Hjelp!! Treffer aldri OG

Registerer mange som sier man må røre i mesken for å få bra effektivitet med speidelen, og kan ikke si jeg kjenner meg igjen i det, nå har jeg riktignok kun 10-11 brygg bak meg på speidelen, men har oppnådd 80+ utbytte på hver eneste batch uten å røre en eneste gang, med unntak av en batch som jeg fikk "speidel" knust av bryggselv, det ble ikke noen suksees effektivitets messig. Men sier ikke dermed at man ikke kan kan øke den et par prosent poeng til med å røre, men fremstår som veldig unødvendig, regner med at hadde det ikke vært for automatikken i speidel så hadde man vel heller kjøpt seg et annet bryggeri til en langt rimligere penge? Men holder meg somregel rundt 5kg malt for de fleste øl jeg lager.
 
Registerer mange som sier man må røre i mesken for å få bra effektivitet med speidelen, og kan ikke si jeg kjenner meg igjen i det, nå har jeg riktignok kun 10-11 brygg bak meg på speidelen, men har oppnådd 80+ utbytte på hver eneste batch uten å røre en eneste gang, med unntak av en batch som jeg fikk "speidel" knust av bryggselv, det ble ikke noen suksees effektivitets messig. Men sier ikke dermed at man ikke kan kan øke den et par prosent poeng til med å røre, men fremstår som veldig unødvendig, regner med at hadde det ikke vært for automatikken i speidel så hadde man vel heller kjøpt seg et annet bryggeri til en langt rimligere penge? Men holder meg somregel rundt 5kg malt for de fleste øl jeg lager.

Samme erfaring her, Speidel knust fra bryggselv = ekstremt dårlig utbytte. MM2 v2 kværn stilt inn på 1,2mm er noe HELT annet. Da er jeg oppe i 85% steady.
 
Med grovt knust malt må man som regel meske lengre. Men det finnes en grense da enzymene slutter å virke etter en stund.
 
Med grovt knust malt må man som regel meske lengre. Men det finnes en grense da enzymene slutter å virke etter en stund.

Har prøvd det også, total mesking på 2:30 burde vært nok. Nei, Speidel grovt, er ikke så grovt som det bryggselv på Hasle virker å tro i det minste.
 
Jeg er også en av de som har vært litt fustrert av variert utbytte med mine brygg på speidelen. Jeg har lagt skylden på billig corona mølle og skyllingen, da samme maskin ikke har noen grunn til å gi forskellig utbytte.
Gikk igjennom bryggeloggene mine og ser at SG og mengde vann jeg starter med gir relativt konsekvent utbytte (78-80%). Etter skylling er det de store variasjonene kommer.
Til dere som får jevnt over samme og høyt utbytte; kan dere beskrive skylleprosessen? Hvor høyt løfter dere maltrøret? Hvor raskt opp til nedre knastene? Mengde vann? Hvor lang tid? Måler dere siste avrenning? Eventuelt mer informasjon
 
Jeg er også en av de som har vært litt fustrert av variert utbytte med mine brygg på speidelen. Jeg har lagt skylden på billig corona mølle og skyllingen, da samme maskin ikke har noen grunn til å gi forskellig utbytte.
Gikk igjennom bryggeloggene mine og ser at SG og mengde vann jeg starter med gir relativt konsekvent utbytte (78-80%). Etter skylling er det de store variasjonene kommer.
Til dere som får jevnt over samme og høyt utbytte; kan dere beskrive skylleprosessen? Hvor høyt løfter dere maltrøret? Hvor raskt opp til nedre knastene? Mengde vann? Hvor lang tid? Måler dere siste avrenning? Eventuelt mer informasjon

Samme mengder malt og? Det er en veldig viktig faktor.
 
Nei. Ulike mengder malt og ulike mengder med vann jeg starter med. Er også ulik lengde mesking og ulike temperaturer/ eventuelt stegmesking
 
Da er det ikke så rart at det blir forskjellig.

Håper denne kan hjelpe deg litt på vei med å forstå hvorfor det blir forskjellig. Hvis det er noe du lurer på så skriv i tråden.
 
Viktigheten med urørt "maltseng" er like mye bullshit som "hot side aeration".

