Hei alle,
Lite rop om hjelp fra en fersking. Har holdt på i fem mnd med brygging og eksperimentering på kjøkkenet. Har satt 15 batcher av ulik karakter, men det må nok innrømmes at IPA (eks NØ) tiltaler meg stort nå, men det blir grums. Utfordringen min er at ølet blir grumset, men bra smak og aroma. Spesielt de siste batchene. Jeg blir litt frustrert av dette . Har sjekket nettet for ulike årsaker, og skjønner at litt "haze" er greit. Men jeg har mye haze! Og kommer liksom aldri til noen konklusjon på hva som kan være årsaken. Jeg brygger som sagt på kjøkkenet , små batcher, typisk 8 Liter til flasker. Koker i 15 L kjele.
Etter diverse og mye research på nettet har jeg følgende potensielle årsaker til grums og haze:
Chill haze
Humle haze
For slapp koking
Feil (lav eller høy) meskeyemp.
Dårlig siling/lautering/resirkulering
Protein haze
For lire sulfat/gips i vannet
etc
Jeg bruker kobberkjøler, tar ca 20-30min til <20 grader. Så det er ikke chill haze.
Merk: Veldig mange kilder sier at " time, gravity" will fix it, dvs "ølet blir klart bare det får stå gjerne kaldt". MEN det skjer ikke selv
etter to mnd i kjølig kondisjonering e det like fordømt grumsete.... djeeezez.....
Jeg buker pellets, kan det bety noe?
Jeg tilsetter gips, så det et det ikke.
Jeg siler / resirkulerer til mesken er temmelig klar.
Det jeg står igjen med som hypotese og mistenkt, er at jeg koker for lite intenst. Hvor viktig er det med "vigorous boil", vs simmering? Kan dette bety noe for klarhet?
Hva ellers?
Tips søkes, anyone??
Hilsen Endre
Lite rop om hjelp fra en fersking. Har holdt på i fem mnd med brygging og eksperimentering på kjøkkenet. Har satt 15 batcher av ulik karakter, men det må nok innrømmes at IPA (eks NØ) tiltaler meg stort nå, men det blir grums. Utfordringen min er at ølet blir grumset, men bra smak og aroma. Spesielt de siste batchene. Jeg blir litt frustrert av dette . Har sjekket nettet for ulike årsaker, og skjønner at litt "haze" er greit. Men jeg har mye haze! Og kommer liksom aldri til noen konklusjon på hva som kan være årsaken. Jeg brygger som sagt på kjøkkenet , små batcher, typisk 8 Liter til flasker. Koker i 15 L kjele.
Etter diverse og mye research på nettet har jeg følgende potensielle årsaker til grums og haze:
Chill haze
Humle haze
For slapp koking
Feil (lav eller høy) meskeyemp.
Dårlig siling/lautering/resirkulering
Protein haze
For lire sulfat/gips i vannet
etc
Jeg bruker kobberkjøler, tar ca 20-30min til <20 grader. Så det er ikke chill haze.
Merk: Veldig mange kilder sier at " time, gravity" will fix it, dvs "ølet blir klart bare det får stå gjerne kaldt". MEN det skjer ikke selv
etter to mnd i kjølig kondisjonering e det like fordømt grumsete.... djeeezez.....
Jeg buker pellets, kan det bety noe?
Jeg tilsetter gips, så det et det ikke.
Jeg siler / resirkulerer til mesken er temmelig klar.
Det jeg står igjen med som hypotese og mistenkt, er at jeg koker for lite intenst. Hvor viktig er det med "vigorous boil", vs simmering? Kan dette bety noe for klarhet?
Hva ellers?
Tips søkes, anyone??
Hilsen Endre