Det er korrekt, men de skal gjøre tester i samarbeid med rette instanser.Gahr skrev:Det har sikkert alltid stått at det reduserer gluten, men de har aldri garantert glutenFRITT øl.
Gahr skrev:Det har sikkert alltid stått at det reduserer gluten, men de har aldri garantert glutenFRITT øl.
Duckboot skrev:I følge Kjetil Jikioun så var de i startgropen for å sette i gang med testing. Han sa at en bekjent av ham som har Gluten-allergi (Ikke intoleranse) kunne drikke de øltypene som Nøgne Ø bruker Clarity Ferm i.
Gunnhild Tolleshaug kom med tilleggsopplysninger om at Clarity Ferm kanskje ikke fjerner alle komponenter som Gluten-allergikere/-intolerante reagerer på. Hun snakket også om at det finnes 2 hovedmåter å teste om det kan godkjennes som glutenfritt, men disse husker jeg ikke detaljene rundt.
gustavf skrev:Duckboot skrev:I følge Kjetil Jikioun så var de i startgropen for å sette i gang med testing. Han sa at en bekjent av ham som har Gluten-allergi (Ikke intoleranse) kunne drikke de øltypene som Nøgne Ø bruker Clarity Ferm i.
Husk på at dette handler mye om mengde. For en cøliaker vil normalt et sted rundt 100 mg gluten daglig være uproblematisk. Grensa for å kalle noe glutenfritt er 20 mg/l (20 ppm), men de fleste glutenfrie produkter ligger en del under det. En enzymbehandlet øl ligger ofte veldig nær null, mens andre metoder gir opp mot 10 mg/l protein. Et øl som inneholder 50 mg/l, altså over det dobbelte av grenseverdien, kan en cøliaker normalt drikke en halvliter eller to uten å få problemer. Med et øl som ligger på 7 mg/l, som jeg mener er normalt for øl som Ringnes Lite og andre som bruker meskeskjema for å redusere gluten, kan man drikke 3-4 liter før man får i seg like mye gluten. Derfor er "det går bra når X drikker det" en testmetode som ikke er god nok.
Testing koster fort 500-2000 kr per batch. Det tilsvarer ganske mange kilo med malt og gjør at man enten må begrense testinga til spesialprodukter der prisen ikke er veldig viktig, eller man må ha store nok batcher til at testinga blir en neglisjerbar kostnad. Men det er selvfølgelig ikke testinga som gjør et produkt glutenfritt, det er bare garantien for at det er glutenfritt denne gangen også.
Duckboot skrev:I følge Kjetil Jikioun så var de i startgropen for å sette i gang med testing. Han sa at en bekjent av ham som har Gluten-allergi (Ikke intoleranse) kunne drikke de øltypene som Nøgne Ø bruker Clarity Ferm i.
Gunnhild Tolleshaug kom med tilleggsopplysninger om at Clarity Ferm kanskje ikke fjerner alle komponenter som Gluten-allergikere/-intolerante reagerer på. Hun snakket også om at det finnes 2 hovedmåter å teste om det kan godkjennes som glutenfritt, men disse husker jeg ikke detaljene rundt.
Går utfra at du blander cøliaki og glutenintoleranse. Personer med cøliaki kan IKKE drikke vanlig øl (de fleste blir dårlige relativt kjapt, andre kan få mindre reaksjoner - men alle får betydelige skader i tarmen. Uansett.) Glutenintolerante kan ha varierende grad av hva de tåler.Flere forsøk viser at bruk av brewers clarex eller clarity ferm (som er laget av clarex) gir øl med mindre enn 20 ppm som faktisk er grensen i USA for å regne fødevarer som glutenfrie. Ettersom øl er laget av ingredienser som inneholder gluten er det ikke lov i USA å merke slikt øl som glutenfritt. Men det er like lite gluten i dette ølet som andre matvarer som kan merkes som glutenfritt. Glutenintolerante har ulike grenser for hva de tåler. Person i nærmeste familie har cøliaki og kan drikke vanlig øl. Mens andre blir syke. Jeg anbefaler ingen med glutenintoleranse øl brygget med clarex men bare nevner dette. Så får hver og en selv finne ut hva man vil forsøke.
mvh
Bårdd