1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Hjelp!! Treffer aldri OG

En tråd i 'Speidel Braumeister' startet av Dag, 8 Okt 2016.

  1. Dag

    Dag
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Jeg må kaste inn håndkledet og spørre menigheten om råd.
    Jeg bruker Beersmith og Speidel50. Jeg lager en oppskrift og brygger ivei. OG er alltid 7-10 grader lavere enn forventet. Jeg har sjekket utstyrsprofilen, sjekket at alle maltkorn har i det minste en sprekk (kverner Speidelgrovt) og alt annet jeg kan komme på. Jeg gjør som BS sier og skyller med i underkant av en liter pr.kg malt. Mengden jeg hiver i gjæringskarene er som forventet. Men OG er altså for lav. Min umiddelbare tanke er å droppe skyllinga, men da vil jeg jo bli sittende igjen med 10-12 liter for lite?!??
    Noen der ute som skjønner hva jeg gjør feil?
     
    Jørn Lux liker dette.
  2. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det er jo ikke sikkert du gjør noe feil bare fordi du har lavere effektivitet
     
    Jørgen O liker dette.
  3. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Hvis OG varierer med 3 poeng vil jeg si du har et meget konsekvent oppsett.
    Det er bare å øke maltmengden til du treffer den OG du ønsker.
     
    Sarge, Oberstbräu og Esben N liker dette.
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    7-10 lavere enn forventet er mye.

    Justerer du for ekkektivitet i BS?
     
  5. TazzaT

    TazzaT
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haugesund
    Prøv en annen malt produsent,er en del forskjell på utbyttet der..
     
  6. Kjetil S

    Kjetil S
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Er det ikke bare du som har for høye forventninger?
     
  7. Løver

    Løver
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandefjord
    Hvis du justerer ned forventet OG med 7-10 grader, så treffer du vel rett på neste gang?
    Du nevner ikke hvilken effektivitet du har i dag, og hva du forventer, så vanskelig å si noe mer om det

    Sent fra min SM-G900F via Tapatalk
     
  8. Stig Aa.

    Stig Aa.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du må fikse innstilling i BS, eventuelt lage oppskrift med OG som er 7-10 høyere enn du vil ha. Skriv i loggboken at du skal treffe 60 (selv om det står 67 i BS, men det later du som om du ikke vet), så treffer du 60, og så blir du fornøyd. Funker.
     
    Torstein_K, Jo-Helge og loebrygg liker dette.
  9. Thomas D

    Thomas D
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Melhus
    Vanlig meskeeffektivitet for Speidel 50l ligger vel typisk rundt 80%, gitt at man setter på pause og rører noen ganger underveis. Gjør du det? Hvilken meskeeffektivitet har du stilt inn i beersmith?
     
  10. Haugesund

    Haugesund
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har prøvd "Speidelgrovt" på et brygg, dvs. 1,8 - 2,0 mm ( ifølge Brygg Selv Stavanger) og ente opp med en OG på 1.020 !!
    Bruker nå altid 1,2 - 1,3 mm og får godt utbytte.
     
    Jo-Helge liker dette.
  11. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bruker vel 1,1 på min maltmølle og får da godt utbytte... hjelper også på og stoppe og røre 2-3 ganger i meskeperioden.
     
  12. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Kan høres ut som du ikke har lagt inn riktig effektivitet i programmet. Det fører til at programmet beregner for lite antall kg malt.
     
  13. Dag

    Dag
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Jeg rører ikke i mesken underveis, det kan kanskje ha noe å si selv om en ikke skal behøve å gjøre dette. Kanskje jeg maler for grovt?
    Meskeeffektiviteten står på 72. Hvis jeg justerer effektiviteten ned slik at OG er lik det jeg faktisk fikk, vil den være 60. Da må vel fremdeles ett eller annet være feil, den skal ikke behøve å være så lav. I Speidel er det allerede et problem med maltmengder og sterkere øl. Hvis man skal operere med en effektivitet på 60 blir det ikke akkurat bedre?!?
    Jeg har brygget øl i ti år, og mens jeg brygget på diverse kjeleoppsett var det aldri noe problem. Traff spot on hver eneste gang. Speidelen brakte ulykken i hus! Varg i veum.
     
    Einar Michelsen og Sarge liker dette.
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Legg ut utstyrsprofilen her så kan en speidelist se på den.
     
  15. Dag

    Dag
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
  16. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Hvor grovt er speidelgrovt?
     
  17. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Uten røring gir Speidelen dårlig effektivitet. Vannet lager seg kanaler opp gjennom malten og du får ujevn temperatur.
    Så hvis du skal opp i effektivitet er det nok bare å bite i det sure eplet og ta et par pauser underveis.

    Jeg hadde samme innstilling som deg, en så dyr og avansert bryggemaskin skal kunne stå og meske uten at du behøver å gjøre noe.
    Men nå rører jeg 2-3 ganger ved hver brygging. Allikevel hadde jeg høyere effektivitet på min gamle BB30, det er bare sånn det er.
     
  18. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Boil vol er jo lavere enn start volum. 43 liter før du koker så har du jo ikke hatt skylling ?

    I tillegg så er batch size kun på 40 liter, har ikke beersmith tilgjengelig men mener jo at en gjerne vil ende på ca 50 liter til slutt og da et iallfall batchsize på 40 liter for lite.. jeg lager som regel øl av ca 13 kg malt og får da omtrent 53-54 l fordelt på 3 19l fat men normal alkohol mellom 5-6 % .

    Også gvor fint du maler opp malten har utrolig mye å si for effektiviteten. I tillegg stopper jeg ca 3 ganger i løpet av meskingen for å røre.

    Easybrew
     
  19. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvor stor er åpningen din på maltmølla di ?
     
  20. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Jeg får malten knust på bryggebutikken, så jeg vet ikke.
     

Del denne siden