeg å tappe de første literne som kommer gjennom motstrømskjøleren på PET brusflasker. Det blir gjerne 2 flasker/3 liter. (Bruker whirlfloc, så truben bunnfeller godt.) Denne vørteren brukes til OG-måling og diverse andre ting. Er det mye, tømmer jeg kanskje en liter eller to i gjæringskaret. Eller setter i fryseren til bruk i startere eller som speise.

Har jeg brukt starter/ferskgjær heller jeg én til halvannen desiliter vørter i erlenmeyerkolben og skyller godt ut av den. Tømmer så over i et syltetøylass eller en labflaske, og lar blandingen stå 36-ish timer på kjøkkenbenken med løst lokk. Da blir det et fint lag med ren gjær i bunnen – og dette danner grunnlag for neste starter. Man kan selvsagt like gjerne bruke vørterøl, men siden det er nykokt vørter tilgjengelig bruker jeg helst det. Vørteren har dessuten gjærnæring, så jeg slipper å tenke på det ved neste korsvei. Desinfiserer selvsagt PET og labflasker, men det er alt.
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Um, dette er den merkeligste metoden jeg har hørt, og jeg føler den kan gi litt rom for kontaminering, men så er jeg overforsiktig, så den funker helt sikkert.

Det jeg gjør er at om jeg trenger 2,5 liter til brygget, så setter jeg en 3 liters starter. Så når den er ferdig på snurreren så tar jeg av 0.5 liter, som går på egen flaske, lar den gjære ut så setter jeg den kaldt med korken helt på (om ferdig utgjæret), og benyttes til en ny starter en eller annen gang. De 2,5 literene som er igjen gjærer jeg ut, setter kaldt for å få bunnfelling dekanterer og pitcher i brygget. Det er en ganske enkel metode synes jeg.
Ulempen ved det der er at jeg ofte trenger hele starteren - og mer enn 3 - 3,5 liter vil jeg nødig ha i kolben. Men ellers er jeg helt enig i at det er en utmerket måte å gjøre det på. Og ganske vanlig, tror jeg. Men @Holmentoppen sin teknikk fungerer også veldig godt. Jeg bruker den en del.
 

Ekornskurken

Norbrygg-medlem
Ulempen ved det der er at jeg ofte trenger hele starteren - og mer enn 3 - 3,5 liter vil jeg nødig ha i kolben. Men ellers er jeg helt enig i at det er en utmerket måte å gjøre det på. Og ganske vanlig, tror jeg. Men @Holmentoppen sin teknikk fungerer også veldig godt. Jeg bruker den en del.
Jeg klarer å få malstrøm til bunns med 4 liter i kolben, så jeg har i utgangspunktet det som maks i fem literen.
 
Topp