Først og fremst. Under meskingen aktiverer du forskjellige enzymer som bryter ned stivelse til kortere karbohydrater. Først og fremst to ensymer (Alfa-Amylase og Beta-Amylase).
Beta Amylase er enzymet som bryter ned karbohydratene som gjæren greier å spise. Dvs. de enkleste Maltose, glukose. Beta-Amylase trives best ved ca 60 grader. Mesker du ved 60 grader vil du ende opp med et veldig tørt øl uten noe serlig sødme.
Alfa-Amylase virker litt anderledes. Den bryter ned stivelse, men til litt lengre karbohydrater som gjæren ikke greier å spise, men som smaker veldig søtt. Høygiret til Alfa-Amylase ligger rundt 70 grader.
Det som skjedde da du meska ved 70 grader er at Alfa-Amylasen hadde det helt fortreffelig med Beta-Amylasen ikke fikk kommet igang sjikkelig. Dermed en vørter med lite forgjærbare sukkerarter.
Nødløsningen i et slikt tilfelle for å redde øllet kan være å ha oppi sukker, for å ikke ende opp med vørterøl med gjærekstrakt ^-^
Som Ed sier er det i de fleste tilfeller greit å ligge på mellom 65 og 66 grader. Da ender man med et godt balansert øl. Dette kan justeres opp eller ned avhengig av hvor mye sødme du vil a i det ferdige produktet. Mengden spesialmalt vil også a en innvirkning på hvor søtt øllet blir.
(Håper det gav mening, har smakt på et par) :angel:
For å unngå flaskebomber er det viktig å ta gravitetsprøver med hydrometer. Da vil du kunne se om gjæren fremdeles fester nedi brygget. En annen ikke like sikker indikasjon er om det er aktivitet i gjærlåsen. En ting er sikkert. ALDRIG flask uferdig øl. Jeg har hodt på å ta livet av noen venner fordu jeg gav dem dugelige flaskebomber. Det kan ta mange uker før øl er utgjæra, feks hvis man har tilsatt for lite gjær eller ikke beluftet vørtern ordentlig.
Hvis du lar det være for mye luft i flaska vil du oksydere øllet, noe som smaker skvip. La det være en cm. luft til korken.
Ideelt med ordentlig utgjæra øl og riktig mengde primings sukker (Karboneringsukker) kan du la korken ligge løst oppå flaska en liten stund for å drive ut luft med co2 fra øllet før den korkes. 1 - 2 uker i 18 grader så har du flasker som sier "Pyss" og ikke PANG!