Nei, det er ikke det hvis du skal skylle ovenfra og ned. Da bør maltsenga være urørt slik at skyllevannet trekker jevnt nedover i senga. Hvis du derimot plasker en stråle rett nedi senga, så vil vannet grave seg et hull og renne videre derifra.
Det har kun med skylling å gjøre, ikke utbytte eller noe annet.
Jeg kjører Speidel så der blir det noe annet selvfølgelig, i og med at malten som er presset oppover i røret siger tilbake når du slår av pumpene. Da kan det antagelig fort bli ujevn seng som leder skyllevann ujevnt.
 
Nei, det er ikke det hvis du skal skylle ovenfra og ned. Da bør maltsenga være urørt slik at skyllevannet trekker jevnt nedover i senga. Hvis du derimot plasker en stråle rett nedi senga, så vil vannet grave seg et hull og renne videre derifra.
Det har kun med skylling å gjøre, ikke utbytte eller noe annet.
Jeg kjører Speidel så der blir det noe annet selvfølgelig, i og med at malten som er presset oppover i røret siger tilbake når du slår av pumpene. Da kan det antagelig fort bli ujevn seng som leder skyllevann ujevnt.

Tips fra Speidel rundt dette med skylling. Løft maltrøret sakte opp, akkurat i det maltrøret "slipper" vakum trykket, så senker man ned maltrøret på nytt. Gjenta dette stille og rolig 4-5 ganger. Siste gang så løfter man aldri opp maltrøret så vakumet slipper taket. På denne måten samler man maltsenga godt i bunnen og får best mulig skylling.

Tips kom fra i.A. Ralf Leukart -Speidel.
 
Differansen mellom brewhouse og meskeeffektiviteten på Speidel 20L ligger på ca. 10%. Har du meskeutbytte før kok på 85% er brewhouse effektiviteten på ca. 77.5%. Så her gjelder det å ikke blande de 2 forskjellige beregningene med hverandre. Brewhouse effektivitet beregnes ut fra hva som havner i gjæringskaret satt til gjæring.
 
Differansen mellom brewhouse og meskeeffektiviteten på Speidel 20L ligger på ca. 10%. Har du meskeutbytte før kok på 85% er brewhouse effektiviteten på ca. 77.5%. Så her gjelder det å ikke blande de 2 forskjellige beregningene med hverandre. Brewhouse effektivitet beregnes ut fra hva som havner i gjæringskaret satt til gjæring.

Jeg er klar over Beersmith sin måte å regne effektivitet på, men for min del så har jeg mye mindre tap enn hva folk flest har. Har mer eller mindre null trub i bunn av kjelen, ei heller blir det igjen væske. Så når jeg skriver 85% så er det 85% jeg har. Det er ikke uteglemt noe som helst her.
 
Hvor lenge mesker dere på en Speidel?
Jeg har alltid laget oppskrifter med 60 min mesketid, og aldri giddet å bry meg med jod-testing. På lørdag fant jeg ut jeg skulle teste, og oppdaget at det var masse ukonvertert stivelse igjen. Jeg pauset meskingen i 20 minutter og lot den stå å 'meske seg selv' uten sirkulasjon. Da ble alt konvertert og jeg traff OG spot on.
Er det så banalt at for kort mesketid er årsaken til OG-problemet mitt? :rolleyes:
(heretter blir det jod-test!)
 
Hvor lenge mesker dere på en Speidel?
Jeg har alltid laget oppskrifter med 60 min mesketid, og aldri giddet å bry meg med jod-testing. På lørdag fant jeg ut jeg skulle teste, og oppdaget at det var masse ukonvertert stivelse igjen. Jeg pauset meskingen i 20 minutter og lot den stå å 'meske seg selv' uten sirkulasjon. Da ble alt konvertert og jeg traff OG spot on.
Er det så banalt at for kort mesketid er årsaken til OG-problemet mitt? :rolleyes:
(heretter blir det jod-test!)
Hva var mesketemperaturen?
 
Jod viser egentlig bare om det finnes/ikke finnes stivelse i prøven... Hvis du har mesket en time på f.eks 65 og får negativ test, og så skrur opp til 72 så vil du mest sannsynlig få en positiv test igjen. Greit å vite om men er ikke helt vits i å belage seg veldig hardt på synes jeg.
 
Hvor lenge mesker dere på en Speidel?
Jeg har alltid laget oppskrifter med 60 min mesketid, og aldri giddet å bry meg med jod-testing. På lørdag fant jeg ut jeg skulle teste, og oppdaget at det var masse ukonvertert stivelse igjen. Jeg pauset meskingen i 20 minutter og lot den stå å 'meske seg selv' uten sirkulasjon. Da ble alt konvertert og jeg traff OG spot on.
Er det så banalt at for kort mesketid er årsaken til OG-problemet mitt? :rolleyes:
(heretter blir det jod-test!)

