Har gjort et forsøk på å brygge glutenfritt øl til en nabo med cøliaki basert på informasjon i følgende streng her på nettet:
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,7980.0.html
Justerte litt på oppskiften for å få et litt lysere og lettdrikkelig øl, og endte opp med følgende:
3,0 kg Pale ale malt
2,0 kg Flaket mais
1,0 kg Flaket ris
0,2 kg Crystal gold 120 EBC
0,5 kg Munchner malt
Meskeskjema:
52 °C i 10 min
62 °C i 40 min
72 °C i 20min
78 °C skyllevann
30g Northern Brewer 12,3% - 90 min
30g East Kent Goldings 5.1% - 15 min
30g East Kent Goldings 5.1% - 0 min
1ts gjærnæring - 15 min
1 rør English ale yeast WPL002 i 1l gjørstarter med 1/2 ts gjærnæring
1 rør clarity ferm
Totalt 23 l vørter med OG 1059 - FG 1018
Tilsatt 180 g sukker ( Alt for mye, fikk min første flaskebombe ) og tappet på flasker.
Jeg var ikke spesielt begeistret for ølet selv, med fikk gode tilbakemeldinger fra kunden og andre som har smakt på ølet (smaken er som baken).
Men, så til rosinen i pølsa: Sende en flaske til analyse hos Eurofins i Moss, som fikk ølet analysert hos en underleverandør i Hamburg. Resultatet kom i dag og viste et gluteninnhold på 10.9 mg/kg (ppm). Øllet er derfor godt innenfor hva som kan merkes med "glutenfritt" som har en øvre grense på 20mg/kg i henhold til det nyeste regelverket med virking fra 01.01.2012.
http://www.regelhjelp.no/no/Nyheter/Nyheter-2009/Nytt-regelverk-for-glutenfrie-produkter/