Ville forsøkt med finere malingsgrad, meske normalt og sjekke effektivitet igjen.
 
Effektivitet man kan nå på ei Speidel er ganske så sky-høy, dersom man er villig til å bruke tid.

Mesket Kornøl i helgen, Oppskriften er som følger.

Mesking.PNG

Her er log som viser effektiviteten jeg fikk.

Effekt etter 10 timer mesk.PNG

Kan legge til at maltsenga var veldig kompakt etter denn over-natten meskingen. Brukte lang tid på skyllingen - noe som tydeligvis MÅ har resultert i meget godt utbytte av selve skylleprosessen.
Er ikke spesielt urolig når jeg går og legger meg og denne står på uten oppsyn om natten, så dette skal gjentas - for å se om dette er tall man kan få stabilt over tid.

Glemte Jod test, denne gangen, men tviler sterkt på at det var noe igjen i denne malten her.
 
Kult! Snasen resultat og kjekt å se alternative metoder.
Regner med at du mesket over natten med tanke på 10timer på 67 grader. Hadde du pumpene gående hele tiden? Ingen røring?
Hvor lang tid og hvordan gjennomførte du skyllingen din? Trenger et tips og to på skylling ser du.
 
Jod viser egentlig bare om det finnes/ikke finnes stivelse i prøven... Hvis du har mesket en time på f.eks 65 og får negativ test, og så skrur opp til 72 så vil du mest sannsynlig få en positiv test igjen. Greit å vite om men er ikke helt vits i å belage seg veldig hardt på synes jeg.
Tja, er det stivelse igjen så er vel ikke meskingen ferdig? Er det ikke så enkelt?

Jeg mesket i utgangspunktet på 55 grader, 20min, så 65 grader i 40min. Jeg tok prøven fem minutter før den begynte å øke temperaturen for utmesk, så de ekstra 20 minuttene skjedde på 65 grader.

Jeg trodde i utgangspunktet at mølla mi var stilt feil, så jeg justerte denne til 1,2mm først. Da fikk jeg ganske mye mel, og sirkulasjonen gikk veldig tregt (nesten null) den første halvdelen av meskingen.
Mølla har en 5liter vannflaske som trakt, så maltet renner ned gjennom et 5-6 cm hull midt på valsene. Det er plass under hullet for malten til å spre seg utover, men jeg har en mistanke om at det dras gjennom for mye malt midt på slik at mye av det blir mel. Hvis jeg bygger om og lager en trakt med åpning i hele valsebredden, hva bør være åpningsstørrelsen på trakta ned til valsene? Bare en tynn glipe slik at det renner en 'vegg' rett ned i valsene, eller stor åpning og full maltfoss?
Må enten stille mølla større, eller bygge den om, tror jeg.
 
Tja, er det stivelse igjen så er vel ikke meskingen ferdig? Er det ikke så enkelt?

Jeg mesket i utgangspunktet på 55 grader, 20min, så 65 grader i 40min. Jeg tok prøven fem minutter før den begynte å øke temperaturen for utmesk, så de ekstra 20 minuttene skjedde på 65 grader.

Jeg trodde i utgangspunktet at mølla mi var stilt feil, så jeg justerte denne til 1,2mm først. Da fikk jeg ganske mye mel, og sirkulasjonen gikk veldig tregt (nesten null) den første halvdelen av meskingen.
Mølla har en 5liter vannflaske som trakt, så maltet renner ned gjennom et 5-6 cm hull midt på valsene. Det er plass under hullet for malten til å spre seg utover, men jeg har en mistanke om at det dras gjennom for mye malt midt på slik at mye av det blir mel. Hvis jeg bygger om og lager en trakt med åpning i hele valsebredden, hva bør være åpningsstørrelsen på trakta ned til valsene? Bare en tynn glipe slik at det renner en 'vegg' rett ned i valsene, eller stor åpning og full maltfoss?
Må enten stille mølla større, eller bygge den om, tror jeg.

Tja. Hvis du kun velger å meske på 65C så vil det uansett bli stivelse igjen. Selv om testen viser at det ikke er det. Du frigjør mer stivelse ved høyere temperatur, men det er ikke sikkert du vil meske ved høyere temperatur..
 
Tilbake
Topp